Materiał promocyjny

Bananowe ciasto i coś jeszcze...

Dzisiaj w naszej kuchni gościmy mamy: Martę Szmyd i Martę Wajdę, które stworzyły blog Grysik.com.

KREM Z KUKURYDZY Z SEREM FETA

Składniki:

50 dkg kukurydzy (mrożonej lub z puszki)

2 obrane ziemniaki

1 cebula

5 szklanek wywaru warzywnego

50 ml śmietany 22%

ser feta oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie Pokrojone ziemniaki dusimy z poszatkowaną cebulą, stopniowo dolewając wywar warzywny. Dodajemy kukurydzę i całość gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Całość miksujemy, przecieramy przez sitko i doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietaną zmieszaną z odrobiną oliwy, wrzucamy ser feta pokrojony w kostkę (jeżeli nasz maluch nie lubi wyrazistych smaków nie dodajemy sera feta).

MAKARON W PAPILOTACH DLA DUŻYCH I MAŁYCH

Składniki:

makaron (nam najbardziej w tym wydaniu smakuje fettucine, czyli płaskie wstążki)

szpinak w liściach (może być mrożony)

szynka (w wersji dla maluchów)

krewetki (w wersji dla dorosłych)

pomidorki koktajlowe czosnek, sól, pieprz, rozmaryn (jeżeli lubimy)

Przygotowanie:

Makaron podgotowujemy, do momentu, aż jest al'dente (ważne, by go nie rozgotować, bo zmięknie jeszcze podczas zapiekania w piekarniku). Pomidorki koktajlowe zalewamy wrzącą wodą na ok. 20 sek., po czym obieramy je ze skórki i przekrawamy na połówki. Szpinak podduszamy w rondelku, z łyżką masła, aż liście zmiękną i woda nieco odparuje. Na zimną oliwę wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gdy zaczyna skwierczeć dorzucamy krewetki i chwilę podsmażamy (nie za długo, bo wtedy krewetki stwardnieją). Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni. Z papieru do pieczenia formujemy "kieszonki" (jedna kieszonka to jedna porcja). Układamy na papierze makaron, pomidorki i szpinak, krewetki z czosnkiem/szynkę - wszystko w takich ilościach, w jakich lubimy. Całość zawijamy szczelnie i wkładamy wszystkie zawiniątka do piekarnika, na ok. 15 min ( w tym czasie całość stanie się aromatyczna i wszystkie smaki się przegryzą).

BANANOWE CIASTO

Składniki:

270 g mąki pszennej

270 g brązowego cukru

2 dojrzałe banany

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru w proszku

140 g roztopionego masła

Przygotowanie Mieszamy cukier z jajkami, a po osiągnięciu jednorodnej masy dodajemy rozgniecione widelcem banany. Dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy roztopione masło i znów mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Pieczemy przez ok. godzinę, w formie do chleba, w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Możemy z tego samego przepisu zrobić babeczki w formie do muffinków.

Przepisy opracowały: Marta Szmyd i Marta Wajda.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana