„Kurczak w pomarańczach”
Składniki: (Danie na 4 porcje - gotowe w 35 minut)
4 piersi z kurczaka
oliwa z oliwek
10 małych cebulek szalotek
sól i pieprz
2 marchewki, biała cześć pora
500 ml bulionu z jarzyn
2 pomarańcze
skorka starta z 1/2/ pomarańczy
pieprz cayenne
mięta
2 łyżki maki kukurydzianej
świeża pietruszka do dekoracji
Sposób wykonania: Filety podzielić na kawałki obsmażyć na oliwie. Cebulki obrać. Marchew i pora obrać i pokroić w talarki. Dodać jarzyny do mięsa i smażyć kilka minut. Wlać do mięsa bulion, sok z jednej pomarańczy i startą skórkę. Dusić około 15 minut. Doprawić solą i zagęścić mąką kukurydzianą (zmieszaną z zimną wodą) - zagotować. Drugą pomarańczę wyfiletować, obrać w cząstki, bez błonek i dołożyć do potrawki. Posypać kolendrą lub natką pietruszki. Zamiast pomarańczy można użyć mandarynek.
„Makaron z pomidorami - wersja light”
Składniki:
Makaron (bez jaj albo brązowy)
2 pomidory
Czosnek 1 ząbek
Pół cebulki
1 łyżka oliwy
Zioła prowansalskie. Bazylia
Łuskane pestki z dyni
Sposób wykonania:
Makaron ugotować al-dente. Cebulę pokrojoną, pomidory, czosnek - zeszklić na oliwie , poddusić przez kilka minut i wymieszać z makaronem. Posypać ziołami. Zamiast parmezanu dodać prażone pestki z dyni.
Przepis na deser dla diabetyków, zawodowego kucharza - Piotra Soliwody
„Puszyste marchewkowe ciastko z migdałami”
Składniki:
400g słodkiej marchewki
4 jajka
Skórka z pomarańczy
Szczypta soli
Skórka z cytryny
300g płatków migdałowych
Łyżka mąki ziemniaczanej
Masło do nasmarowania formy na ciasto
Sposób wykonania:
Umyte i obrane marchewki drobno zetrzeć na tarce (nie tracąc soków) oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a żółtka utrzeć ze skórką z cytryny i pomarańczy. Migdały oprószyć skrobią i dodać do żółtek, wymieszać delikatnie z marchwią i trzema łyżkami ubitych białek. delikatnie wszystko połączyć na jednolitą masę i dodać resztę piany. Do natłuszczonych foremek (np. sufleciarki) wyłożyć masę (pamiętając że urośnie) wstawić do rozgrzanego piekarnika 180 C i piec około 40 min
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN