Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Składniki:
3 duże ziemniaki
3 łyżki mąki groszkowej
1 szklanka mrożonego szpinaku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, dodajemy rozmrożony szpinak, sól i pieprz do smaku oraz mąkę groszkową. Placki smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż przyrumienią się z dwóch stron.
Pierogi ze szpinakiem
Składniki farszu:
ok. 200 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki)
1/2 kostki białego tłustego twarogu
1/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki oliwy
łyżka masła
Ciasto:
1,5 szklanki mąki ( plus ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania)
woda (ok. 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy delikatnie wlewając wodę do mąki , cały czas ja mieszając, tak by powstało luźne ciasto. Czosnek drobno kroimy i smażymy na oliwie z masłem. Gdy się lekko przyrumieni dorzucamy do niego dobrze umyty pokrojony, szpinak i wszystko dusimy ok. 10 min. Do szpinaku dodajemy sól, pieprz, gałkę , zdejmujemy z gazu i mieszamy z serem i bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na posypanym mąką blacie, kroimy na małe kwadraty . Na ich środku układamy po pół łyżeczki farszu, składamy po przekątnej, rant dociskamy widelcem i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Farsz znakomicie nadaje się również jako pasta do smarowania kanapek.
Makaron razowy z domowym pesto
Składniki na 6 osób:
500 g makaronu razowego (najlepiej spaghetti)
Pesto:
12 orzechów brazylijskich
6 łyżek sezamu
2 ząbki czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 garście rukoli
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)
ok. 50 g parmezanu
Przygotowanie:
Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Po zmiksowaniu podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.
Tortille z soczewicy
Składniki cista:
1 szklanka białej mąki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/4 łyżeczki soli
woda
posypka:
1 szklanka startego na najdrobniejszych oczkach parmezanu
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Soczewicę mielimy porcjami w młynku do kawy na mąkę i mieszamy ją z mąką białą i solą. Dodajemy tyle ciepłej wody, by uzyskać gęste ciasto, z którego formujemy wałek o średnicy ok. 4cm. Następnie kroimy go na plastry o grubości 1,5 cm, które rozwałkowujemy podsypując białą mąką na cienkie placki. Każdy placek kroimy na osiem części i smażymy kilka sekund w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Gorące posypujemy papryką, solą i startym parmezanem.
Gofry z mąki razowej z malinami
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
0,5 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki białej
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
5 łyżek oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta w gofrownicy pieczemy gofry. Czekamy aż przyrumienią się z dwóch stron i gorące podajemy z sosem malinowym.
Sos malinowy:
200 g malin
4 łyżki brązowego cukru
200 g malin wrzucamy do garnuszka, zasypujemy 4 łyżkami cukru brązowego i pod przykrywką, na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN