Placuszki śniadaniowe z wędzonym łososiem
Składniki:
1 całe jajko od kury z wolnego chowu
1 łyżka otrąb pszennych
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka chudego serka homogenizowanego
2 plasterki łososia wędzonego
pół cytryny
koperek
kolendra
natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajo mieszamy z otrębami, siekanymi ziołami i łyżką serka. Następnie na rozgrzanej patelni z powłoką nieprzywieralną smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości oleju. Smażymy je z obu stron na złoto. Podajemy z wędzonym łososiem, ćwiartkami cytryny i kilkoma gałązkami koperku.
Bakłażany pieczone z pomidorami
Składniki:
2 bakłażany
3 średnie pomidory gruntowe
3 ząbki czosnku
cebula
świeży tymianek, bazylia
pieprz sól
tarty długodojrzewający ser
oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry. Posypujemy solą i czekamy, aż „puszczą wodę”. Cebulę i czosnek siekamy. Smażymy na oliwie do lekkiego zezłocenia, a następnie dodajemy pomidory. Po około 5 minutach doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Bakłażana grillujemy na patelni grillowej. Formę do pieczenia smarujemy oliwą i układamy na przemian bakłażana i pomidory. Na końcu posypujemy serem długodorzewajacym i zapiekamy do lekkiego zezłocenia. Podajemy z sałatką z rukoli i sosem jogurtowym.
Papryki z pieca z jagnięciną
Składniki:
kilka papryk,
0,5 kg mielonej jagnięciny
200 g pieczarek
2 pomidory
cebula,
3 ząbki czosnku,
sól
mięta
natka pietruszki
skórka z 2 cytryn
Przygotowanie:
Drążymy papryki tak, aby można było je nafaszerować. Odkrawamy górną cześć i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek siekamy. Na patelni smażymy najpierw cebulę do lekkiego zezłocenia. Następnie dodajemy czosnek i pokrojone pomidory. Potem dusimy 10 minut. Na osobnej patelni smażymy pieczarki pokrojone na 6 części tak, aby puściły soki. Pomidory, pieczarki i jagnięcinę łączymy i intensywnie doprawiamy solą, pieprzem, skórką z cytryny i świeżo siekanymi ziołami. Farsz nakładamy do papryk i zapiekamy w formie do pieczenia (pod przykryciem) około półtorej godziny w piecu nagrzanym do 160 stopni. Papryki podajemy z sałatką ze szpinaku i pomidorków koktajlowych.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
półtorej szklanki tartej na małych oczkach marchwi
3 jaja od kur z wolnego chowu
1 białko
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki otrąb
8 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Z białek bijemy pianę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy i marchewkę. Mieszamy i powoli dodajemy ubite białka. Łączymy, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały. Masę wlewamy do formy o wymiarach 15 na 21 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy z serkiem homogenizowanym.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN