Ser kozi z migdałami i sosem z malin chilli i imbiru
Składniki:
połowa szklanki malin lub truskawek
pół łyżeczki świeżego imbiru
5 łyżek płatków migdałów
4 łyżeczki oliwy z oliwek
botwinka z mixem sałat
łyżka soku malinowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
ser kozi w roladce
papryczka chilli
Przygotowanie:
Serek kozi kroimy na plasterki około 2 cm. Moczymy w oliwie i okłady plasterkami migdałów z dwóch stron. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Maliny ugniatamy dodajemy imbir i chilli lekko podgrzewamy. Dresing do botwinki z mix sałat. Mieszamy sok z malin, sok z cytryny, musztardę.
Delikatnie mieszamy w sałatę z sosem. Na talerz wlewamy w trochę sosu z malin - układamy ser kozi w migdałami. Obok układamy sałatkę z Botwinka.
Krewetki w pancerzach z czosnkiem, limonką i chilli
Składniki:
16 mrożonych krewetek lub langustynek
papryczka chilli
4 ząbki czosnku
skórka z limonki
szpinak świeży
kolendra
masło
pieprz
sól
Przygotowanie:
Mrożone krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie potem osuszamy papierowym ręcznikiem. ROZGRZEWAMY patelnię i na maśle smażymy krewetki, 1 ,5 minuty z każdej strony. W międzyczasie dorzucamy posiekany Czosnek ,skórkę z limonki, chilli,sól i pieprz. Świeży szpinak myjemy - rozgrzewamy patelnię dodajemy w trochę oliwy z oliwek wkładamy szpinak dodajemy posiekany Czosnek i chilli chwile mieszamy dodajemy sól i pieprz. Na talerzu układamy krewetki i dodajemy obok pyszny szpinak.
Vongole w sosie śmietankowym z orzeszkami pini
Składniki:
Vongole - jedno opakowanie
kieliszek białego wina
śmietanka 36%
oliwa z oliwek
papryka chilli
orzeszki pini
pietruszka
bagietka czosnek
Przygotowanie:
Muszle myjemy w wodzie z odrobiną soli. Z reguły małe muszle są bardzo czyste. Na dno garnka wlewamy odrobinę oliwy wkładamy umyte muszle po chwili dodajemy wino - redukuje my
Dodajemy posiekany Czosnek i papryczkę chilli (uważamy z ilością). Odrobinę soli i pieprz
Pod koniec dodajemy śmietanę i prażone na suchej patelni orzeszki pini. Chwilę gotujemy aż muszle się otworzą dodajemy posiekaną pietruszkę. Układamy w głębokim talerzu. Podajemy z bagietka
Składniki:
250 gram świeżego łososia
kawior tobiko
papryczka chilli
oliwa z oliwek
duży kapar
sól, pieprz
awokado
szalotka
cytryna
Przygotowanie:
Filet z łososia myjemy i osuszamy. Kroimy na drobne kawałki i Siekamy. Dodajemy posiekaną cebulę. Łyżeczka oliwy z oliwek. Posiekaną odrobinę papryczki chilli. Wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Dekorujemy paskami awokado -które układamy na talerzu na to kładziemy nasz tatar. Dekorujemy kawiorem tobiko i na wierzchu kładziemy dużego kapara.
Czekoladowe miseczki z serkiem Mascarpone i gorącymi malinami
Składniki:
serek Mascarpone
balon - mały rozmiar
czekolada mleczna
czekolada gorzka
papryczka chilli
śmietanka 36%
świeża mięta
limonka
maliny
Przygotowanie:
W rade ku rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy posiekane chilli odrobinę i skórkę z dalej limonki oraz sok z połowy mieszamy. Pompujemy balon. Smarujemy go u dołu na formę miseczki układamy na pergaminie wkładamy do zamrażalnika. W misce mieszamy serek Mascarpone ze śmietanka energicznymi ruchami. Do radełka wkładamy maliny i odrobinę soku z Limonki oraz posiekane listki mięty. Podgrzewamy. Gotowe miseczki wyciągamy z zamrażarki przebijamy balon. Wkładamy do naszych miseczek z czekolady serek Mascarpone i polewamy gorącymi malinami z mięta.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN