Kanapkowe wariacje Jana Kuronia

W kuchni Dzień Dobry TVN kanapkowe szaleństwo. Jan Kuroń przygotował dla nas: kanapki: z pastrami, PO’ BOY ze smażonymi krewetkami, Croque Monsiuer i burgery buraczane.

Kanapka z pastrami

Składniki:

Sos:

8 łyżek oliwy

1 starty ząbek czosnku

1 garść posiekanej natki pietruszki

1 łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

Nadzienie:

2 grube i dość duże kromki chleba razowego

1 czubata łyżka musztardy

300 g pastrami pokrojonego w plastry

3 łyżki kiszonej kapusty

2 łyżki posiekanych suszonych śliwek

Przygotowanie:

W misce wymieszaj oliwę, czosnek, natkę, ocet oraz sól i pieprz. Całość zblenduj lub bardzo dobrze wymieszaj (w tym drugim przypadku dobrze jest odstawić dressing na min. godzinę, do przegryzienia). Kiszoną kapustę zmieszaj z suszonymi śliwkami. Na chlebie rozsmaruj musztardę, ułóż plastry pastrami oraz warstwę kapusty. Całość polej dressingiem i przykryj pieczywem.

Kanapka PO’ BOY ze smażonymi krewetkami

Składniki:

Sos:

3 łyżki majonezu lub majonezu

1 czubata łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

kilkanaście posiekanych kaparów

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka posiekanego szczypioru

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku

odrobina skórki z cytryny

sól

pieprz

ewentualnie sos chili

Krewetki:

3 łyżki oleju lub oliwy

400 g obranych krewetek

1 łyżka wędzonej papryki

2 przeciśnięte ząbki czosnku

sól

pieprz

1/3 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki kukurydzianej

Środek:

10 plastrów ogórków konserwowych

posiekana główka sałaty lodowej

kilka pomidorów pokrojonych w plastry

kilkanaście krążków czerwonej cebuli

3 małe bagietki przekrojone wzdłuż

Przygotowanie:

W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki wszystkie składniki niezbędne do dressingu. Odstaw do lodówki. Krewetki dopraw papryką, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Do niewielkiej torebki foliowej wsyp oba rodzaje mąki (kukurydzianą oraz pszenną), a następnie przełóż tam krewetki. Potrząsaj energicznie do momentu, kiedy krewetki się „zapanierują”. Smaż na rozgrzanym ogniu, po 2 min. z każdej strony. Obie części pieczywa posmaruj dressingiem. Połóż sałatę lodową, pomidor, pikle oraz krążki cebuli. Na tym ułóż krewetki, a następnie wszystko obficie polej dressingiem. Złóż kanapki.

Kanapka Croque Monsiuer

Składniki:

Sos:

20 g masła

20 g mąki pszennej

40 0 ml mleka

sól

pieprz

odrobina gałki muszkatołowej (mielonej)

Środek:

300 g startego ostrego sera, np. gruyere

70 g startego parmezanu lub odpowiednika

12 kromek pieczywa, pozbawionych skórki

4 łyżki ostrej musztardy do smarowania

300 g szynki dobrej jakości pokrojonej w dość grube plastry

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść powoli masło, kiedy zacznie się pienić, dodaj mąkę i smaż przez 2–3 min. na małym ogniu. Następnie dolewaj jednostajnie, powoli mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, mieszaj częściej, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wsyp parmezan, zamieszaj i odstaw. Wstaw grzanki (toster, piekarnik, patelnia). Kawałek pieczywa posmaruj musztardą, dodaj plaster lub dwa szynki, posyp gruyerem i przykryj drugim kawałkiem pieczywa. Tak powstałą kanapkę polej sosem i posyp jeszcze odrobiną sera gruyere. Kanapki zapiekaj w 180 st. C. przez 5 min. z jednej strony , a następnie do zrumienia drugiej.

Burgery buraczane

Składniki:

Kotlety:

1/2 kg obranych i startych buraków

100 g ugotowanej kaszy jaglanej

1 jajko

1 łyżeczka posiekanego drobno rozmarynu

2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka octu jabłkowego

sól

pieprz

Środek:

kilka bułek pełnoziarnistych (okrągłych)

kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plastry

2 cebule pokrojone krążki

parę łyżek majonezu

100 g rukoli

150 g fety

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na burgery wymieszaj w misce i wyrabiaj przez parę minut. Uformuj kotlety, ułóż na papierze do pieczenia i zapiekaj w 180 st. C. przez 20 min. Na przekrojone bułki nałóż majonez, następnie rukolę, ogórki, kotlet, krążki cebuli i fetę. Dodaj plaster pomidora.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości