Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis na wyjątkowy deser

Sezon na szparagi czas start!
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Miłośnicy tego pysznego, zielonego warzywa najczęściej podają je klasycznie (bez niczego) lub wkomponowują w bardziej wyszukane, kilkuskładnikowe dania. Dla wielu może to być zaskoczenie, ale szparagi świetnie sprawdzają się również w postaci deseru. Dowodem na to jest pyszny mus ze szparagów i białej czekolady. Jak go zrobić? Sprawdź przepis.

Odpowiednio przygotowany deserowy mus ze szparagów z pewnością zaskoczy wielu. Do jego przygotowania potrzebne będą młode szparagi, dobrej jakości biała czekolada i jak mało intensywny w smaku trzeci dodatek.

Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis

Składniki:

  • 100 g zielonych szparagów lub 50 dag białych i 50 g zielonych
    • 2-3 dodatkowe szparagi do skarmelizowania - opcjonalnie
      • 150 g białej czekolady
        • 100 ml jogurtu wegańskiego (kokosowego, owsianego) o jak najmniej intensywnym smaku, bez cukru, opcjonalnie może to być również zwykły jogurt naturalny o łagodnym smaku
          • 50 ml wody (lub więcej, w zależności od pożądanej konsystencji)
            • łyżeczka soku z cytryny
              • szczypta soli

                Jak zrobić mus ze szparagów i białej czekolady?

                1. Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Jeśli trzeba, bo np. są już nieco stare, obrać je z twardawych skórek.
                  1. Zagotować wodę z solą - powinna być słona w smaku.
                    1. Szparagi włożyć do wody i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
                      1. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
                        1. Ostygnięte szparagi pokroić na małe kawałki i zblendować z jogurtem i niewielką ilością wody.
                          1. Dodać przestudzoną czekoladę, sok z cytryny, szczyptę soli i ponownie całość zblendować. Mus powinien być gładki, aksamitny w smaku i konsystencji.
                            1. Przelać mus do pucharków i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
                              1. Można go podawać z różnymi, dowolnymi dodatkami umieszczonymi na wierzchu. Aby jeszcze bardziej zaskoczyć tym przysmakiem, warto położyć na nim skarmelizowane, słodkie kawałki szparagów.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                Materiał promocyjny

                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana