Karp pieczony – przepisy na perfekcyjnego karpia pieczonego w trzech różnych wersjach

Karp pieczony
Fot: Okssi68 / gettyimages.com
Karp pieczony niejedno ma imię. Możemy przyrządzić go na wiele sposobów, zmieniając zarówno sposób pieczenia (karp pieczony w całości, w folii, w kawałkach, w rękawie), jak i dodatki (karp pieczony z pieczarkami, w maśle, z warzywami). Jak przyrządzić perfekcyjnego karpia pieczonego? Podpowiadamy.

C: Karp pieczony w piekarniku to zdrowa i szybka do przygotowania potrawa. Podpowiadamy trzy sprawdzone przepisy na karpia pieczonego: z pieczarkami, karpia pieczonego w folii z koperkiem oraz karpia pieczonego w piekarniku z miodem. Dzięki tym przepisom zaoszczędzimy sporo czasu podczas przygotowań do wigilijnej wieczerzy i zawsze wtedy, gdy będziemy chcieli skosztować tej ryby.

Karp pieczony z pieczarkami

Karp pieczony w piekarniku to szybki i bardzo prosty pomysł na danie, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Jeśli rybę zapiekamy z masłem, z dodatkiem świeżej pietruszki i pieczarek, uzyskamy rozpływającego się w ustach karpia, którego smak rozpieści podniebienia wszystkich gości. Karp pieczony z warzywami i grzybami to idealne połączenie.

Składniki:

· 1,5 kg karpia,

· 400 g pieczarek,

· 1 cebula,

· 2 łyżki oleju,

· sok z cytryny,

· pół szklanki białego wytrawnego wina,

· mały pęczek natki pietruszki,

· 90 g masła,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować to danie, na wstępie należy dokładnie oczyścić i wysuszyć karpia. Następnie należy dokładnie natrzeć karpia od zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, skropić go z wierzchu sokiem z cytryny i odstawić na godzinę do lodówki.

Karp pieczony w całości aż prosi się o nafaszerowanie. Dlatego warto do środka ryby włożyć posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowaną rybę należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Karp faszerowany pieczony jest już prawie gotowy. Pora zabrać się za przygotowanie sosu.

W tym celu należy rozgrzać tłuszcz na patelni i zeszklić na nim cebulę. Następnie należy dodać pieczarki pokrojone w talarki i smażyć przez kolejne kilka minut. Kiedy grzyby zrobią się miękkie i ciemne, trzeba wlać na patelnię pół szklanki wytrawnego białego wina, całość doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze, aż sos znacząco zgęstnieje.

Teraz wystarczy już tylko polać karpia gotowym sosem, a na wierzchu ułożyć w równomiernych odstępach kawałeczki masła. Karp pieczony w maśle będzie miał delikatny smak i subtelną konsystencję mięsa. Karpia z sosem i masłem należy włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez pół godziny. Do dekoracji można posypać go pozostałą natką pietruszki. Karp pieczony w cebuli, pieczarkach i maśle jest już gotowy.

Karp pieczony w folii z koperkiem

Przygotowanie karpia warto rozpocząć dzień wcześniej od zamarynowania ryby i odstawienia jej do lodówki na całą noc.

Składniki:

· 2 filety z karpia,

· oliwa z oliwek,

· czosnek,

· 1 cytryna,

· mały pęczek koperku,

· mały pęczek natki pietruszki,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Aby przygotować pysznego karpia pieczonego w folii, należy najpierw dokładnie go oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie warto zabrać się za przygotowanie marynaty. W tym celu należy wymieszać ze sobą wyciśnięty sok z cytryny, sól, pieprz, ząbek czosnku, olej oraz skórkę z wyparzonej i startej cytryny. Tak powstałą mieszanką należy dokładnie natrzeć rybę – zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Karpia w marynacie trzeba odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

W kolejnym kroku rybę wykładamy na folię aluminiową, posypujemy ją świeżym, posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki. Następnie karpia należy zawinąć w folię aluminiową, tak jak cukierka. Rybę przygotowaną w ten sposób należy piec w piekarniku z funkcji grilla w temperaturze 200 stopni przez ok 20 minut. Ten przepis można też wykorzystać, jeśli chcemy przygotować karpia pieczonego w rękawie. Karp pieczony w piekarniku z koperkiem i pietruszką to klasyczny i szybki przepis na zdrowe danie.

Karp pieczony w piekarniku z miodem i musztardą

Karp pieczony w piekarniku ze złocistą skórką? To właśnie tego przepisu nam potrzeba. Klasyczny karp pieczony z dodatkiem miodu zaskoczy, ale i zachwyci wszystkich gości.

Składniki:

· 1 kg filetów z karpia, oczyszczonych,

· 1 cebula,

· 1 ząbek czosnku,

· mąka,

· masło klarowane,

· 2 łyżki miodu,

· 2 łyżki musztardy,

· 1 łyżeczka oliwy,

· sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z karpia w miodzie będzie najsmaczniejszy, jeśli za jego przygotowanie zabierzemy się na jeden dzień przed planowanym pieczeniem. Rybę należy precyzyjnie oczyścić, osuszyć i pokroić na mniejsze części. (Do przygotowania karpia pieczonego w piekarniku dzwonki ryby będą równie dobrym pomysłem.) Rybę należy posypać solą, a następnie obtoczyć każdy kawałek w mące i ułożyć w naczyniu, przekładając z talarkami cebuli. Tak przygotowany karp powinien zostać przykryty i włożony do lodówki na noc.

Następnego dnia wystarczy już tylko wyjąć karpia z naczynia i smażyć każdy kawałek na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Kawałek ryby należy smażyć 3 minuty z każdej strony, tak aby zarumienił się na złoty kolor. Obsmażone kawałki ryby należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu można ułożyć krążki pozostałej z marynaty cebuli oraz pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek. W misce wymieszać ze sobą miód, musztardę oraz olej i tak powstałym sosem polać rybę. Na koniec wstawić naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez kwadrans. Karpia pieczonego w kawałkach z miodem można podawać na stół w towarzystwie ulubionych świeżych ziół.

Zobacz film: Właściwości karpia. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości