Risotto z dynią
Składniki:
- cebula
- dynia
- szklanka Prosecco (białe wino)
- ryż na 4 osoby (około 300g), najlepiej Carnaroli, Arborio lub Vialone Nano (firmy: Gallo, Scotti lub lora)
- masło
- oliwa z oliwek
- starty parmezan
- natka pietruszki drobno posiekana
- bulion warzywny (może być w kostce)
Przygotowanie:
Najlepszy garnek do risotto jest szeroki i trochę wyższy niż patelnia. Smażyć cebulę na oliwie. Dodać dynię i ryż. Kiedy dynia będzie już miękka, dodać białe wino Prosecco i poczekać, aż będzie parować. Dodawać stopniowo bulion. Gotować około 15-20 minut. Wyłączyć ogień, dodać natkę pietruszki i masło. Posypać parmezanem. (Jeżeli wybiera się opcję z fasolą, należy osobno gotować fasolę kolorową, około 80 g. Dodać dopiero w trakcie gotowania).
Saltimbocca alla Romana
Składniki:
- mięso cielęce, część tylna (np. frykando). Może być już pokrojone, wystarczy od 8 do 10 plasterków, około 400 gramów.
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 8 listków szałwii
- 8 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Sznycle umyć, osuszyć i równomiernie pobić tłuczkiem. Opłukane liście szałwii osączyć, ułożyć na sznyclach, przykryć plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Sznycle usmażyć na rozgrzanym oleju (2-3 minuty) z każdej strony na złoty kolor. Stronę, na której nie ma szynki, przyprawić solą i pieprzem. Skropić białym winem.
Crema di mascarpone
Składniki:
mascarpone 250g
3 jajka
cukier 100 g
kakao
około 10 białych bez
Wino Marsala (ewentualnie rum). Można też przygotować bez dodatku alkoholu.
Przygotowanie:
Ubić żółtka z cukrem, potem dodać wino (opcjonalnie) i mascarpone. Na dnie szklaneczki rozdrobnić bezy, wypełnić szklaneczkę kremem i posypać kakao.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN