Małgorzata Rozenek-Majdan w kuchni. Przepisy na bulion warzywny i pijane kluski

Małgorzata Rozenek w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowa kuchnia Małgorzaty Rozenek
Domowa kuchnia Małgorzaty Rozenek
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Serwujemy przysmaki z Małopolski
Cała prawda o czosnku
Cała prawda o czosnku
Kaszuby na stole
Kaszuby na stole
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z buraka
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Kuchnia babci Celinki i Janiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W marcu jak w garncu – dziś gotujemy z przepisów naszych babć
W kuchni Dzień Dobry TVN trwa cykl "W marcu jak w garncu", w którym do wspólnego odkrywania smaków Polski i całego świata zapraszamy również naszych widzów i prowadzących. Tym razem w roli kucharki Małgorzata Rozenek-Majdan. Jak zrobić pyszny bulion warzywny i pijane kluski? Sprawdź przepisy.

Bulion warzywny - przepis

Składniki:

  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • mała cebula
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kawałek pora
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • natka pietruszki
  • kilka ząbków czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 suszone grzybki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżka soli
Bulion warzywny
Bulion warzywny
Bulion warzywny
Źródło: Ola Skowron/East News

Wskazówki Małgosi: Często gotuję więcej wywaru z warzyw, by część wykorzystać do zupy lub sosu a część zamrozić. Przelewam wówczas bulion warzywny do woreczków do mrożenia. Odmierzam porcje po 500 ml, podpisuję i mrożę. To świetny sposób na szybki i zdrowy bulion, który wystarczy tylko rozmrozić i użyć jako bazę pod planowaną zupę.

Pijane kluski - przepis

Składniki:

  • 250 g surowych krewetek
  • 4 dojrzałe pomidory
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka słodkiego chili
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją i przelej zimną wodą. Odstaw.
  2. W woku lub na patelni rozgrzej olej i wysyp na niego posiekany czosnek. Smaż mieszając, po minucie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się różowe – 2-3 minuty.
  3. W małej miseczce ubij lekko jajko, wylej na patelnię z krewetkami, smaż aż się zetnie.
  4. Wówczas wyłóż na patelnię posiekane pomidory, dodaj sos sojowy i rybny, sos chili i łyżeczkę cukru, wymieszaj i smaż z 5 minut, aż wytworzy się lekki sos pomidorowy.
  5. Przełóż na patelnię makaron, wymieszaj z sosem. Całość posyp porwanymi na kawałki liśćmi bazylii.

Wskazówki Małgosi: Czasem dodaję szczypiorek zamiast bazylii, czasem ścieram ser. Moi chłopcy uwielbiają to robić również w wersji z tuńczykiem i pesto. W daniu nie ma grama alkoholu, a nazwa wzięła się od legendy, że pijany Taj wrócił do domu i wrzucił co miał na patelnie i wyszło danie.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości