Bulion warzywny - przepis
Składniki:
- 2 l wody
- 3 marchewki
- mała cebula
- korzeń pietruszki
- kawałek korzenia selera
- kawałek pora
- ćwiartka kapusty włoskiej
- natka pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 suszone grzybki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżka soli
Wskazówki Małgosi: Często gotuję więcej wywaru z warzyw, by część wykorzystać do zupy lub sosu a część zamrozić. Przelewam wówczas bulion warzywny do woreczków do mrożenia. Odmierzam porcje po 500 ml, podpisuję i mrożę. To świetny sposób na szybki i zdrowy bulion, który wystarczy tylko rozmrozić i użyć jako bazę pod planowaną zupę.
Pijane kluski - przepis
Składniki:
- 250 g surowych krewetek
- 4 dojrzałe pomidory
- ząbek czosnku
- jajko
- 200 g makaronu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu rybnego
- łyżka słodkiego chili
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw.
- W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty.
- W małej miseczce ubij lekko jajko, wylej na patelnię z krewetkami, smaż aż się zetnie.
- Wówczas wyłóż na patelnię posiekane pomidory, dodaj sos sojowy i rybny, sos chili i łyżeczkę cukru, wymieszaj i smaż z 5 minut, aż wytworzy się lekki sos pomidorowy.
- Przełóż na patelnię makaron, wymieszaj z sosem. Całość posyp porwanymi na kawałki liśćmi bazylii.
Wskazówki Małgosi: Czasem dodaję szczypiorek zamiast bazylii, czasem ścieram ser. Moi chłopcy uwielbiają to robić również w wersji z tuńczykiem i pesto. W daniu nie ma grama alkoholu, a nazwa wzięła się od legendy, że pijany Taj wrócił do domu i wrzucił co miał na patelnie i wyszło danie.
Zobacz także:
- "W marcu jak w garncu". Ewa Drzyzga w kuchni Dzień Dobry TVN. Jakie dania przygotuje?
- "W marcu jak w garncu". Zarzucajka, sernik i tarty w wykonaniu Gosi Ohme
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Małgorzata Rozenek-Majdan
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News