Pieczone ziemniaki z ogórkiem i dressingiem orzechowym z estragonem
Składniki:
4 duże ziemniaki
2 ogórki
1 pęczek estragonu
2 łyżki migdałów
2 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem i piecz w 180-200 stopniach do miękkości. Na sałatkę: wymieszaj liście estragonu z orzechami, sokiem z cytryny i oliwą. Podawaj z ziemniakami.
Kompot jabłkowy z imbirem i oregano
Składniki:
4 łyżki posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanego imbiru
1,25 l przegotowanej wody
2 drobno pokrojone jabłka
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalej gorącą wodą, pozostaw na 5 minut pod przykryciem, aby smaki się przegryzły.
Kasza gryczana
Składniki:
1 l zielonej herbaty
50 ml oliwy
posiekana cebula
1 ząbek czosnku
250 g kaszy gryczanej
Przygotowany:
Zagotuj litr zielonej herbaty. W oddzielnym garnku zeszklij czosnek i cebulę. Wsyp kaszę i smaż 3 minuty. Zalej herbatą i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Klopsiki
Składniki:
1 kg mielonego mięsa
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 posiekana gałązka rozmarynu
200 g suszonych śliwek
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki poza śliwkami, dopraw solą i pieprzem, uformuj kuleczki wielkości piłki golfowej ze śliwkami w środku. Ułóż w foremce do zapiekania i piecz 15-20 minut w 180 st. Podawaj z kaszą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN