Odpowiednio przygotowany deserowy mus ze szparagów z pewnością zaskoczy wielu. Do jego przygotowania potrzebne będą młode szparagi, dobrej jakości biała czekolada i jak mało intensywny w smaku trzeci dodatek.
Mus ze szparagów i białej czekolady - przepis
Składniki:
- 100 g zielonych szparagów lub 50 dag białych i 50 g zielonych
 - 2-3 dodatkowe szparagi do skarmelizowania - opcjonalnie
 - 150 g białej czekolady
 - 100 ml jogurtu wegańskiego (kokosowego, owsianego) o jak najmniej intensywnym smaku, bez cukru, opcjonalnie może to być również zwykły jogurt naturalny o łagodnym smaku
 - 50 ml wody (lub więcej, w zależności od pożądanej konsystencji)
 - łyżeczka soku z cytryny
 - szczypta soli
 
Jak zrobić mus ze szparagów i białej czekolady?
- Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Jeśli trzeba, bo np. są już nieco stare, obrać je z twardawych skórek.
 - Zagotować wodę z solą - powinna być słona w smaku.
 - Szparagi włożyć do wody i gotować na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż będą miękkie.
 - Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej.
 - Ostygnięte szparagi pokroić na małe kawałki i zblendować z jogurtem i niewielką ilością wody.
 - Dodać przestudzoną czekoladę, sok z cytryny, szczyptę soli i ponownie całość zblendować. Mus powinien być gładki, aksamitny w smaku i konsystencji.
 - Przelać mus do pucharków i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
 - Można go podawać z różnymi, dowolnymi dodatkami umieszczonymi na wierzchu. Aby jeszcze bardziej zaskoczyć tym przysmakiem, warto położyć na nim skarmelizowane, słodkie kawałki szparagów.
 
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie? Jak je uprawiać?
 - Zapiekane szparagi z młodymi ziemniakami i sosem serowym
 - Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61
podziel się: