Bakteria w bekonie znanej marki. GIS wydał komunikat

GettyImages-2136856847
GettyImages-2136856847
Źródło: iStockphoto
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący partii wędzonego bekonu w kostce marki Krakus. Stwierdzono w nim obecność bakterii Listeria monocytogenes, która wywołuje Listeriozę. Choroba stanowi największe niebezpieczeństwo dla seniorów po 65. roku życia, kobiet w ciąży oraz osób z chorobami układu odpornościowego.

Wykryto bakterię w partii bekonu

Wszyscy konsumenci, którzy zakupili bekon w kostce z wadliwej partii, proszeni są o niezwłoczne pozbycie się produktu. Jak przekazał GIS, w mięsie wykryto bakterię.

"W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii bekonu wędzonego w kostce" - podał GIS.

Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony. Numer partii: 2192039244. Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024. Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002.

W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku wadliwego produktu.

Objawy zatrucia pokarmowego po zjedzeniu bekonu

Spożycie występującej w bekonie Listerii monocytogenesy, szczególnie bez właściwej obróbki termicznej, może prowadzić do listeriozy. Pierwszymi symptomami choroby są:

  • objawy grypopodobne,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • sztywność karku i bóle głowy,
  • inne objawy żołądkowo-jelitowe.

GIS zwrócił się do osób, które zdążyły spożyć bekon, by w przypadku zaobserowania objawów zatrucia pokarmowego niezwłocznie udały się do lekarza.  

Więcej przeczytasz na tvn24.pl

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości