Jak wygląda sytuacja pandemiczna w Namibii? Relacje zdaje blogerka podróżnicza 

Afryka podczas pandemii okiem Ewy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ewa Chojnowska–Lesiak to podróżniczka, która Afrykę zna niemal tak dobrze, jak własną kieszeń. Relacje z jej wojaży możecie oglądać w sieci, a w Dzień Dobry TVN posłuchać, jak wygląda aktualnie między innymi sytuacja pandemiczna w Namibii, czyli w kraju, w którym blogerka spędziła ostatnie tygodnie. 

Jak wygląda sytuacja pandemiczna w Namibii?

Nie jest żadna tajemnicą, że sytuacja pandemiczna na świecie nie wygląda dobrze. Wszędzie mówi się aktualnie o czwartej fali. A czy tak samo szybko, jak w Europie, koronawirus rozprzestrzenia się też na Czarnym Lądzie?

To jest trudny temat do opowiedzenia, dlatego, że niektóre kraje bardziej systematycznie informują o wynikach, a niektóre nie
 – wyjaśnia podróżniczka. 

Ewa Chojnowska–Leśniak dodała także, że w samej Namibii, gdzie żyje około 3 miliony ludzi, dziennie jest mniej niż 10 zachorowań dziennie. Dane podawane są raz w tygodniu. Z  kolei w Tanzanii, którą zamieszkuje około 57 milionów osób, nie informuje się o żadnych przypadkach.

Kobieta powiedziała również, że w Namibii pod kątem koronawirusa można czuć się bezpiecznie. Na miejscu bardzo pilnuje się, by ludzie nosili maseczki i dezynfekowali ręce. Sytuacja jest na tyle dobra, że miesiąc temu kolejny raz poluźniono restrykcje.

Dlaczego warto pojechać do Namibii?

Blogerka poza tym, że krótko opowiedziała, jak dziś wygląda sytuacja pandemiczna w Afryce, a w szczególności w Namibii, wyjaśniła dlaczego w ogóle warto udać się do tego zakątka świata.

Jak mówi Ewa, Polacy coraz chętniej podróżują do Namibii. Kraj ten jest olbrzymi i jednocześnie rzadko zaludniony. Poza tym charakteryzuje go duża różnorodność. Południe kraju jest bardziej w europejskim stylu. Z kolei na północy można poczuć etniczny klimat.

Jakie atrakcje czekają na nas w Namibii i jak się przygotować do takiej wyprawy? Posłuchaj całej rozmowy!

Przeczytaj też:

Autor: Joanna Andrzejewska

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana