Kuchnia: kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych

W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje zwyciężczyni w konkursie blogerskim Anna Petryna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje na nowatorskie, ale łatwe dania na bazie makaronów. Na stole znalazły się: smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych, zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią, świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki oraz spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem.

Smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych

Składniki:

200 g makaronu kokardki

250 g serka mascarpone

250 g mieszanych owoców leśnych (świeżych lub mrożonych poza sezonem)

1 laska wanilii

1-2 łyżeczek mielonych migdałów

1 l oleju do smażenia

50 g cukru

50 g cukru pudru

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Makaron al dente gotujemy w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Świeże owoce płuczemy pod bieżąca wodą. W rondelku podgrzewamy ok. 4 łyżki wody i cukier, kiedy się rozpuści, wrzucamy owoce, gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 min., delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy mielone migdały, żeby lekko zagęścić sos. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii, miksujemy chwile aż serek nabierze kremowej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami smażymy ugotowane kokardki, zajmie to ok. 2-3 min., przekładamy kokardki na ręczniki papierowy, oprószamy cukrem pudrem. Do miseczek nakładamy serek, polewamy go sosem z owoców, na wierzchu układamy usmażone kokardki.

Zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią

Składniki:

400 g makaronu rurki kolorowe

ok. 4 szklanki pokrojonej i obranej dyni

120 g sera gorgonzola

250 g sera mozzarella

1 jajko

1/2 szklanki mleka

750 ml bulionu warzywnego

1 mniejsza cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

sól

pieprz

pęczek świeżej szałwii

1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

duża szczypta gałki muszkatołowej

czerwony pieprz

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, kawałki obranej dyni pieczemy do miękkości ok. 40 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Upieczoną dynię miksujemy na pure z gorgonzolą, jajkiem, mlekiem. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, kiedy zmięknie dodajemy pure z dyni i dolewamy bulion, stopniowo (możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu), dodajemy przyprawy. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy ok. 1/2 szklanki dyniowego pure, ustawiamy ugotowane ragatoni na sztorc, zalewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 min. Kiedy makaron się zapieka, na maśle podsmażamy na chrupko listki szałwii, dekorujemy nimi zapiekankę, oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.

Świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki

Składniki:

200 g makaronu świderki

10 plastrów długo dojrzewającej szynki

3 duże, dojrzałe pomidory

2 szalotki

1 ząbek czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

kilka gałązek świeżego tymianku

400 ml bulionu warzywnego

oliwa z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomidory należy sparzyć poprzez zanurzenie ich we wrzątku, następnie w lodowatej wodzie, obieramy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Plastry szynki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 8-10 min., szynka powinna stać się chrupiąca, wyjmujemy z piekarnika. Szalotki i czosnek siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory, chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, dodajemy tymianek, koncentrat i gotujemy bez przykrycia ok. 25 min., sos powinien zgęstnieć, następnie usuwamy tymianek i miksujemy sos, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem – jeśli pomidory są za kwaśne. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Podsuszoną w piekarniku szynkę mielimy malakserem na grube okruchy. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy szynką i świeżym tymiankiem.

Spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem

Składniki:

2 pojedyncze piersi kurczaka

wędzona, słodka papryka

słoik suszonych pomidorów w oleju

200 g makaronu spaghetti

ok. 1 szklanka śmietany 30%

1 żółtko ze sparzonego jaja

1 łyżeczka suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli

sól

oliwa z oliwek

świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, krótko obsmażamy piersi kurczaka, ok. 2 min. z każdej strony, zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 8 min. Na patelnię wrzucamy pomidory, podsmażamy, dolewamy śmietankę, dodajemy suszoną bazylię i płatki chili, doprawiamy solą, zdejmujemy z ognia, do wciąż ciepłego, ale nie bardzo gorącego sosu dodajemy roztrzepane żółtko, energicznie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy. Piersi kurczaka kroimy po ukosie w plastry, dodajemy do sosu z pomidorami. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron, dekorujemy bazylią.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę
Materiał promocyjny

Klasyka i nowoczesność – wybierz deski podłogowe układane w jodełkę