Kapuśniaczki z boczkiem
Składniki:
4 szklanki mąki
2 żółtka
60 g drożdży
1 szklanka śmietany
200 g masła
Przygotowanie:
Drożdże kruszmy i rozpuszczamy w śmietanie. Masło siekamy z mąką, żółtkami, szczyptą soli. Dodajemy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy ciasto i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy w okrąg i dzielimy na osiem.
Składniki:
1 młoda kapusta
2 cebule
100 g boczku wędzonego
1 jajko
Bulion Kucharek
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Przygotowanie:
Boczek przesmażamy na patelni wraz z cebulą. Kapustę kroimy drobno i wrzucamy na niedużą ilość gotującej wody z dodatkiem bulionu Kucharek. Podgotowaną kapustę odcedzamy, odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do boczku z cebulą. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem czarnym, przyprawą uniwersalną Kucharek. Farsz wykładamy na ciasto, zwijamy rożki. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni.
Zupa rzodkiewkowa
Składniki:
2 pęczki rzodkiewki
100 ml białego wina
1 cebula
100 g masła
100 ml śmietany 36%
Rosół warzywny Kucharek
Przygotowanie:
Rzodkiewki dokładnie myjemy, oddzielamy od liści. Liście siekamy drobno, a same rzodkiewki kroimy w kostkę. Pokrojone rzodkiewki podsmażamy na łyżce masła. W garnku podsmażamy cebulę, dodajemy posiekane liście rzodkiewki. Chwilę smażymy i podlewamy białym winem. Odparowujemy chwilę. Rosół warzywny Kucharek zagotowujemy w wodzie i dodajemy do przesmażonych liści rzodkiewek. Wszystko razem gotujemy, a następnie miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę. Przed podaniem zupę posypujemy przesmażonymi rzodkiewkami i liśćmi rzodkiewki.
Tarta z bryndzą i miętą
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g szpinaku
1 cebula
1 ząbek czosnku
40 g masła
150 g bryndzy
3 sztuki jajka
200 ml śmietany
Świeża mięta
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Biały pieprz
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy widelcem, smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy przyprawą uniwersalną Kucharek i jeszcze przed wypieczeniem wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. wypiekamy na złoty kolor. Cebulkę i czosnek przesmażamy na maśle, dodajemy liście szpinaku i świeżą miętę. Jajka mieszamy ze śmietaną i białym pieprzem. Na podpieczony blat ciasta wykładamy szpinak, zalewamy masą jajeczno- śmietanową i wierzch posypujemy kawałkami bryndzy. Zapiekamy w piecu jeszcze około 30 minut w temp. 180 stopni.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN