Redaktorka dziendobry.tvn.pl Karolina Kalatzi spotkała się w kuchni Dzień Dobry TVN z miłośnikiem Włoch, czyli reporterem Piotrem Wojtasikiem. Dlaczego akurat ten kraj sobie upodobał? Jaki jest jego patent na idealną bruschettę? Zobaczcie materiał wideo.
Włochy skradły serce Piotra Wojtasika
Piotr Wojtasik jest właścicielem domu na Sycylii. - Całe życie Włochy grały mi w sercu. Mój tata w latach 90. wyjechał do Włoch, bo nie było tu pracy, a w domu za przeproszeniem nie było, co jeść. Po 9 miesiącach przyjechał i przywiózł paczkę włoskich produktów, m.in. kawę i klasyczną pulpę pomidorową. Moja rodzina naturalnie się w tym jedzeniu zakochała. Ziemniaki schodziły na dalszy plan, a jedliśmy rzeczywiście pasty i makarony - mówił reporter Dzień Dobry TVN w rozmowie z Karoliną Kalatzi.
Dziennikarze w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie przygotowali dwie potrawy.
- Na początku chciałem ci zaproponować bruschettę, bo jak ktoś ją je, to mówi: "Jest taka włoska!", więc zdradzę ci ten patent. Druga rzecz jest typowo sycylijska, czyli pasta alla Norma. To danie, które na Sycylii jedzą wszyscy, czyli wegetariańska pasta: bakłażany, pomidory, sos pomidorowy i tyle. [...] Mówi się, że jest sycylijska, ale jakby chcieć być precyzyjnym, to pasta z Katanii. Niektórzy uważają, że na wschodzie wyspy smakuje najlepiej - tłumaczył Piotr Wojtasik.
Bruschetta według Piotra Wojtasika - przepis
Składniki:
- kromki chleba (może być czerstwy),
- czosnek,
- pomidory koktajlowe,
- sól,
- świeża bazylia,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Czosnek pokroić w plastry i natrzeć nim kromki. Następnie przełożyć pieczywo na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu). Podpiekać do momentu zarumienienia.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a plastry czosnku, którym posmarowane było pieczywo, na mniejsze kawałki. Posolić, dodać świeżą bazylię i oliwę. Całość wymieszać i położyć na chleb.
- Pięknie to wygląda. Spora ta przystawka. Musimy zrobić przerwę, bo ekipa też musi tego spróbować - oznajmiła Karolina Kalatzi, zajadając się bruschettą.
Czy pasta alla Norma jest równie pyszna? Przepis oraz porady kulinarne i dotyczące domu we Włoszech znajdziecie w materiale wideo.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Smaki Sycylii - przepisy
- Jak urządzić włoską ucztę z trzech dań. Przepisy kulinarne na dania kuchni włoskiej: przystawkę, makaron i deser
- Piotr Wojtasik zabiera nas na wycieczkę po Sycylii. Z tymi wskazówkami urlop musi się udać
Autor: Dominika Czerniszewska
Reporter: Karolina Kalatzi
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online