Smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych
Składniki:
200 g makaronu kokardki
250 g serka mascarpone
250 g mieszanych owoców leśnych (świeżych lub mrożonych poza sezonem)
1 laska wanilii
1-2 łyżeczek mielonych migdałów
1 l oleju do smażenia
50 g cukru
50 g cukru pudru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron al dente gotujemy w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Świeże owoce płuczemy pod bieżąca wodą. W rondelku podgrzewamy ok. 4 łyżki wody i cukier, kiedy się rozpuści, wrzucamy owoce, gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 min., delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy mielone migdały, żeby lekko zagęścić sos. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii, miksujemy chwile aż serek nabierze kremowej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami smażymy ugotowane kokardki, zajmie to ok. 2-3 min., przekładamy kokardki na ręczniki papierowy, oprószamy cukrem pudrem. Do miseczek nakładamy serek, polewamy go sosem z owoców, na wierzchu układamy usmażone kokardki.
Zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią
Składniki:
400 g makaronu rurki kolorowe
ok. 4 szklanki pokrojonej i obranej dyni
120 g sera gorgonzola
250 g sera mozzarella
1 jajko
1/2 szklanki mleka
750 ml bulionu warzywnego
1 mniejsza cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
pęczek świeżej szałwii
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
duża szczypta gałki muszkatołowej
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, kawałki obranej dyni pieczemy do miękkości ok. 40 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Upieczoną dynię miksujemy na pure z gorgonzolą, jajkiem, mlekiem. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, kiedy zmięknie dodajemy pure z dyni i dolewamy bulion, stopniowo (możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu), dodajemy przyprawy. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy ok. 1/2 szklanki dyniowego pure, ustawiamy ugotowane ragatoni na sztorc, zalewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 min. Kiedy makaron się zapieka, na maśle podsmażamy na chrupko listki szałwii, dekorujemy nimi zapiekankę, oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.
Świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki
Składniki:
200 g makaronu świderki
10 plastrów długo dojrzewającej szynki
3 duże, dojrzałe pomidory
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kilka gałązek świeżego tymianku
400 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć poprzez zanurzenie ich we wrzątku, następnie w lodowatej wodzie, obieramy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Plastry szynki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 8-10 min., szynka powinna stać się chrupiąca, wyjmujemy z piekarnika. Szalotki i czosnek siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory, chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, dodajemy tymianek, koncentrat i gotujemy bez przykrycia ok. 25 min., sos powinien zgęstnieć, następnie usuwamy tymianek i miksujemy sos, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem – jeśli pomidory są za kwaśne. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Podsuszoną w piekarniku szynkę mielimy malakserem na grube okruchy. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy szynką i świeżym tymiankiem.
Spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
wędzona, słodka papryka
słoik suszonych pomidorów w oleju
200 g makaronu spaghetti
ok. 1 szklanka śmietany 30%
1 żółtko ze sparzonego jaja
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
sól
oliwa z oliwek
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, krótko obsmażamy piersi kurczaka, ok. 2 min. z każdej strony, zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 8 min. Na patelnię wrzucamy pomidory, podsmażamy, dolewamy śmietankę, dodajemy suszoną bazylię i płatki chili, doprawiamy solą, zdejmujemy z ognia, do wciąż ciepłego, ale nie bardzo gorącego sosu dodajemy roztrzepane żółtko, energicznie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy. Piersi kurczaka kroimy po ukosie w plastry, dodajemy do sosu z pomidorami. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron, dekorujemy bazylią.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN