Gruszki na kruszonce
Składniki:
- 4 gruszki
- 500 ml tłoczonego soku gruszkowego
- lub jabłkowego-ważne żeby był mętny
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- kawałek cynamonu
- 2 ziela angielskie
- 3 goździki
- 100 g zimnego masła
- garść włoskich orzechów
Kruszonka:
- Składniki:
- 120 g zimnego masła
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka grubo mielonej kawy
Sposób przygotowania:
Kruszonka:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Masło, mąkę, sól i kawę wysypać na stolnicę i przy pomocy noża kroić masło, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec szybko dokładnie wymieszać palcami. Dodać miód i ponownie wymieszać aż się połączą. Przesypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10-12 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Gruszki w całości obrać z skórki, umieścić w garnku, zalać sokiem, dodać przyprawy, posiekany imbir i gotować na małym ogniu aż gruszki będą miękkie. Gruszki przełożyć do miseczki a płyn zredukować do konsystencji gęstego syropu. W trakcie dodać lekko przekrojone orzechy. Wyjąć przyprawy. Garnek z sosem zdjąć z gazu i do ciepłego dodawać po kawałku masła ciągle mieszając.
Kruszonkę ułożyć na talerzach, na nich położyć pokrojoną gruszkę, całość polać sosem z orzechami.
Brownie z burakami i chałwą
Składniki:
- 500 g surowych buraków
- 100 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g daktyli
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 200 g chałwy sezamowej z miodem
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w naczyniu do zapiekania podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Następnie przełożyć na sito i odcedzić.
W tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 cm. W robocie kuchennym zmiksować czekoladę na proszek, dodać masło i ponownie zmiksować. Dodać buraki, daktyle, jajka i zmiksować wszystko na gładką papkę. Dodać mąkę, kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Pod koniec dodać pokruszona na duże kawałki chałwę i wymieszać. Całość przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 25 minut.
Cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami
Składniki:
- 2 jajka
- skórka otarta z jednej cytryny
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- 4 kromki chałki
- masło do smażenia
- 500 g śliwek-różnych
- sok z jednej cytryny
- 3 gwiazdy anyżu
- 200 g twarogu
- syrop daktylowy
Sposób przygotowania:
Śliwki wypestkować, przełożyć na blaszkę, skropić sokiem z cytryny, dodać połamane gwiazdy anyżu, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.
Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem i skórką otartą z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, kromki chałki namoczyć w mleku z jajkami i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe tosty podawać z upieczonymi śliwkami, u góry posypać całość twarogiem i ewentualnie polać syropem daktylowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN