Na słodko, bez cukru. Przepisy Piotra Kucharskiego

Przepisy na dania bez cukru: gruszki na kruszonce, brownie z burakami i chałwą oraz cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami przedstawił w DDTVN Piotr Kucharski.

Gruszki na kruszonce

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 500 ml tłoczonego soku gruszkowego
  • lub jabłkowego-ważne żeby był mętny
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • kawałek cynamonu
  • 2 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 100 g zimnego masła
  • garść włoskich orzechów

Kruszonka:

  • Składniki:
  • 120 g zimnego masła
  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka grubo mielonej kawy

Sposób przygotowania:

Kruszonka:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Masło, mąkę, sól i kawę wysypać na stolnicę i przy pomocy noża kroić masło, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Pod koniec szybko dokładnie wymieszać palcami. Dodać miód i ponownie wymieszać aż się połączą. Przesypać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 10-12 minut. Wyjąc z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Gruszki w całości obrać z skórki, umieścić w garnku, zalać sokiem, dodać przyprawy, posiekany imbir i gotować na małym ogniu aż gruszki będą miękkie. Gruszki przełożyć do miseczki a płyn zredukować do konsystencji gęstego syropu. W trakcie dodać lekko przekrojone orzechy. Wyjąć przyprawy. Garnek z sosem zdjąć z gazu i do ciepłego dodawać po kawałku masła ciągle mieszając.

Kruszonkę ułożyć na talerzach, na nich położyć pokrojoną gruszkę, całość polać sosem z orzechami.

Brownie z burakami i chałwą

Składniki:

  • 500 g surowych buraków
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 100 g daktyli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 200 g chałwy sezamowej z miodem

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC.

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w naczyniu do zapiekania podlać odrobiną wody, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Następnie przełożyć na sito i odcedzić.

W tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20x30 cm. W robocie kuchennym zmiksować czekoladę na proszek, dodać masło i ponownie zmiksować. Dodać buraki, daktyle, jajka i zmiksować wszystko na gładką papkę. Dodać mąkę, kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Pod koniec dodać pokruszona na duże kawałki chałwę i wymieszać. Całość przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika na 25 minut.

Cytrynowe tosty francuskie ze śliwkami

Składniki:

  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • 4 kromki chałki
  • masło do smażenia
  • 500 g śliwek-różnych
  • sok z jednej cytryny
  • 3 gwiazdy anyżu
  • 200 g twarogu
  • syrop daktylowy

Sposób przygotowania:

Śliwki wypestkować, przełożyć na blaszkę, skropić sokiem z cytryny, dodać połamane gwiazdy anyżu, wymieszać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut.

Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem i skórką otartą z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, kromki chałki namoczyć w mleku z jajkami i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Ciepłe tosty podawać z upieczonymi śliwkami, u góry posypać całość twarogiem i ewentualnie polać syropem daktylowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości