„Melanzane alla Parmigiana" czyli bakłażany z parmezanem, bardzo dobra zapiekanka
Przepis na 4 osoby: Składniki:
3 duże bakłażany
2 opakowania (kartoniki) pomidorów w kawałkach czyli w sumie 1000 g
4 mozzarelle
1 kawałek (duży) parmezanu (Parmigiano Reggiano a nie Grana Padano)
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 seler włoski naciowy
bazylia
oliwa
sól
pieprz
cukier
czerwone wino (Pinot Nero, Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo, Contea di Sclafani Rosso)
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kroimy bakłażan w plastry dosyć grubo, solimy i zostawiamy w durszlaku na 15-20 minut aż spłynie gorzki sok. W między czasie siekamy marchewkę, seler, czosnek i bazylię. Wrzucamy na patelnię na podgrzaną oliwę. Dodajemy pół szklanki wina. Jak zasmażka będzie gotowa to wrzucamy pomidory, dodajemy najpierw szczyptę cukru, mieszamy a potem dodajemy sól i pieprz. Wyciskamy bakłażan z soku i smażymy na patelni przez 5 minut z obu stron. Za każdym razem kładziemy usmażone bakłażany na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kroimy mozzarellę w plastry. Trzemy parmezan. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw warstwa bakłażanów, potem pomidor, parmezan i na końcu mozzarellę. Powtarzamy kolejność warstw do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Na koniec włączamy grilla na 3-4 minuty żeby mozzarella się zarumieniła.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1 jajko
100 g sera "pecorino romano"
50 gr parmezanu (Parmigiano Reggiano)
1/2 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy)
1 torebka drożdży w proszku
1 szklanka wody
szczypta soli
"Testo" to nazwa okrągłej kamiennej grubej blachy służąca do przyrządzania placka
Przygotowanie:
Podgrzewamy "Testo" na gazie albo na ognisku (jeśli ktoś ma!). Mieszamy mąkę, jajko, sól. Potem dodajemy sery i ugniatamy ciasto dodając wody. Wałkujemy, żeby uzyskać okrągły kształt "Testo". Kładziemy na "Testo" i nakłuwamy placek widelcem. Następnie trzymamy na gazie około 15 minut dopóki ciasto w środku nie będzie suche.
Farsz do placka:
1 kg świeżego szpinaku
1 opakowanie sera "ricotta"
1 ząbek czosnku
chili
sól
Przygotowanie:
Smażymy czosnek i chili na oliwie na patelni. Dodajemy szpinak i sól. Gotujemy. Możemy dodać odrobinę tartego parmezanu. Gdy placek będzie gotowy, kroimy na pół i dodajemy ricottę i szpinak.
Fragole con aceto balsamico czyli truskawki w occie balsamicznym
Składniki:
400 g truskawek
4 łyżki octu balsamicznego (Aceto Balsamico di Modena, musi być gęsty)
3 łyżki cukru
trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Mieszamy w małej miseczce ocet i cukier. Następnie myjemy i kroimy truskawki na ćwiartki. Polewamy octem z cukrem dodajemy trochę soku z cytryny i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
BUON APPETITO!!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN