Grzanki z olejem miętowo-bazyliowym
Olej ziołowy:
1 szklanki liści bazylii
1 szklanki liści mięty
250 ml oleju kukurydzianego
Przygotowanie:
Zanurz zioła w gorącej wodzie na 2 1 minuty. Odcedź i osłódź w lodowatej wodzie. Bardzo dokładnie odciśnij. Wrzuć zioła do robota kuchennego i dobrze zmiksuj z olejem. Pozostaw na noc, a następnego dnia przefiltruj olej przez ściereczkę. Olej możesz przechowywać przez 3-4 dni w lodówce.
4 grzanki
4 jajka na miękko
10 pokrojonych w plasterki pomidorków koktajlowych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidorki i jajka ułóż na grzankach, skrop olejem ziołowym i dopraw solą i pieprzem.
Piersi z kurczaka pieczone w oleju cytrynowym
olej cytrynowy
1 łodyga trawy cytrynowej przekrojona na pół
250 ml oleju z winogron
2 łyżki oliwy
skórka otarta z 3 cytryn
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj dobrze w robocie kuchennym. Przełóż do słoika i zostaw na 2 dni w temperaturze pokojowej. Przefiltruj olej przez ściereczkę. Można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
4 piersi kurczaka
2 łyżki suszonych moreli
2 łyżki daktyli
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka ułóż w formie do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na kurczaku morele i daktyle, zalej olejem cytrynowym. Piecz 30-45 minut w 150 stopniach.
Penne w grzybami i dressingiem truflowym
400 g ugotowanego makaronu penne
200 g podsmażonych na maśle mieszanych grzybów leśnych
dressing truflowy
1 żółtko
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka octu z sherry
1 łyżka posiekanych daktyli
50 ml oliwy
50 ml oleju z winogron
4 łyżeczki oleju truflowego
sól i pieprz
Przygotowanie:
Przelej makaron na sitku wrzącą, osoloną wodą. Grzyby podgrzej na patelni, dodaj do nich makaron, wymieszaj. W miseczce wymieszaj trzepaczką octy, daktyle, żółtko. Stopniowo wlewaj oleje, cały czas mieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN