Chili sin carne - przepis
Składniki:
- 2/3 szklanki zielonej, lub pomarańczowej soczewicy,
- olej roślinny,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka kukurydzy,
- puszka krojonych pomidorów,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki papryki,
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 2 łyżeczki oregano,
- 1/3 łyżeczki chili,
- dodatki: mozzarella, jogurt grecki, świeża kolendra, cytryna/limonka.
Sposób przygotowania:
Soczewicę opłukać na sitku. Na dużej patelni na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać soczewicę i mieszając smażyć przez 1-2 minuty. Dodać starty czosnek oraz przyprawy, doprawić solą i pieprzem, znów chwilkę podsmażyć. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut (pomarańczowa soczewica) lub 30 minut (zielona). Dodać pokrojone w małą kosteczkę paprykę, a następnie odcedzoną i opłukaną fasolę i kukurydzę. Mieszając co chwila, gotować przez ok. 2 minuty. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i mieszając gotować bez przykrycia przez ok. 1 - 2 minuty. Jeszcze gorące posypać tartą mozzarellą. Można podawać z awokado, limonką, jogurtem oraz świeżą kolendrą i limonką.
Porada: lepiej użyć czerwonej soczewicy, bo krócej się gotuje.
Obiad u mamusi, czyli kotleciki z polędwiczki wieprzowej z kartofelkami i mizerią - przepis
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,
- 1 jajko,
- bułka tarta,
- 0,5 kg kartofli,
- koperek,
- świeży ogórek,
- śmietana 18%,
- cytryna,
- sól, pieprz, ocet winny,
- masło,
- oliwa z oliwek,
- cukier.
Sposób przygotowania:
Świeżego ogórka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki, posypać solą, odstawić. Gdy puści sok, odcedzić. Do kubka dodać 2 łyżki śmietany, łyżeczkę cukru, trochę soku z cytryny, octu winnego i soli do smaku. Polędwiczkę umyć, osuszyć, usunąć błonę i pokroić w w poprzek - w plastry o grubości ok. 3 cm. Następnie rozbić młotkiem, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę na patelni, kotlety smażyć obtoczone wcześniej w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W trakcie smażenia dodać trochę masła. Śmietanę połączyć z ogórkami. Kotleciki podawać z ugotowanymi ziemniakami z koperkiem i mizerią.
Porada: w trakcie smażenia warto dodać trochę masła (wtedy kotleciki będą złociste).
Placuszki z jabłkami Babci Danusi - przepis
Składniki:
- jajko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- szklanka mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- około mąki szklanki,
- 1, lub 2 kwaśne jabłka (np. antonówki, lub szara reneta),
- olej roślinny do smażenia,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz oleju roślinnego oraz jabłka) wymieszać w misce i odstawić. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i dodać do pozostałych składników
Następnie wszystko wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć po obu stronach na średniej mocy. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Porada: Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy by lepiej odsączyć tłuszcz.
Zobacz także:
- Chilli sin carne, czyli pyszny obiad w wersji wegetariańskiej. Wypróbuj nasze przepisy!
- Racuchy z jabłkami - przepis Katarzyny Bukowskiej
- Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi – przepis Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Hanna Śleszyńska i Jakub Gąsowski