Czy warto odwiedzić Mołdawię? Najciekawsze atrakcje kraju

Co zwiedzić w Mołdawii?
Mołdawia
Źródło: Pablo Bonfiglio/Getty Images
Republika Mołdawii położona jest pomiędzy Ukrainą i Rumunią. Do najbardziej znanych miast Mołdawii należy Kiszyniów, Bielce, Soroki oraz Tyraspo. Kraj ten uzyskał niepodległość w roku 1991 po rozpadzie Związku Radzieckiego, a więc stosunkowo niedawno. Pomimo iż nie jest najpopularniejszym kierunkiem turystycznym, ma odwiedzającym wiele do zaoferowania.

Mołdawia zajmuje trzecie miejsce na liście najrzadziej odwiedzanych miast w Europie. Czy to oznacza, że nie jest atrakcyjna dla turysty? Niestety, pomimo wielu pięknych miejsc, często kojarzona jest z biedą oraz z niebezpieczeństwem. Tymczasem Mołdawia od blisko 30 lat jest krajem niepodległym, bezpiecznym i spokojnym, który oferuje przyjezdnym szereg interesujących atrakcji.

Mołdawia – kraj wina

Mołdawia wielu kojarzy się z winem i jest to bardzo dobre skojarzenie. Kraj ten ma długą i bogata historię winiarską. W Mołdawii można napić się różnych trunków, jednak najsłynniejsze są wytrawne wina. Nie powinno zatem dziwić, że jedną z największych atrakcji Mołdawii jest zwiedzanie winnic i podziemnych piwnic. Jednym z najpopularniejszych tego typu miejsc jest winnica Cricova i podziemne miasto. Pod winnicą rozciąga się ogromna piwnica, mająca niemal 120 km długości. Panuje w niej stała temperatura, nieprzekraczająca 14 st. C. Zwiedzając piwnice, można skosztować wyśmienitych win. Jeszcze dłuższą piwnicą, bo sięgającą ok. 200 km, wpisaną do Księgi rekordów Guinnessa jest winnica Milesti Mici. Obie winnice znajdują się w odległości kilkunastu kilometrów od Kiszyniowa. Niewątpliwą atrakcją w Mołdawii jest Święto Wina organizowane w Kiszyniowie w dniach 7–8 października. Jest to winiarskie wydarzenie, na które zjeżdżają się miłośnicy tego trunku z całego kraju! Mołdawia produkuje ponad 1,3 mln hektolitrów wina rocznie. Eksport roczny wynosi 67 milionów butelek.

Zwiedzanie Mołdawii – co jeszcze warto zobaczyć?

Oprócz zachwycających winnic, w Mołdawii można zobaczyć wiele ciekawych miejsc. Jednym z nich jest Orhei Vechi – kompleks archeologiczny. Znajduje się on kilka minut spacerem od wioski Butuceni, oddalonej od Kiszyniowa niecałe 60 km. Można tu zobaczyć m.in. monastyry wykute w skałach. Nieprawdopodobne jest to, że jeden monastyr jest zamieszkany. Kilka metrów pod ziemią mieszka mnich, kultywujący bardzo stare tradycje. Jest to miejsce wyjątkowe, które z pewnością warto odwiedzić będąc w Mołdawii. Wspomniana wioska Butuceni również jest warta zobaczenia. Znajdują się w niej stare, kolorowe chaty oraz restauracja, w której nie tylko można zjeść pyszne tradycyjne mołdawskie dania, ale też wziąć udział w lekcjach gotowania. Będąc w Mołdawii, koniecznie trzeba zobaczyć Kiszyniów. Nie jest to może miasto zachwycające, jednak stanowi idealną bazę wypadową. W mieście warto odwiedzić miejski targ, bulwar Stefana Wielkiego, ratusz z przełomu XIX i XX wieku oraz piękne sobory i cerkiew św. Haralampiusza z roku 1836. Spacerując po mieście, można natknąć się na wizerunki bociana. Dlaczego? Bocian jest jednym z ważnych symboli Mołdawii. Legenda głosi, że bociany uratowały twierdzę znajdującą się w Sorokach, przynosząc broniącym się w niej winogrona.

Osoby, które chciałyby poczuć się jak w czasach komunizmu, poleca się wycieczkę do Tyraspola. Na murach znajdują się liczne, wzniosłe hasła zachęcające do wspólnej pracy i działania. Co więcej, można nadal podziwiać tu pomnik Lenina, a w restauracjach panuje klimat z poprzedniej epoki.

Kuchnia mołdawska – zróżnicowana i pyszna

Każdy turysta zainteresowany historią i tradycja kraju, powinien również spróbować tradycyjnych dań. Kuchnia mołdawska jest bardzo zróżnicowana. Trudno mówić o tradycyjnych mołdawskich potrawach, ponieważ łączą one tradycje wielu kuchni, m.in. rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a nawet greckiej. Z kuchnią mołdawską kojarzona jest przede wszystkim mamałyga, a więc potrawa przyrządzana z mąki kukurydzianej, często podawana z twarogiem. Inną, bardzo smaczną potrawą jest plăcintă, ciasto podawane w dwóch wersjach: wytrawnej lub słodkiej. W wersji pierwszej dodatkami są ziemniaki oraz kapusta, a w wersji drugiej jabłka i wiśnie. Popularnym daniem są także gołąbki z ryżem i mięsem nazywane w Mołdawii sarmalemi lub domami. Wyśmienite są także zupy, najczęściej rybne lub z dodatkiem mięsa z kurczaka.

Chociaż turystyka w Mołdawii nie jest bardzo rozwinięta, to zauważa się coraz większe zainteresowanie tym krajem. Mołdawia ma wiele do zaoferowania: piękne krajobrazy, bardzo bogatą kulturę, smaczną kuchnię i jedne z najlepszych win. Jest to z pewnością doskonałe miejsce dla osób ceniących sobie spokój, piękno natury i smaczne jedzenie.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Mistrz podniebnych podróży

Mistrz podniebnych podróży
Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Pablo Bonfiglio/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości