Włochy skradły serce Piotra Wojtasika
Piotr Wojtasik jest właścicielem domu na Sycylii. - Całe życie Włochy grały mi w sercu. Mój tata w latach 90. wyjechał do Włoch, bo nie było tu pracy, a w domu za przeproszeniem nie było, co jeść. Po 9 miesiącach przyjechał i przywiózł paczkę włoskich produktów, m.in. kawę i klasyczną pulpę pomidorową. Moja rodzina naturalnie się w tym jedzeniu zakochała. Ziemniaki schodziły na dalszy plan, a jedliśmy rzeczywiście pasty i makarony - mówił reporter Dzień Dobry TVN w rozmowie z Karoliną Kalatzi.
Dziennikarze w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie przygotowali dwie potrawy.
- Na początku chciałem ci zaproponować bruschettę, bo jak ktoś ją je, to mówi: "Jest taka włoska!", więc zdradzę ci ten patent. Druga rzecz jest typowo sycylijska, czyli pasta alla Norma. To danie, które na Sycylii jedzą wszyscy, czyli wegetariańska pasta: bakłażany, pomidory, sos pomidorowy i tyle. [...] Mówi się, że jest sycylijska, ale jakby chcieć być precyzyjnym, to pasta z Katanii. Niektórzy uważają, że na wschodzie wyspy smakuje najlepiej - tłumaczył Piotr Wojtasik.
Bruschetta według Piotra Wojtasika - przepis
Składniki:
- kromki chleba (może być czerstwy),
- czosnek,
- pomidory koktajlowe,
- sól,
- świeża bazylia,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Czosnek pokroić w plastry i natrzeć nim kromki. Następnie przełożyć pieczywo na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu). Podpiekać do momentu zarumienienia.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a plastry czosnku, którym posmarowane było pieczywo, na mniejsze kawałki. Posolić, dodać świeżą bazylię i oliwę. Całość wymieszać i położyć na chleb.
- Pięknie to wygląda. Spora ta przystawka. Musimy zrobić przerwę, bo ekipa też musi tego spróbować - oznajmiła Karolina Kalatzi, zajadając się bruschettą.
Czy pasta alla Norma jest równie pyszna? Przepis oraz porady kulinarne i dotyczące domu we Włoszech znajdziecie w materiale wideo.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smaki Sycylii - przepisy
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Piotr Wojtasik zabiera nas na wycieczkę po Sycylii. Z tymi wskazówkami urlop musi się udać
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online