Colomba Pasquale, czyli wielkanocne włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębia
Składniki:
- 350 g mąki
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 100 g masła
- Skórka z 1 cytryny
- Skórka z 1 pomarańczy
- 100 g kandyzowanej pomarańczy
- 1 buteleczka ekstraktu migdałowego
- 1 szklanka mleka (160g)
- 50 ml likieru pomarańczowego
- 1 saszetka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do papierowej formy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy polewą, zwykłym cukrem i migdałami.
Pieczemy Colombe w piekarniku nagrzanym do 140 st.C przez około 1 godzinę i 20 minut.
Zobacz też: Palma wielkanocna – jak ją zrobić? Co symbolizuje palma wielkanocna >>>
Polewa:
- 60 g obranych i posiekanych migdałów
- 20 migdałów ze skórką
- 100 g brązowego cukru
- 3 białka ubite
- 20 g mąki kukurydzianej
- 10 g skrobi kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i przesiewamy mąki. Masę przekładamy na Colombe, dodajemy migdały, cukier i zapiekamy.
Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriaud >>>
PUPAZZA BABCI ELISY
- 9 jaj
- 450 g cukru
- 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 9 g proszku do pieczenia
- Szczypta sody
- 1,350 kg mąki 00
- Dekoracje
- 1 gotowane jajo
- Ziarna kawy, migdały, kolorowa posypka itd.
Przygotowanie:
Wymieszać wszystko i nadać ciastu kształt laliki. W brzuch włożyć gotowanie jajo I zamknąć 2 paskami ciasta w kształcie krzyża. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni 30-40 minut.
To ciasto to symbol zmartwychwstania, wiosny i płodności. Niekoniecznie musi mieć kształt kobiety. Czasem robi się je w kształcie konia.
Zobacz też: Co oglądać w Wielkanoc? Program TV >>>
PUPAZZE FRASCATANE
Składniki (5-6 laleczek o wysokości 25 cm):
- 500 g miodu akacjowego
- 250 ml oliwy z oliwek
- ½ łyżki aromatu pomarańczowego
- Drobnoziarnista mąka pszenna typu 00 – tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Do dekoracji:
Srebrne kuleczki, ziarna kawy lub jęczmień
Sposób przygotowania:
Do dużego, pojemnego garnka przelewamy miód i mieszamy go z oliwą, gotując na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę w ilości niezbędnej do uzyskania konsystencji odpowiedniej do wyrabiania rękoma. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej pół centymetra na papierze do pieczenia, który przełożymy bezpośrednio na formę do piekarnika. Wycinamy z ciasta lalki, dodając detale takie jak spódnica, ramiona itp. Dodajemy 3 piersi formując 3 kuleczki, które doklejamy na wysokości biustu. Nożem „wykrajamy” włosy i wszystkie inne detale naszych lalek (możemy się również wesprzeć gotowymi wzorami). Dekorujemy srebrnymi kuleczkami, kawą lub jęczmieniem.
Pieczemy w rozgrzanym do 150-160° piekarniku przez 15 minut – lub do momentu, w którym się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy. Podajemy po ostygnięciu. Smakują wspaniale rano z mlekiem lub zamoczone w winie!
RADY CRISTINY:
Zaraz po upieczeniu laleczki są miękkie, potem twardnieją, po czym znów miękną z powodu wilgoci w powietrzu. Przechowujemy je w papierowych torebkach lub w hermetycznych pudełkach przez maksimum 6-7 dni.
Uwaga: zamiast aromatu pomarańczowego możecie użyć aromatu waniliowego. Niektórzy dodają do ciasta kilka łyżek gorzkiego kakao.