Muffinki z borówkami mają niepowtarzalny smak i naprawdę intensywny owocowy aromat. Dojrzałe jagody nie są na tyle słodkie, aby zastąpić cukier, ale to właśnie dzięki temu cały wypiek jest orzeźwiający i chce się sięgać po niego bez końca. Jednocześnie są to babeczki na tyle sycące, że jedna porcja w zupełności wystarczy w ramach deseru czy przekąski w ciągu dnia. Jak wygląda klasyczny przepis na muffinki z borówkami?
Muffinki z borówkami – przepis
Składniki na muffinki z borówkami:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- pół szklanki mleka,
- 2 szklanki borówek amerykańskich,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 150 g masła.
Przygotowanie muffinek:
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przygotuj blachę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Jeśli używasz silikonowych foremek, posmaruj je niewielką ilością masła, dzięki czemu sprawniej wyciągniesz z nich upieczone babeczki.
- Suche składniki przesiej do dużej miski. Kolejno dodawaj do nich: jajka, mleko, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj wszystko przy użyciu miksera lub wymieszaj wszystko tak, aby nie pozostało żadnych grudek.
- Do rondelka włóż masło. Podgrzej je na niewielkim ogniu. Po całkowitym upłynnieniu się masła, ściągnij rondel z gazu i odczekaj ok. 5 minut.
- Wlej masło do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko energicznie wymieszaj.
- Do surowego ciasta wsyp borówki amerykańskie i jeszcze raz wszystko przemieszaj, tym razem delikatnie, aby nie uszkodzić jagód.
- Umieść ciasto w foremkach, a blachę włóż do piekarnika na około 20-25 minut.
- Tak przygotowane muffinki z borówkami amerykańskimi możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym własnoręcznej roboty. Jak go zrobić? Przepis na domowy lukier jest banalnie prosty. Potrzebujesz około 140 g cukru pudru i 3 łyżki soku z cytryny. Składniki wystarczy dokładnie ze sobą utrzeć, a zaraz po otrzymaniu jednolitej masy, wylać ją na upieczone muffinki. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt rzadka, dodaj nieco więcej cukru pudru, z kolei jeśli masa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją dodatkową łyżeczką wody.
Przepis – muffinki z borówkami amerykańskimi i czekoladą
Jeśli chcesz dodać jagodowym babeczkom nieco więcej słodyczy, możesz ulepszyć przepis, dodając do niego tabliczkę mlecznej lub białej czekolady. W wersji nieco zdrowszej możesz skorzystać również z czekolady gorzkiej o zawartości minimum 80% kakao.
Składniki na muffinki z borówkami i czekoladą:
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- 150 g cukru trzcinowego,
- 100 g borówek amerykańskich,
- ½ szklanki oleju słonecznikowego,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- tabliczka dowolnej czekolady.
Przygotowanie muffinek z czekoladą:
- Jajka i cukier utrzyj na gładką masę.
- Do masy dodaj olej i mleko, całość delikatnie zamieszaj.
- W oddzielnym naczyniu połącz przesianą mąkę i inne suche składniki.
- Tabliczkę czekolady połam na drobne kawałki lub pokrój na drobne kostki za pomocą noża, a następnie wrzuć je do naczynia z mąką.
- Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wrzuć do miski umyte borówki amerykańskie.
- Surowe ciasto przelej do formy na muffinki i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Po 15-20 minutach babeczki z borówkami powinny być gotowe. Ostudź je i podawaj z bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.
Muffinki z borówkami amerykańskimi – przepis ze świeżymi i mrożonymi owocami
Niezależnie od tego, według którego przepisu chcesz upiec muffinki, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych borówek amerykańskich. W sezonie na jagody lepiej zaopatrzyć się w owoce prosto z targów lub z własnego ogródka, a ostatecznie z supermarketu. Świeże owoce są smaczniejsze i nie psują konsystencji muffinek, nie powodują, że ciasto staje się zbyt mokre. Mrożonych jagód używaj tylko wtedy, kiedy nie masz możliwości użycia świeżych. Nie musisz z nich całkowicie rezygnować, ale pamiętaj o jednej podstawowej zasadzie przygotowywania muffinek z miękkimi owocami, które są podatne na uszkodzenia i pęknięcia. Jeśli nie chcesz, żeby mrożone owoce puściły soki, które pobrudzą papilotki, a oprócz tego mogą wydłużyć czas pieczenia muffinek, wyciągnij borówki z zamrażarki bezpośrednio przed dodaniem ich do ciasta.
Zobacz też:
Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy
Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy
Zobacz wideo: Słodkie i słone muffiny
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF