Ola Ciupa i Monika Goździalska przygotowały vongole

W kuchni Dzień dobry TVN Monika Goździalska, uczestniczka Masterchefa, oraz Ola Ciupa przygotowały: ser kozi z migdałami i sosem z malin chilli i imbiru, tatar z łososia, vongole w sosie śmietankowym z orzeszkami pini, krewetki w pancerzach z czosnkiem, limonką i chilli. Smacznego!

Ser kozi z migdałami i sosem z malin chilli i imbiru

Składniki:

połowa szklanki malin lub truskawek

pół łyżeczki świeżego imbiru

5 łyżek płatków migdałów

4 łyżeczki oliwy z oliwek

botwinka z mixem sałat

łyżka soku malinowego

łyżka soku z cytryny

łyżeczka musztardy

ser kozi w roladce

papryczka chilli

Przygotowanie:

Serek kozi kroimy na plasterki około 2 cm. Moczymy w oliwie i okłady plasterkami migdałów z dwóch stron. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Maliny ugniatamy dodajemy imbir i chilli lekko podgrzewamy. Dresing do botwinki z mix sałat. Mieszamy sok z malin, sok z cytryny, musztardę.

Delikatnie mieszamy w sałatę z sosem. Na talerz wlewamy w trochę sosu z malin - układamy ser kozi w migdałami. Obok układamy sałatkę z Botwinka.

Krewetki w pancerzach z czosnkiem, limonką i chilli

Składniki:

16 mrożonych krewetek lub langustynek

papryczka chilli

4 ząbki czosnku

skórka z limonki

szpinak świeży

kolendra

masło

pieprz

sól

Przygotowanie:

Mrożone krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie potem osuszamy papierowym ręcznikiem. ROZGRZEWAMY patelnię i na maśle smażymy krewetki, 1 ,5 minuty z każdej strony. W międzyczasie dorzucamy posiekany Czosnek ,skórkę z limonki, chilli,sól i pieprz. Świeży szpinak myjemy - rozgrzewamy patelnię dodajemy w trochę oliwy z oliwek wkładamy szpinak dodajemy posiekany Czosnek i chilli chwile mieszamy dodajemy sól i pieprz. Na talerzu układamy krewetki i dodajemy obok pyszny szpinak.

Vongole w sosie śmietankowym z orzeszkami pini

Składniki:

Vongole - jedno opakowanie

kieliszek białego wina

śmietanka 36%

oliwa z oliwek

papryka chilli

orzeszki pini

pietruszka

bagietka czosnek

Przygotowanie:

Muszle myjemy w wodzie z odrobiną soli. Z reguły małe muszle są bardzo czyste. Na dno garnka wlewamy odrobinę oliwy wkładamy umyte muszle po chwili dodajemy wino - redukuje my

Dodajemy posiekany Czosnek i papryczkę chilli (uważamy z ilością). Odrobinę soli i pieprz

Pod koniec dodajemy śmietanę i prażone na suchej patelni orzeszki pini. Chwilę gotujemy aż muszle się otworzą dodajemy posiekaną pietruszkę. Układamy w głębokim talerzu. Podajemy z bagietka

Tatar z łososia

Składniki:

250 gram świeżego łososia

kawior tobiko

papryczka chilli

oliwa z oliwek

duży kapar

sól, pieprz

awokado

szalotka

cytryna

Przygotowanie:

Filet z łososia myjemy i osuszamy. Kroimy na drobne kawałki i Siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę. Łyżeczka oliwy z oliwek. Posiekaną odrobinę papryczki chilli. Wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Dekorujemy paskami awokado -które układamy na talerzu na to kładziemy nasz tatar. Dekorujemy kawiorem tobiko i na wierzchu kładziemy dużego kapara.

Czekoladowe miseczki z serkiem Mascarpone i gorącymi malinami

Składniki:

serek Mascarpone

balon - mały rozmiar

czekolada mleczna

czekolada gorzka

papryczka chilli

śmietanka 36%

świeża mięta

limonka

maliny

Przygotowanie:

W rade ku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy posiekane chilli odrobinę i skórkę z dalej limonki oraz sok z połowy mieszamy. Pompujemy balon. Smarujemy go u dołu na formę miseczki układamy na pergaminie wkładamy do zamrażalnika. W misce mieszamy serek Mascarpone ze śmietanka energicznymi ruchami. Do radełka wkładamy maliny i odrobinę soku z Limonki oraz posiekane listki mięty. Podgrzewamy. Gotowe miseczki wyciągamy z zamrażarki przebijamy balon. Wkładamy do naszych miseczek z czekolady serek Mascarpone i polewamy gorącymi malinami z mięta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości