Włoskie baby wielkanocne. Przepisy Cristiny Catese

Colomba pasquale i pupazza. Cristina Catese zdradziła nam dziś wielkanocne przepisy swojej babci. Zobaczcie jak wyglądają włoskie baby wielkanocne.

Colomba Pasquale, czyli wielkanocne włoskie ciasto drożdżowe w kształcie gołębia

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • Skórka z 1 cytryny
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej pomarańczy
  • 1 buteleczka ekstraktu migdałowego
  • 1 szklanka mleka (160g)
  • 50 ml likieru pomarańczowego
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ubijamy z cukrem, żółtkami jajek, odrobiną mleka, skórką z cytryny, pomarańczy, kandyzowanymi pomarańczami, ekstraktem i likierem migdałowym, szczyptą soli, mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie. Wlewamy masę do papierowej formy, wyrównujemy szpatułką i posypujemy polewą, zwykłym cukrem i migdałami.

Pieczemy Colombe w piekarniku nagrzanym do 140 st.C przez około 1 godzinę i 20 minut.

Zobacz też: Palma wielkanocna – jak ją zrobić? Co symbolizuje palma wielkanocna >>> 

Polewa:

  • 60 g obranych i posiekanych migdałów
  • 20 migdałów ze skórką
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 białka ubite
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 10 g skrobi kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Do ubitych białek dodajemy pokruszone migdały i cukier, mieszamy delikatnie i przesiewamy mąki. Masę przekładamy na Colombe, dodajemy migdały, cukier i zapiekamy.

Zobacz też: Śniadanie wielkanocne - przepisy Dawida Gaboriaud >>> 

PUPAZZA BABCI ELISY

  • 9 jaj
  • 450 g cukru
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 9 g proszku do pieczenia
  • Szczypta sody
  • 1,350 kg mąki 00
  • Dekoracje
  • 1 gotowane jajo
  • Ziarna kawy, migdały, kolorowa posypka itd.

Przygotowanie:

Wymieszać wszystko i nadać ciastu kształt laliki. W brzuch włożyć gotowanie jajo I zamknąć 2 paskami ciasta w kształcie krzyża. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni 30-40 minut.

To ciasto to symbol zmartwychwstania, wiosny i płodności. Niekoniecznie musi mieć kształt kobiety. Czasem robi się je w kształcie konia.

Zobacz też: Co oglądać w Wielkanoc? Program TV >>> 

PUPAZZE FRASCATANE

Składniki (5-6 laleczek o wysokości 25 cm):

  • 500 g miodu akacjowego
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • ½ łyżki aromatu pomarańczowego
  • Drobnoziarnista mąka pszenna typu 00 – tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Do dekoracji:

Srebrne kuleczki, ziarna kawy lub jęczmień

Sposób przygotowania:

Do dużego, pojemnego garnka przelewamy miód i mieszamy go z oliwą, gotując na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę w ilości niezbędnej do uzyskania konsystencji odpowiedniej do wyrabiania rękoma. Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i rozwałkowujemy je na grubość mniej więcej pół centymetra na papierze do pieczenia, który przełożymy bezpośrednio na formę do piekarnika. Wycinamy z ciasta lalki, dodając detale takie jak spódnica, ramiona itp. Dodajemy 3 piersi formując 3 kuleczki, które doklejamy na wysokości biustu. Nożem „wykrajamy” włosy i wszystkie inne detale naszych lalek (możemy się również wesprzeć gotowymi wzorami). Dekorujemy srebrnymi kuleczkami, kawą lub jęczmieniem.

Pieczemy w rozgrzanym do 150-160° piekarniku przez 15 minut – lub do momentu, w którym się zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy. Podajemy po ostygnięciu. Smakują wspaniale rano z mlekiem lub zamoczone w winie!

RADY CRISTINY:

Zaraz po upieczeniu laleczki są miękkie, potem twardnieją, po czym znów miękną z powodu wilgoci w powietrzu. Przechowujemy je w papierowych torebkach lub w hermetycznych pudełkach przez maksimum 6-7 dni.

Uwaga: zamiast aromatu pomarańczowego możecie użyć aromatu waniliowego. Niektórzy dodają do ciasta kilka łyżek gorzkiego kakao.

podziel się:

Pozostałe wiadomości