Materiał promocyjny

Podróż w głąb smaków Afryki

Joseph Seeletso zabrał nas w podróż w głąb smaków Afryki. Tym razem zamiast eksperymentować z daniami naszej rodzimej polskiej kuchni, powróci do swoich korzeni i zaprezentuje nam popularne dania z Botswany.

Ser feta z pieczoną papryką

Składniki:

8 plastrów sera feta

2 czerwone papryki

8 plastrów bakłażana

1 łyżeczka posiekanej mięty

wykałaczki

Przygotowanie:

Upiecz papryki w piekarniku nagrzanym do 200 st., aż będą miękkie. Obierz ze skórki, usuń nasiona. Dopraw bakłażana solą i grilluj 3 minuty z każdej strony. Nadziewaj wszystkie składniki na wykałaczki i obtocz w posiekanej mięcie.

Pierogi z mięsem z kozy

Składniki:

500 g mięsa z kozy, ugotowanego i zmielonego

Na ciasto:

1 kg mąki

1 jajko

1 szklanka ciepłego mleka

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wytnij koła i lep pierogi z mięsem z kozy. Gotuj we wrzątku i podawaj z rozpuszczonym masłem i chili.

Biltong (suszona wołowina) i pieczone warzywa z dressingiem z guawy

Składniki:

200 g biltong (suszonej wołowiny)

100 g marchewki pokrojonej w słupki

100 g porów pokrojonych w słupki

100 g cukinii pokrojonej w słupki

50 g posiekanego świeżego imbiru

50 g słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę

100 ml oliwy

50 ml soku z guawy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa wymieszaj z imbirem, połową oliwy, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia i ułóż w szklankach. Wymieszaj resztę oliwy z sokiem z guawy i polej mieszanką warzywa. Podawaj na suszonej wołowinie.

Ptysie nadziewane szpinakiem i wołowym seswaa

Składniki:

200 ml zimnej wody

1 łyżeczki drobnego cukru

85 gramów niesolonego masła

Szczypta soli

115 mąki pszennej

4 średnie lekko ubite jajka

Przygotowanie:

Na małym ogniu rozpuść masło z wodą i cukrem. Dodaj całą mąkę i sól . Zdejmij z ognia i energicznie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Mieszaj cały czas, aż ciasto przestanie być lepiące i zacznie odklejać się od garnka. Przełóż do dużej miski Odstaw na 10-15 minut. Stopniowo dodawaj jajka, cały czas mocno mieszając. Ciasto zacznie się robić błyszczące i gładkie. Masa ma mieć konsystencję budyniu. Jeśli zacznie się robić zbyt rzadka, nie dodawaj więcej jajek. Posmaruj olejem blaszkę do pieczenia. Nakładaj łyżeczką kopczyki ciasta. Delikatnie posmaruj każdy kopczyk ciasta wodą, aby ptysie wyszły chrupiące. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez 25-30 minut aż będą złociste. Wyjmij z piekarnika. Każdego ptysia nakłuj wykałaczką od spodu. Ułóż na blaszce dziurką do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozetnij ptysie na pół i nadziewaj z mięsem i szpinakiem

Seswaa

Składniki:

500 g wołowiny na gulasz

500 g ogonów

sól

2 litry wody

Przygotowanie:

Ułóż mięsa w garnku. Zalej wodą, dopraw solą i zagotuj. Zmniejsz ogień, duś na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a 3 płynu wyparuje. Przesącz wywar przez sito. Wyjmij mięso z garnka i rozbij tłuczkiem. Wlej przesączony przez sito wywar, dorpaw i podgrzej.

Na szpinak

Składniki:

200 g szpinaku

50 g posiekanej cebulki

sól i pieprz

1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę na maśle. Dodaj szpinak i smaż 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości