Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi – przepis Sebastiana Olmy

Sebastian Olma w kuchni Dzień Dobry TVN
Oryginalny przepis na polędwiczkę wieprzową
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na obiad? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje przygotował Sebastian Olma. Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi? Sprawdź przepis.

Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym z imbirem, szałwią i kluskami śląskimi

Składniki :

  • 0,75 kg polędwiczki wieprzowej
    • sól, pieprz
      • 1 łyżka oleju do smażenia
        • 50 g mąki pszennej
          • 0,5 l cydru
            • 25 g świeżego imbiru
              • 100 ml śmietany 36%
                • 10 g szałwii
                  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
                    • 300 g mąki ziemniaczanej
                      • 4 jajka

                        Polędwiczka wieprzowa w sosie cydrowym - sposób przygotowania

                        1. Polędwiczkę wieprzową potnij po 80g na małe medaliony, dopraw solą oraz pieprzem.
                          1. Mięso delikatnie oprósz w mące i obsmaż w garnku na złoty kolor razem z gałązkami szałwii.
                            1. Pod koniec smażenia mięso podlej cydrem i poczekaj, aż odparuje. Pod koniec gotowania dodaj słodką śmietanę, posiekany świeży imbir i dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem.
                              1. Do ugotowanych i drobno przetartych ziemniaków dodaj mąkę i jajka.
                                1. Gdy masa będzie jednolita za pomocą dłoni wykulaj owalne kluski śląskie zakończone dziurką.
                                  1. Gotowe kluski gotuj w posolonej wodzie około 4-5 minut.

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Diana Ryściuk

                                    Źródło: Sebastian Olma

                                    Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości