Została mistrzynią Europy w psim frisbee. Niezwykła pasja Bezy i jej opiekuna

Beza - latający pies
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN przybliżyliśmy widzom historię "najsłodszego, latającego ciastka", jak określiła Bezę reporterka Agata Zjawińska. To urocze imię należy do psiny, której przeszłość bywała gorzka. Dziś, odratowane niegdyś z fatalnych warunków zwierzę, cieszy się tytułem mistrzyni Europy. Na czym polega jej talent?

Mistrzostwa Europy w psim frisbee

Agata Zjawińska udała się do Lubawy, by towarzyszyć Bezie i jej opiekunowi Pawłowi Jakubowskiemu w treningu frisbee. - W tym roku zdobyliśmy mistrzostwo Europy (...) w klasie małych piesków na Węgrzech, w takiej dyscyplinie freestylowej - mówił Paweł.

Opiekun Bezy nie ukrywa, że treningi i zawody są dla niego bardzo wymagające. - Staram się to robić jak najdokładniej, jak najszybciej, tak, żeby dorównać jej energią - dodał. Beza bowiem, mimo niewielkich gabarytów, jest niezwykle sprawna.

- Wszyscy się dziwią, że taki mały pies potrafi to zrobić. A Beza myśli, że jest dużym psem - powiedział Paweł.

Historia Bezy - mistrzyni w psim frisbee

Beza została odłowiona przez schronisko w małej wsi pod Iławą. Była w ciąży, a na jej szyi wisiał zerwany łańcuch. Talent pieska ujawnił się zupełnie niespodziewanie, niedługo po tym, jak trafiła do Pawła.

- Po adopcji kupiliśmy podstawowe zabawki, m.in. taki mały dysk, który jej rzuciłem, on spadł w trawę, ona go przyniosła - opowiadał Paweł.

Jak wyglądała ich dalsza droga? Jak często trenują? Jak wygląda trening? Dowiecie się z materiału wideo

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Michalina Kobla

Reporter: Agata Zjawińska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana