Niezwykły smak Madery: miks ananasa z bananem. "To owoc, który obierasz tak jakbyś otwierał kwiaty"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Do zobaczenia na Maderze - wyspie pełnej smaków
Do zobaczenia na Maderze - wyspie pełnej smaków
Do zobaczenia na Cyprze!
Do zobaczenia na Cyprze!
Do zobaczenia w Travemünde!
Do zobaczenia w Travemünde!
Do zobaczenia w skalnych miastach
Do zobaczenia w skalnych miastach
Do zobaczenia w azjatycki Stambule
Do zobaczenia w azjatycki Stambule
Do zobaczenia na Sri Lance
Do zobaczenia na Sri Lance
Do zobaczenia w Stambule
Do zobaczenia w Stambule
Do zobaczenia w Ravennie
Do zobaczenia w Ravennie
Do zobaczenia w Bolonii
Do zobaczenia w Bolonii
Madera to wyspa pełna kolorów, ale też przepysznego jedzenia, a ponieważ Michał Cessanis jest łasuchem, to umówił się tam na kulinarny spacer. Jakich pyszności spróbował? Zapraszamy na wycieczkę po autonomicznej części Portugalii.

Madera - niezwykłe owoce

Dzień na Maderze warto zacząć od największego na wyspie targowiska. To tutaj od kilkuset lat w piątki i soboty zjeżdżają się kupcy z niezliczoną liczbą kolorowych owoców, kwiatów czy świeżych ryb. Na bazarze Michał Cessanis natknął się na coś, czego wcześniej nie widział i nie smakował. Był to miks ananasa z bananem. - Możesz go obrać tak, jakbyś otwierał kwiaty. Jeśli chcesz jeść, to zobacz: on się od razu rozpada - wyjaśniła sprzedająca.

Inny ciekawy owoc to anona. Wygląda on jak niedojrzały orzech włoski. - Jesz go jak melona. Zielona skórka jest niejadalna, pestek także nie jemy - powiedziała rozmówczyni podróżnika.

Spacer kulinarny po Maderze

Po wizycie na targu Michał Cessanis umówił się z przewodniczką na spacer kulinarny, który trwa kilka godzin i kosztuje ok. 70 euro. W trakcie wycieczki dziennikarz miał okazję skosztować słynnego przysmaku świątecznego. - To bolo de mel - maderskie miodowe ciasto. Ale to nie jest z miodu pszczelego, a z melasy, miód z trzciny cukrowej. Dodajemy także orzechy, migdały i przyprawy, cynamon i wszystkie smaki świąt - wyjaśniła Jaqueline Freitas.

Michał Cessanis mógł zapoznać się również ze smakiem lokalnej ryby. - Espada żyje wokół Madery, na głębokości kilometra. Nie wygląda może dobrze, jest bardzo długa, czarna, z rodziny węgorzy. Ale jest przepyszna - stwierdziła przewodniczka.

Po obiedzie Michał Cessanis wybrał się na spacer do ogrodu botanicznego. Co tam zobaczył? Sprawdź w naszym materiale.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Izabela Dorf

Reporter: Marek Zieliński

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana