Materiał promocyjny

Kuchnia oliwna

Grzanki z olejem miętowo-bazyliowym, piersi z kurczaka pieczone w oleju cytrynowym, penne w grzybami i dressingiem truflowym to dzisiejsze propozycje mistrza Josepha "Józka" Seeletso.

Grzanki z olejem miętowo-bazyliowym

Olej ziołowy:

1 szklanki liści bazylii

1 szklanki liści mięty

250 ml oleju kukurydzianego

Przygotowanie:

Zanurz zioła w gorącej wodzie na 2 1 minuty. Odcedź i osłódź w lodowatej wodzie. Bardzo dokładnie odciśnij. Wrzuć zioła do robota kuchennego i dobrze zmiksuj z olejem. Pozostaw na noc, a następnego dnia przefiltruj olej przez ściereczkę. Olej możesz przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.

4 grzanki

4 jajka na miękko

10 pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki i jajka ułóż na grzankach, skrop olejem ziołowym i dopraw solą i pieprzem.

Piersi z kurczaka pieczone w oleju cytrynowym

olej cytrynowy

1 łodyga trawy cytrynowej przekrojona na pół

250 ml oleju z winogron

2 łyżki oliwy

skórka otarta z 3 cytryn

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj dobrze w robocie kuchennym. Przełóż do słoika i zostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej. Przefiltruj olej przez ściereczkę. Można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

4 piersi kurczaka

2 łyżki suszonych moreli

2 łyżki daktyli

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka ułóż w formie do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na kurczaku morele i daktyle, zalej olejem cytrynowym. Piecz 30-45 minut w 150 stopniach.

Penne w grzybami i dressingiem truflowym

400 g ugotowanego makaronu penne

200 g podsmażonych na maśle mieszanych grzybów leśnych

dressing truflowy

1 żółtko

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka octu z sherry

1 łyżka posiekanych daktyli

50 ml oliwy

50 ml oleju z winogron

4 łyżeczki oleju truflowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Przelej makaron na sitku wrzącą, osoloną wodą. Grzyby podgrzej na patelni, dodaj do nich makaron, wymieszaj. W miseczce wymieszaj trzepaczką octy, daktyle, żółtko. Stopniowo wlewaj oleje, cały czas mieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości