Jak zagra dziś Rafał Maserak?

Już dzisiaj o 16.40 na warszawskim stadionie Legii staną naprzeciw siebie dwie drużyny, Gwiazdy TVN-u i Politycy. W kuchni Dzień Dobry TVN Rafał Maserak i Andrzej Polan przygotowali wyśmienite polędwiczki wołowe i kindziuk. Czy takie potrawy pomogą "naszym" wygrać dzisiejszy mecz?

Młody ziemniak, kindziuk, kurczak, borowiki, chrzan

Składniki:

500g ziemniaków młodych, małych

100g kindziuku

1 pierś kurczaka

300g borowików

chrzan tarty

150ml śmietany 18%

1 sałata masłowa

1 sałata rzymska

tymianek

pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem estragonu oraz soli. Kindziuk kroimy w cienkie paski i przesmażamy na oliwie na chrupiąco, zdejmujemy z patelni i kindziuk i odsączamy na ręczniku papierowym. Na tłuszcz ze smażenia kindziuka wrzucamy pokrojonego kurczaka, borowiki, smażymy na złoto. Przyprawiamy pieprzem kolorowym. Chrzan tarty mieszamy ze śmietaną, lekko doprawiamy solą. Sałatę masłową i rzymską mieszamy ze śmietaną chrzanową, układamy ziemniaki w estragonie, smażone borowiki z kurczakiem i kindziuk.

Policzki wołowe, kasza pęczak, kurki, szpinak

Składniki:

1kg policzków wołowych

2 cebule

250g kaszy pęczak

1 młoda włoszczyzna

olej z pestek winogron

gałka muszkatołowa mielona

kminek mielony

kolendra

gorczyca

sól morska

100g sera żółtego, twardego

50g masła

mąka do oprószenia mięsa

Przygotowanie:

Mięso dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw, soli i delikatnie na koniec w mące, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy bulionem. Dusimy około 1.5 godziny. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na patelni przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy kaszę surową, chwilę smażymy. Dodajemy powoli bulion, mieszamy. W ten sposób przygotowujemy kaszę, pod koniec dodajemy grzyby oraz szpinak.Kiedy kasza jest miękka, dodajemy ser starty, masło.

Kruche ciasto, owoce leśne, krem serowy

Składniki:

200g mąki

100g masła

2 żółtka

50g cukru brązowego

cynamon

400g czekolady białej

500g sera świeżego białego

Jeżyny, maliny, borówki (po 1 opakowaniu)

2 brzoskwinie

Przygotowanie:

Z mąki, masła, żółtek, cukru brązowego oraz szczypty cynamonu przygotowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart. Pieczemy w temp. 170 stopni około 20 minut na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z serkiem mascarpone. Na wypieczony spód wykładamy masę serowo-czekoladową, na wierzch układamy owoce leśne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości