Materiał promocyjny

„Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”

Aktorka Monika Mrozowska, promotorka diety wegetariańskiej i zdrowego trybu życia, wraz z mężem Maciejem Szaciłło napisała książkę kulinarną „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W Dzień dobry TVN przygotowała wspólnie z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim kilka swoich ulubionych, wegetariańskich potraw.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:

3 duże ziemniaki

3 łyżki mąki groszkowej

1 szklanka mrożonego szpinaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, dodajemy rozmrożony szpinak, sól i pieprz do smaku oraz mąkę groszkową. Placki smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż przyrumienią się z dwóch stron.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki farszu:

ok. 200 g świeżego szpinaku

1 ząbek czosnku

gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki)

1/2 kostki białego tłustego twarogu

1/4 szklanki bułki tartej

2 łyżki oliwy

łyżka masła

Ciasto:

1,5 szklanki mąki ( plus ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania)

woda (ok. 3/4 szklanki)

Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy delikatnie wlewając wodę do mąki , cały czas ja mieszając, tak by powstało luźne ciasto. Czosnek drobno kroimy i smażymy na oliwie z masłem. Gdy się lekko przyrumieni dorzucamy do niego dobrze umyty pokrojony, szpinak i wszystko dusimy ok. 10 min. Do szpinaku dodajemy sól, pieprz, gałkę , zdejmujemy z gazu i mieszamy z serem i bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na posypanym mąką blacie, kroimy na małe kwadraty . Na ich środku układamy po pół łyżeczki farszu, składamy po przekątnej, rant dociskamy widelcem i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Farsz znakomicie nadaje się również jako pasta do smarowania kanapek.

Makaron razowy z domowym pesto

Składniki na 6 osób:

500 g makaronu razowego (najlepiej spaghetti)

Pesto:

12 orzechów brazylijskich

6 łyżek sezamu

2 ząbki czosnku

mały pęczek natki pietruszki

2 garście rukoli

sok z 1/2 cytryny

oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)

ok. 50 g parmezanu

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Po zmiksowaniu podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.

Tortille z soczewicy

Składniki cista:

1 szklanka białej mąki

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/4 łyżeczki soli

woda

posypka:

1 szklanka startego na najdrobniejszych oczkach parmezanu

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Soczewicę mielimy porcjami w młynku do kawy na mąkę i mieszamy ją z mąką białą i solą. Dodajemy tyle ciepłej wody, by uzyskać gęste ciasto, z którego formujemy wałek o średnicy ok. 4cm. Następnie kroimy go na plastry o grubości 1,5 cm, które rozwałkowujemy podsypując białą mąką na cienkie placki. Każdy placek kroimy na osiem części i smażymy kilka sekund w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Gorące posypujemy papryką, solą i startym parmezanem.

Gofry z mąki razowej z malinami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej razowej graham

0,5 szklanki mąki gryczanej

0,5 szklanki mąki białej

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

5 łyżek oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta w gofrownicy pieczemy gofry. Czekamy aż przyrumienią się z dwóch stron i gorące podajemy z sosem malinowym.

Sos malinowy:

200 g malin

4 łyżki brązowego cukru

200 g malin wrzucamy do garnuszka, zasypujemy 4 łyżkami cukru brązowego i pod przykrywką, na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości