Katalończyk zakochany w Gdańsku
Paco Pérez jest jednym z najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie, który może pochwalić się aż pięcioma gwiazdkami Michelin. Ma restauracje w całej Europie, między innymi w Berlinie, Barcelonie czy Menchesterze. Od teraz również w Polsce, a dokładnie w Gdańsku. Z szefem kuchni spotkał się Mateusz Hładki.
Wnętrze jego restauracji w Gdańsku urządzone w eleganckim styli art. deco robi wrażenie. Uwagę zwracają detale, które na myśl przywodzą architekturę i sztukę z Barcelony. Widok na morze z Arco by Paco Pérez zapiera dech w piersiach. Restauracja znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w mieście.
Paco urządzając wnętrze korzystał pomocy zaprzyjaźnionej architektki.
Przekazałem jej całą moją ideę. To co miałem w sercu i umyśle. Przede wszystkim chodziło o łączenie, a to ukazują łuki. Łączyliśmy dwie kultury – Gdańsk z Katalonią i Morzem Śródziemnym. Mam nadzieję, że to się udało.
- zdradził Paco Pérez w rozmowie z Mateuszem Hładkim.
Choć Paco odwiedził kilka miast w Polsce, między innymi Kraków i Warszawę, to właśnie Gdańsk zauroczył go najbardziej.
Kiedy zobaczyłem ten widok, góry, które schodzą ku morzu to poczułem się jak w domu w Katalonii.
Smaki Katalonii nad Bałtykiem
W ekskluzywnej restauracji znajdują się dwie kuchnie. W jednej Sali znajduje się otwarta kuchnia, wokół której rozstawione zostały okrągłe stoli dla gości. W drugim pomieszczeniu mieści się restauracja skierowana do szerszego grona odbiorców.
Jakie smaki znajdziemy w restauracji Paco? Przede wszystkim smaki morza i lasu. Pérez dla swoich gości proponuje potrawy, które przywodzą na myśl rodzinną Katalonię. Z polskiej kuchni Paco ceni regionalne zupy i kiszonki.
Zobacz też:
- Kuchnia hiszpańska bez tajemnic
- Stylowe mieszkanie fryzjera gwiazd - Bartka Janusza
- Nowoczesny apartament Ranity Sobańskiej
Autor: Magdalena Gudowska