Zdjęcie:Piotr Bławcki / East News
Blok czekoladowy Agnieszki Kaczorowskiej
Składniki:
1 margaryna
4 łyżki kakao
Pół szklanki wody
2 szklanki cukru
Mleko w proszku
Herbatniki
Sposób przygotowania:
W garnuszku rozpuszczamy margarynę, cukier i wodę. Całość lekko studzimy i dodajemy kakao. Do tego powoli wsypujemy mleko w proszku cały czas mieszając. To dość trudna czynność, bo masa gęstnieje i stawia opór. Do gotowej, gładkiej masy wsypujemy pokruszone herbatniki.
Blaszkę wykładamy folią spożywczą i wylewamy na nią gotową masę z herbatnikami. Wkładamy do lodówki, aby zastygła. Po wyjęciu otrzymamy przepyszny blok czekoladowy, który można kroić w kawałeczki jak batoniki.
Szpinakowe zawijasy, czyli naleśniki mamy
Składniki:
Naleśniki
Woda
Mleko
Jajka
Mąka
Margaryna lub olej roślinny
Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, mleka i wody wyrabiamy dość gęste ciasto naleśnikowe. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Farsz naleśnikowy
Składniki:
Szpinak liściasty
4 jajka na twardo
Ser feta ( kostka)
Czosnek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Szpinak gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i siekamy. Dodajemy pokrojone jajka oraz ser. Farszem wypełniamy naleśniki i zawijamy.
Całość posypujemy parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN