Smażony ogórek? Ależ oczywiście! Sprawdź fenomenalny przepis Katarzyny Bosackiej z kuchni Dzień Dobry TVN na makaron ze smażonym ogórkiem. Ciesz się tanim i pysznym obiadem za 5 zł.
Makaron ze smażonym ogórkiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego
- średni ogórek
- 150 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sezamu
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania makaronu ze smażonym ogórkiem
- 1Makaron moczymy w zimnej wodzie. Po namoczeniu odstawiamy go na bok (najlepiej na ok godzinę).
- 2Ogórek myjemy, kroimy razem ze skórką w dość grubą kostkę.
- 3Sok z cytryny, sos sojowy, cukier i mieszamy dokładnie ze sobą w miseczce.
- 4Kurczaka kroimy w dość grubą kostkę.
- 5Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy na lekko złoty kolor. Dorzucamy czosnek, po chwili imbir, a następnie kostkę ogórkową.
- 6Smażymy całość około 2 minut potrząsając patelnią.
- 7Makaron odcedzamy z wody (zostawiamy ją do dalszej części przepisu i do podlewania kwiatów). Wstążki dodajemy do reszty składników na patelni.
- 8Mieszamy intensywnie i wlewamy sos sos z octu, sosu sojowego, cukru oraz 2-3 łyżki wody po gotowaniu makaronu.
- 9Mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- 10Po 2-3 minutach smażenia możemy zdejmować patelnię z ognia i podawać nasz makaron ze smażonym ogórkiem.
- 11Posypujemy sezamem, dekorujemy (ewentualnie) kolendrą.
Zobacz także:
Źródło: Katarzyna Bosacka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News