Pieczona rybka w oliwie zabalsamowana z sałatką z ogórków pachnącą sezamem na frytkach z buraków
Składniki:
200 g filetu z łososia lub pstrąga
szczypta chilli
sok z cytryny
2 łyżki oleju z orzechów laskowych
łyżka posiekanego koperku
1 burak
pół szklanki oleju słonecznikowego
szczypta cukru
łyżeczka balsamico
łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
1 mały ogórek
łyżeczka oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
szczypiorek
pół marchewki
prażony sezam
Przygotowanie:
Rybę marynujemy w chilli, koprze, cytrynie i oleju. Po minimum pół godziny w lodówce hop do pieca na ok. 10 minut. Z buraka robimy frytki (smażymy je na średnio rozgrzanym oleju na półchrupko), które będziemy serwować na zimno, zamarynowane w oleju i occie, doprawione cukrem i pieprzem. Pokrojonego ogórka polewamy obficie olejem i sosem sojowym łączymy z posiekana w drobne paski marchewką, serwujemy zdobiąc siekanym szczypiorkiem. Danie stanowy idealna propozycje na lekki posiłek. Rybkę usadawiamy na konstrukcji z buraczanych frytek i serwujemy z pachnącą sałatką z ogórka.
Odświeżająca sałatka z pomarańczami i lekką nutą kokosowego olejku
Składniki:
1 pomarańcz
1/4 bulwy kopru włoskiego
1/2 pałeczki selera naciowego
1 avokado
1 gruszki
garstka migdałów
1 łyżka oleju carotino
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka kropel soku z pomarańczy
łyżeczka posiekanej kolendry
szczypta brązowego cukru
kępka kiełków i liści kolendry do dekoracji
Przygotowanie:
Ta sałatka to zestawienie kilku przeciwstawnych smaków i kompozycji lekko podkreślona delikatnym smakiem oleju z czerwonej plamy i rzepaku. Z tej ilości możemy przyrządzić dwie małe, lub jedną sporą porcje. Pomarańcze i avokado kroimy w cząstki i połowę ilości rozkładamy na talerzu. Pozostałą część mieszamy z fenkułem i selerem naciowym posiekanymi w drobne paski, do całości dodajemy też obrana i pokrojona w płatki gruszkę i uprażone migdały. Do tych składników dodajemy dressing z cukru lub miodu, kolendry, soku z pomarańczy i oleju rzepakowego. Talerz zdobimy olejem z czerwonej palmy – carotino.
Kasi dresing iście królewski na oliwie prosto z beczki
Składniki:
kilka łyżek oliwy z orzechów pistacjowych
parę kropel octu figowego
Przygotowanie:
Oliwkę łączymy z octem w proporcjach według naszego uznania. Serwujemy z mieszanką naszych ulubionych sałat. Iście zjawiskowe doznania……..
Autor: Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN