Muffinki z borówkami amerykańskimi – przepis na najlepsze muffinki z jagodami

Muffinki z borówkami amerykańskimi.
Verdina Anna/Getty Images
Źródło: Moment RF
Jagody, które w wysokiej temperaturze puszczają soki, negatywnie wpływają na konsystencję niektórych wypieków. Przepis na muffinki z borówkami to gwarancja wyjątkowego smaku i brak wystąpienia problemu zbyt mokrego, rozpadającego się ciasta. Sprawdź, jak przygotować muffinki z borówkami amerykańskimi.

Muffinki z borówkami mają niepowtarzalny smak i naprawdę intensywny owocowy aromat. Dojrzałe jagody nie są na tyle słodkie, aby zastąpić cukier, ale to właśnie dzięki temu cały wypiek jest orzeźwiający i chce się sięgać po niego bez końca. Jednocześnie są to babeczki na tyle sycące, że jedna porcja w zupełności wystarczy w ramach deseru czy przekąski w ciągu dnia. Jak wygląda klasyczny przepis na muffinki z borówkami?

Muffinki z borówkami – przepis

Składniki na muffinki z borówkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 70 g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 szklanki borówek amerykańskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 150 g masła.

Przygotowanie muffinek:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przygotuj blachę na muffinki i wyłóż ją papilotkami. Jeśli używasz silikonowych foremek, posmaruj je niewielką ilością masła, dzięki czemu sprawniej wyciągniesz z nich upieczone babeczki.
  2. Suche składniki przesiej do dużej miski. Kolejno dodawaj do nich: jajka, mleko, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.
  3. Zmiksuj wszystko przy użyciu miksera lub wymieszaj wszystko tak, aby nie pozostało żadnych grudek.
  4. Do rondelka włóż masło. Podgrzej je na niewielkim ogniu. Po całkowitym upłynnieniu się masła, ściągnij rondel z gazu i odczekaj ok. 5 minut.
  5. Wlej masło do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko energicznie wymieszaj.
  6. Do surowego ciasta wsyp borówki amerykańskie i jeszcze raz wszystko przemieszaj, tym razem delikatnie, aby nie uszkodzić jagód.
  7. Umieść ciasto w foremkach, a blachę włóż do piekarnika na około 20-25 minut.
  8. Tak przygotowane muffinki z borówkami amerykańskimi możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym własnoręcznej roboty. Jak go zrobić? Przepis na domowy lukier jest banalnie prosty. Potrzebujesz około 140 g cukru pudru i 3 łyżki soku z cytryny. Składniki wystarczy dokładnie ze sobą utrzeć, a zaraz po otrzymaniu jednolitej masy, wylać ją na upieczone muffinki. Jeśli konsystencja lukru jest zbyt rzadka, dodaj nieco więcej cukru pudru, z kolei jeśli masa jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją dodatkową łyżeczką wody.

Przepis – muffinki z borówkami amerykańskimi i czekoladą

Jeśli chcesz dodać jagodowym babeczkom nieco więcej słodyczy, możesz ulepszyć przepis, dodając do niego tabliczkę mlecznej lub białej czekolady. W wersji nieco zdrowszej możesz skorzystać również z czekolady gorzkiej o zawartości minimum 80% kakao.

Składniki na muffinki z borówkami i czekoladą:

  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 150 g cukru trzcinowego,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • tabliczka dowolnej czekolady.

Przygotowanie muffinek z czekoladą:

  1. Jajka i cukier utrzyj na gładką masę.
  2. Do masy dodaj olej i mleko, całość delikatnie zamieszaj.
  3. W oddzielnym naczyniu połącz przesianą mąkę i inne suche składniki.
  4. Tabliczkę czekolady połam na drobne kawałki lub pokrój na drobne kostki za pomocą noża, a następnie wrzuć je do naczynia z mąką.
  5. Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec wrzuć do miski umyte borówki amerykańskie.
  7. Surowe ciasto przelej do formy na muffinki i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  8. Po 15-20 minutach babeczki z borówkami powinny być gotowe. Ostudź je i podawaj z bitą śmietaną lub kremem czekoladowym.

Muffinki z borówkami amerykańskimi – przepis ze świeżymi i mrożonymi owocami

Niezależnie od tego, według którego przepisu chcesz upiec muffinki, możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych borówek amerykańskich. W sezonie na jagody lepiej zaopatrzyć się w owoce prosto z targów lub z własnego ogródka, a ostatecznie z supermarketu. Świeże owoce są smaczniejsze i nie psują konsystencji muffinek, nie powodują, że ciasto staje się zbyt mokre. Mrożonych jagód używaj tylko wtedy, kiedy nie masz możliwości użycia świeżych. Nie musisz z nich całkowicie rezygnować, ale pamiętaj o jednej podstawowej zasadzie przygotowywania muffinek z miękkimi owocami, które są podatne na uszkodzenia i pęknięcia. Jeśli nie chcesz, żeby mrożone owoce puściły soki, które pobrudzą papilotki, a oprócz tego mogą wydłużyć czas pieczenia muffinek, wyciągnij borówki z zamrażarki bezpośrednio przed dodaniem ich do ciasta.

Zobacz też:

Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy

Sos kurkowy do mięsa, makaronu i innych potraw. Poznaj proste przepisy

"Kulisy sławy" Andrzeja Polana. Beata Kozidrak: "Jest sobą i on się z tego cieszy. Pokazuje nam: tak, kocham gotować"

Zobacz wideo: Słodkie i słone muffiny

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości