Mariotti po włosku

Melanzane alla Parmigiana, torta al testo i fragole con aceto balsamico czyli włoska kuchnia na dzień dobry! Naszym gościem była dziś Monika Mariotti. Czy bardziej czuje się Polką czy Włoszką i czy poza aktorstwem i gotowaniem ma jeszcze jakieś inne pasje?

„Melanzane alla Parmigiana" czyli bakłażany z parmezanem, bardzo dobra zapiekanka

Przepis na 4 osoby: Składniki:

3 duże bakłażany

2 opakowania (kartoniki) pomidorów w kawałkach czyli w sumie 1000 g

4 mozzarelle

1 kawałek (duży) parmezanu (Parmigiano Reggiano a nie Grana Padano)

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 seler włoski naciowy

bazylia

oliwa

sól

pieprz

cukier

czerwone wino (Pinot Nero, Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo, Contea di Sclafani Rosso)

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kroimy bakłażan w plastry dosyć grubo, solimy i zostawiamy w durszlaku na 15-20 minut aż spłynie gorzki sok. W między czasie siekamy marchewkę, seler, czosnek i bazylię. Wrzucamy na patelnię na podgrzaną oliwę. Dodajemy pół szklanki wina. Jak zasmażka będzie gotowa to wrzucamy pomidory, dodajemy najpierw szczyptę cukru, mieszamy a potem dodajemy sól i pieprz. Wyciskamy bakłażan z soku i smażymy na patelni przez 5 minut z obu stron. Za każdym razem kładziemy usmażone bakłażany na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kroimy mozzarellę w plastry. Trzemy parmezan. Układamy w naczyniu żaroodpornym najpierw warstwa bakłażanów, potem pomidor, parmezan i na końcu mozzarellę. Powtarzamy kolejność warstw do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być mozzarella. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Na koniec włączamy grilla na 3-4 minuty żeby mozzarella się zarumieniła.

Składniki:

600 g mąki pszennej

1 jajko

100 g sera "pecorino romano"

50 gr parmezanu (Parmigiano Reggiano)

1/2 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy)

1 torebka drożdży w proszku

1 szklanka wody

szczypta soli

"Testo" to nazwa okrągłej kamiennej grubej blachy służąca do przyrządzania placka

Przygotowanie:

Podgrzewamy "Testo" na gazie albo na ognisku (jeśli ktoś ma!). Mieszamy mąkę, jajko, sól. Potem dodajemy sery i ugniatamy ciasto dodając wody. Wałkujemy, żeby uzyskać okrągły kształt "Testo". Kładziemy na "Testo" i nakłuwamy placek widelcem. Następnie trzymamy na gazie około 15 minut dopóki ciasto w środku nie będzie suche.

Farsz do placka:

1 kg świeżego szpinaku

1 opakowanie sera "ricotta"

1 ząbek czosnku

chili

sól

Przygotowanie:

Smażymy czosnek i chili na oliwie na patelni. Dodajemy szpinak i sól. Gotujemy. Możemy dodać odrobinę tartego parmezanu. Gdy placek będzie gotowy, kroimy na pół i dodajemy ricottę i szpinak.

Fragole con aceto balsamico czyli truskawki w occie balsamicznym

Składniki:

400 g truskawek

4 łyżki octu balsamicznego (Aceto Balsamico di Modena, musi być gęsty)

3 łyżki cukru

trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

Mieszamy w małej miseczce ocet i cukier. Następnie myjemy i kroimy truskawki na ćwiartki. Polewamy octem z cukrem dodajemy trochę soku z cytryny i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

BUON APPETITO!!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości