Marzy ci się jajecznica z pomidorami albo z pomidorami i kiełbasą? Przekonaj się też, jak prosta w przygotowaniu jest jajecznica z pomidorami i pieczarkami. Wypróbuj jeden z naszych przepisów, a nie pożałujesz. Jajecznica z pomidorami – przepis idealny dla każdego. To danie nie może się nie udać!
Jajecznica z pomidorami – przepis niezwykle szybki i prosty w przygotowaniu. Wypróbuj go nawet wtedy, gdy nie czujesz się w kuchni zbyt pewnie. Pyszna jajecznica z pomidorami to danie, które pokochasz!
Jajecznica z pomidorami stanowi jedynie punkt wyjścia dla stworzenia bardziej urozmaiconej wersji tego dania. Wystarczy dodać jeden składnik, by uzyskać zupełnie inny smak swojej ulubionej potrawy. Jajecznica z pomidorami i serem , z pomidorami i szczypiorkiem , z pomidorami i papryką czy z pomidorami i pieczarkami to zaledwie kilka propozycji, które powinny na stałe zagościć w naszym menu. Dla mięsożerców idealnym wyborem będzie jajecznica z pomidorami i kiełbasą czy z pomidorami i szynką .
Kluczem do sukcesu w przygotowaniu idealnej jajecznicy są: dobrej jakości patelnia, tłuszcz i odpowiednia temperatura. Jajecznicę zawsze smaż na oleju lub maśle. Podniesie to smak potrawy i ułatwi zdjęcie dania z patelni (tłuszcz zapobiega przywieraniu). Niezwykle istotną kwestią jest smażenie jajecznicy na średnim ogniu.
Jajecznica z pomidorami – przepis
Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:
· 2 jajka,
· 2 łyżki mleka,
· pomidor obrany ze skórki,
· sól i pieprz,
· łyżka masła albo oleju.
Sposób przygotowania:
Pokrój pomidory w kostkę. Rozpuść łyżkę masła lub oleju na patelni. Gdy tłuszcz stanie się płynny, dodaj pokrojone pomidory. Smaż chwilę – do momentu aż pomidory staną się bledsze. W miseczce ubij trzepaczką jajka i dodaj do nich 2 łyżki mleka oraz sól i pieprz. Jajka ubite z mlekiem i przyprawami wlej na patelnię. Poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać, a następnie całość delikatnie i wolno mieszaj do momentu uzyskania konsystencji, która najbardziej ci odpowiada. Przełóż danie na talerz – jajecznica z pomidorami i cebulą gotowa!
Świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki albo suszonymi. W ten sposób powstanie jajecznica z pomidorami z puszki lub z pomidorami suszonymi . Jajecznica z pomidorami koktajlowymi to także jedna z wersji tradycyjnej jajecznicy z pomidorami.
Jajecznica z pomidorami – kalorie
Jajecznica z pomidorami to kalorie , które ze spokojnym sumieniem, będąc na diecie, możesz spożyć na śniadanie lub kolację. Jajecznica z pomidorami zrobiona z dwóch jajek ma bowiem około 200 kcal, można zatem uznać, że jest to jajecznica dietetyczna. Dobra jajecznica z pomidorami to danie stanowiące podstawę każdej dobrze zbilansowanej diety.
Przepis na jajecznicę z pomidorami i kiełbasą
Składniki potrzebne do przygotowania dwóch porcji:
· 4 jajka,
· 60 g kiełbasy,
· pomidor obrany ze skórki,
· pół szklanki rukoli,
· 2 łyżki mleka,
· sól i pieprz,
· łyżka masła albo oleju.
Sposób przygotowania:
Pokrój kiełbasę i pomidory w kostkę. W misce ubij jajka, dodając do nich mleko i przyprawy. Rozpuść łyżkę masła lub oleju na patelni. Gdy patelnia będzie rozgrzana, wsyp na nią pokrojoną kiełbasę. Smaż około 3-4 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wsyp pokrojone pomidory. Smaż chwilę – do momentu aż pomidory staną się bledsze. Jajka ubite z mlekiem i przyprawami wlej na patelnię. Poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać, a następnie całość delikatnie i wolno mieszaj. Gdy masa będzie średnio ścięta, dodaj do niej rukolę. Całość dobrze wymieszaj i smaż przez około minutę. Najlepsza jajecznica z pomidorami i kiełbasą gotowa!
Chcąc uzyskać nieco bardziej kaloryczną wersję jajecznicy z pomidorami, dodaj do niej kiełbasy czy boczku ( jajecznica z pomidorami i boczkiem ). Chcąc zaś nieco zmniejszyć ilość dostarczanych organizmowi kalorii, zamień kiełbasę lub boczek na szynkę. Uzyskana w ten sposób jajecznica z pomidorami i szynką z pewnością każdemu przypadnie do gustu.
Przepis na jajecznicę z pomidorami i pieczarkami
Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:
· 2 jajka,
· pomidor obrany ze skórki,
· 4 pieczarki,
· 2 łyżki mleka,
· sól i pieprz,
· łyżka masła albo oleju.
Obierz pieczarki i pokrój w cienkie plastry. Pomidora pokrój w kostkę. W misce ubij jajka, dodając do nich mleko i przyprawy. Na patelni rozpuść łyżkę masła lub oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzuć na nią pokrojone pieczarki. Gdy zaczną się rumienić, dodaj pokrojonego pomidora. Całość smaż przez chwilę. Następnie zmniejsz ogień i wlej jajka ubite wraz z mlekiem i przyprawami. Poczekaj, aż jajka zaczną się ścinać, a następnie całość delikatnie i wolno mieszaj do uzyskania swojej ulubionej konsystencji. Smacznego!
Zobacz film: Jajecznica z ryżem pełnoziarnistym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm