Gotowanie po włosku z Piotrem Wojtasikiem. "Pięknie to wygląda"

Źródło: Dzień Dobry TVN Online
Gotowanie po włosku z Piotrem Wojtasikiem
Gotowanie po włosku z Piotrem Wojtasikiem
Woda na włoskim przyjęciu
Woda na włoskim przyjęciu
Redaktorka dziendobry.tvn.pl Karolina Kalatzi spotkała się w kuchni Dzień Dobry TVN z miłośnikiem Włoch, czyli reporterem Piotrem Wojtasikiem. Dlaczego akurat ten kraj sobie upodobał? Jaki jest jego patent na idealną bruschettę? Zobaczcie materiał wideo.

Włochy skradły serce Piotra Wojtasika

Piotr Wojtasik jest właścicielem domu na Sycylii. - Całe życie Włochy grały mi w sercu. Mój tata w latach 90. wyjechał do Włoch, bo nie było tu pracy, a w domu za przeproszeniem nie było, co jeść. Po 9 miesiącach przyjechał i przywiózł paczkę włoskich produktów, m.in. kawę i klasyczną pulpę pomidorową. Moja rodzina naturalnie się w tym jedzeniu zakochała. Ziemniaki schodziły na dalszy plan, a jedliśmy rzeczywiście pasty i makarony - mówił reporter Dzień Dobry TVN w rozmowie z Karoliną Kalatzi.

Dziennikarze w kuchni Dzień Dobry TVN wspólnie przygotowali dwie potrawy.

- Na początku chciałem ci zaproponować bruschettę, bo jak ktoś ją je, to mówi: "Jest taka włoska!", więc zdradzę ci ten patent. Druga rzecz jest typowo sycylijska, czyli pasta alla Norma. To danie, które na Sycylii jedzą wszyscy, czyli wegetariańska pasta: bakłażany, pomidory, sos pomidorowy i tyle. [...] Mówi się, że jest sycylijska, ale jakby chcieć być precyzyjnym, to pasta z Katanii. Niektórzy uważają, że na wschodzie wyspy smakuje najlepiej - tłumaczył Piotr Wojtasik.

Bruschetta według Piotra Wojtasika - przepis

Składniki:

  • kromki chleba (może być czerstwy),
    • czosnek,
      • pomidory koktajlowe,
        • sól,
          • świeża bazylia,
            • oliwa.

              Przygotowanie:

              1. Czosnek pokroić w plastry i natrzeć nim kromki. Następnie przełożyć pieczywo na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu). Podpiekać do momentu zarumienienia.
                1. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, a plastry czosnku, którym posmarowane było pieczywo, na mniejsze kawałki. Posolić, dodać świeżą bazylię i oliwę. Całość wymieszać i położyć na chleb.

                  - Pięknie to wygląda. Spora ta przystawka. Musimy zrobić przerwę, bo ekipa też musi tego spróbować - oznajmiła Karolina Kalatzi, zajadając się bruschettą.

                  Czy pasta alla Norma jest równie pyszna? Przepis oraz porady kulinarne i dotyczące domu we Włoszech znajdziecie w materiale wideo.

                  Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

                  Zobacz także:

                  Autor: Dominika Czerniszewska

                  Reporter: Karolina Kalatzi

                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online

                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                  Materiał promocyjny

                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana