Przepisy kulinarne

Dyniowe ciasto z cynamonowym kremem idealne na Halloween i nie tylko. Sprawdź jak je zrobić!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
vaaseenaa/Getty ImagesCiasto dyniowe z cynamonowym kremem

Dynia to duże warzywo, które tak naprawdę jest owocem. Często można ją kupić w kawałkach, jednak co jeśli mamy całą dynię? Co można z niej zrobić? Między innymi przepyszne ciasto dyniowe z kremem cynamonowym w formie biszkoptu lub tarty. Sprawdź nasz prosty przepis!

Dynia i cynamon - najlepsze jesienne smaki

Jesienią dojrzewają pyszne dynie - to ikoniczny owoc tej pory roku. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, idealnie nada się do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków: ciast, ciastek czy babeczek, ale też możemy z niej zrobić likier czy ulubioną kawę wszystkich jesieniar - Pumpkin spice late!

Dyniowe ciasto z kremem cynamonowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • puree dyniowe - 450 g (lub dynia świeża - 550 g),
  • masło - 250 g,
  • cukier - 250 g,
  • jaja - 4,
  • mąka pszenna - 600 g,
  • mleko - 200 ml,
  • cynamon - 30 g,
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • śmietanka 30% - 500 g,
  • produkt do usztywniania śmietany, np. śmietan-fix ,
  • cukier puder,
  • czekolada - 80 g.

Sposób przygotowania:

  1. 1Jeśli nie ma się dyniowego puree - dynie umyć, rozkroić i wybrać nasiona. Tak przygotowaną włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć, ostudzić, wybrać miąższ i zblendować. Odważyć 450 g puree.
  2. 2Masło (200 g) utrzeć na białą, puszystą masę z cukrem i jajkami. Można to robić nad miską z gorącą wodą - na parze, wtedy całość szybciej się ubije.
  3. 3Sypkie produkty: mąkę, 15 g cynamonu, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać razem.
  4. 4Do utartych jajek z cukrem i masłem dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać.
  5. 5Do masy jajeczno-dyniowej dodawać po trochu sypkich składników, cły czas mieszając.
  6. 6Kiedy całość będzie jednolita - podziel masę na 3 części, tak aby upiekły się trzy placki.
  7. 7Piec w tortownicy o średnicy około 20 cm przez około 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Wyjąć gotowy biszkopt i ostudź.
  8. 8Do śmietany dodać resztę cynamonu (15 g), cukier puder i proszek do usztywniania śmietany. Ubić ją na sztywną pianę.
  9. 9Jeden placek ułożyć na platerze do ciasta, posmarować go śmietaną, położyć kolejny i posmarować śmietaną. Wierzch ostatniego placka również posmarować masą.
  10. 10Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 50 g masła.
  11. 11Masą czekoladową namalować na wierzchu ciasta okręgi od najmniejszego do największego, a w środku zrobić kleksa. Wykałaczką lub widelcem przeciągać od środka do zewnątrz ciasta - tak, aby na wierzchu powstał kształt pajęczyny.

Smacznego!

Zobacz wideo: Dynia gigantka!

Dynia Gigantka!
Dynia Gigantka!Mateusz Dąbrowski z Zarzecza wyhodował najcięższą dynię w Polsce, która zwraca uwagę nie tylko ponadprzeciętnym rozmiarem, ale także oryginalnym imieniem.
Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: vaaseenaa/Getty Images

Pozostałe wiadomości