Młody ziemniak, kindziuk, kurczak, borowiki, chrzan
Składniki:
500g ziemniaków młodych, małych
100g kindziuku
1 pierś kurczaka
300g borowików
chrzan tarty
150ml śmietany 18%
1 sałata masłowa
1 sałata rzymska
tymianek
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem estragonu oraz soli. Kindziuk kroimy w cienkie paski i przesmażamy na oliwie na chrupiąco, zdejmujemy z patelni i kindziuk i odsączamy na ręczniku papierowym. Na tłuszcz ze smażenia kindziuka wrzucamy pokrojonego kurczaka, borowiki, smażymy na złoto. Przyprawiamy pieprzem kolorowym. Chrzan tarty mieszamy ze śmietaną, lekko doprawiamy solą. Sałatę masłową i rzymską mieszamy ze śmietaną chrzanową, układamy ziemniaki w estragonie, smażone borowiki z kurczakiem i kindziuk.
Policzki wołowe, kasza pęczak, kurki, szpinak
Składniki:
1kg policzków wołowych
2 cebule
250g kaszy pęczak
1 młoda włoszczyzna
olej z pestek winogron
gałka muszkatołowa mielona
kminek mielony
kolendra
gorczyca
sól morska
100g sera żółtego, twardego
50g masła
mąka do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
Mięso dokładnie obtaczamy w mieszance przypraw, soli i delikatnie na koniec w mące, obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy bulionem. Dusimy około 1.5 godziny. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Na patelni przesmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy kaszę surową, chwilę smażymy. Dodajemy powoli bulion, mieszamy. W ten sposób przygotowujemy kaszę, pod koniec dodajemy grzyby oraz szpinak.Kiedy kasza jest miękka, dodajemy ser starty, masło.
Kruche ciasto, owoce leśne, krem serowy
Składniki:
200g mąki
100g masła
2 żółtka
50g cukru brązowego
cynamon
400g czekolady białej
500g sera świeżego białego
Jeżyny, maliny, borówki (po 1 opakowaniu)
2 brzoskwinie
Przygotowanie:
Z mąki, masła, żółtek, cukru brązowego oraz szczypty cynamonu przygotowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tart. Pieczemy w temp. 170 stopni około 20 minut na złoty kolor. Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z serkiem mascarpone. Na wypieczony spód wykładamy masę serowo-czekoladową, na wierzch układamy owoce leśne.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN