Kanapka z pastrami
Składniki:
Sos:
8 łyżek oliwy
1 starty ząbek czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Nadzienie:
2 grube i dość duże kromki chleba razowego
1 czubata łyżka musztardy
300 g pastrami pokrojonego w plastry
3 łyżki kiszonej kapusty
2 łyżki posiekanych suszonych śliwek
Przygotowanie:
W misce wymieszaj oliwę, czosnek, natkę, ocet oraz sól i pieprz. Całość zblenduj lub bardzo dobrze wymieszaj (w tym drugim przypadku dobrze jest odstawić dressing na min. godzinę, do przegryzienia). Kiszoną kapustę zmieszaj z suszonymi śliwkami. Na chlebie rozsmaruj musztardę, ułóż plastry pastrami oraz warstwę kapusty. Całość polej dressingiem i przykryj pieczywem.
Kanapka PO’ BOY ze smażonymi krewetkami
Składniki:
Sos:
3 łyżki majonezu lub majonezu
1 czubata łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
kilkanaście posiekanych kaparów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego szczypioru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 drobno posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku
odrobina skórki z cytryny
sól
pieprz
ewentualnie sos chili
Krewetki:
3 łyżki oleju lub oliwy
400 g obranych krewetek
1 łyżka wędzonej papryki
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
pieprz
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
Środek:
10 plastrów ogórków konserwowych
posiekana główka sałaty lodowej
kilka pomidorów pokrojonych w plastry
kilkanaście krążków czerwonej cebuli
3 małe bagietki przekrojone wzdłuż
Przygotowanie:
W misce wymieszaj za pomocą trzepaczki wszystkie składniki niezbędne do dressingu. Odstaw do lodówki. Krewetki dopraw papryką, solą, pieprzem oraz czosnkiem. Do niewielkiej torebki foliowej wsyp oba rodzaje mąki (kukurydzianą oraz pszenną), a następnie przełóż tam krewetki. Potrząsaj energicznie do momentu, kiedy krewetki się „zapanierują”. Smaż na rozgrzanym ogniu, po 2 min. z każdej strony. Obie części pieczywa posmaruj dressingiem. Połóż sałatę lodową, pomidor, pikle oraz krążki cebuli. Na tym ułóż krewetki, a następnie wszystko obficie polej dressingiem. Złóż kanapki.
Kanapka Croque Monsiuer
Składniki:
Sos:
20 g masła
20 g mąki pszennej
40 0 ml mleka
sól
pieprz
odrobina gałki muszkatołowej (mielonej)
Środek:
300 g startego ostrego sera, np. gruyere
70 g startego parmezanu lub odpowiednika
12 kromek pieczywa, pozbawionych skórki
4 łyżki ostrej musztardy do smarowania
300 g szynki dobrej jakości pokrojonej w dość grube plastry
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść powoli masło, kiedy zacznie się pienić, dodaj mąkę i smaż przez 2–3 min. na małym ogniu. Następnie dolewaj jednostajnie, powoli mleko. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Kiedy sos zacznie gęstnieć, mieszaj częściej, dodaj sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wsyp parmezan, zamieszaj i odstaw. Wstaw grzanki (toster, piekarnik, patelnia). Kawałek pieczywa posmaruj musztardą, dodaj plaster lub dwa szynki, posyp gruyerem i przykryj drugim kawałkiem pieczywa. Tak powstałą kanapkę polej sosem i posyp jeszcze odrobiną sera gruyere. Kanapki zapiekaj w 180 st. C. przez 5 min. z jednej strony , a następnie do zrumienia drugiej.
Burgery buraczane
Składniki:
Kotlety:
1/2 kg obranych i startych buraków
100 g ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
1 łyżeczka posiekanego drobno rozmarynu
2 ząbki czosnku drobno posiekane lub starte
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Środek:
kilka bułek pełnoziarnistych (okrągłych)
kilka ogórków konserwowych pokrojonych w plastry
2 cebule pokrojone krążki
parę łyżek majonezu
100 g rukoli
150 g fety
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na burgery wymieszaj w misce i wyrabiaj przez parę minut. Uformuj kotlety, ułóż na papierze do pieczenia i zapiekaj w 180 st. C. przez 20 min. Na przekrojone bułki nałóż majonez, następnie rukolę, ogórki, kotlet, krążki cebuli i fetę. Dodaj plaster pomidora.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN