Zwierzęta

Drozd śpiewak, czyli ptak o wyjątkowym głosie

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
drozd śpiewak

Drozd śpiewak występuje w Europie, Azji i Afryce. Niewielki rozmiar tych ptaków nie zwiastuje ich donośnego głosu. Do Polski wracają wczesną wiosną, aby zbudować gniazdo i złożyć jaja. Co jeszcze warto wiedzieć o tym ptaku?

Drozd śpiewak to niewielki ptak z rodziny drozdowatych, który występuje na terenie niemalże całej Europy, Azji i Australii. W 1831 roku po raz pierwszy opisał go niemiecki ornitolog Christian Ludwig Brehm. Drozdy należą do jednych z najgłośniej śpiewających ptaków i doskonale naśladują inne gatunki, a nawet telefony.

Zwierzęta

Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić Dzień Dobry TVN
wideo 2/27

Drozd śpiewak – charakterystyka ogólna

Drozdy śpiewaki należą do ptaków wędrownych i rzadko żyją w stadach. Nie przeszkadza im towarzystwo innych ptaków i nie mają problemu z rozprzestrzenianiem się na obcych lądach. Samice są niezwykle pracowite i to do nich należy zbudowanie wytrzymałego gniazda i wysiadywanie jaj. Zarówno ptaki, jak i ich jaja są umaszczone w podobny sposób – mają sporą ilość ciemnych plamek. Śpiewaki należą do bardzo charakterystycznych ptaków ze względu na ich wyjątkowy głos. Co więcej, są inspiracją wierszy i zdobią godło angielskiego klubu piłkarskiego West Bromwich Albion.

Jak wygląda drozd śpiewak?

Długość ciała ptaków nie przekracza 25 cm, a waga waha się między 60 a 80 g. Zarówno samce, jak i samice mają oliwkowobrunatną barwę piór i jaśniejszy brzuch. Pierś i brzuch drozdów śpiewaków zdobią ciemne plamki, a wewnętrzna część skrzydeł ma kolor pomarańczowy. Drozd śpiewak należy do niewielkich ptaków, ale wyróżnia go donośny głos.

Śpiew drozda śpiewaka

Tego niewielkiego ptaka charakteryzuje głośny i ostry śpiew. Na niektórych ludzi działa relaksująco, innym przeszkadza. Znacznie głośniejsze dźwięki wydaje samiec drozda śpiewaka, który jest szczególnie aktywny o świcie i wieczorem. Śpiew drozda śpiewaka przypomina melodię składającą się z powtórzeń i przemyślanych wersów. Drozdy kilkakrotnie powtarzają jedną frazę, po czym tworzą nową. W sytuacji stresowej wydają krótkie odgłosy, które stają się jeszcze wyższe w trakcie migracji. Drozdy śpiewaki wyróżnia umiejętność naśladowania dźwięków innych ptaków, a nawet sprzętów elektronicznych, np. telefonów komórkowych. W swoim repertuarze posiadają powyżej 100 zwrotów zapożyczonych od rodziców i z otoczenia. Śpiewają od marca do lipca, a następnie, ze względu na okresową wymianę pierza wymagającą wielkiego nakładu energii, milkną. Śpiew drozda jest uwarunkowany genetycznie i w dużej mierze zależy od otoczenia, w którym przebywa.

Migracja drozdów śpiewaków

Drozdy śpiewaki nie należą do ptaków osiedlających się w jednym miejscu. Zimą migrują do cieplejszych krajów, a do Polski wracają w marcu poszukując miejsc na gniazda. Te ptaki zimują w Europie Zachodniej i strefie śródziemnomorskiej, a pierwszymi emigrantami są samce. Po pewnym czasie dołączają do nich samice, które składają pierwsze jaja.

Gdzie spotkamy drozda śpiewaka?

Te małe brunatnokremowe ptaki zamieszkują głównie lasy, ogrody, parki i wszelkie zadrzewione tereny. Pojawiają się w miejscach krzaczastych i bogatych w runo leśne. Pośród krzewów i drzew liściastych tworzą małe gniazda na wysokości 1-3 m nad ziemią. Gniazdo drozda śpiewaka przypomina filiżankę i jest zbudowane z gałązek, mchu, trawy, a wzmocnione błotem.

Lęgi drozda śpiewaka

Sezon lęgowy drozdów śpiewaków rozpoczyna się między kwietniem a czerwcem. Samica składa kilka niebieskich jaj, które wysiaduje przez ok. 2 tygodnie. Niestety wiele innych gatunków żywi się jajami śpiewaków. Należą do nich niektóre ptaki (sójka i sroka), a nawet wiewiórki.

Samica drozda karmi młode dżdżownicami, owadami i ślimakami. Po tym czasie wyprowadza kolejne lęgi, a samiec dokarmia potomstwo do czasu, aż nauczą się latać. W zależności od czynników klimatycznych, drozd śpiewak wyprowadza od 2 do 3 lęgów w Polsce.

Co jedzą drozdy śpiewaki?

Drozdy należą do pantofagów, czyli zwierząt wszystkożernych. W jadłospisie śpiewaków znajdzie się miejsce na owoce, jak również bezkręgowce. Najbardziej lubią jarzębinę i jagodę, a także ślimaki, których skorupkę uprzednio niszczą kamieniem. Popularnym posiłkiem drozdów są wstężyki gajowe, dżdżownice, owady i ich larwy oraz jemioła.

Żywot drozdów

Drozdy śpiewaki żyją od 1 do 3 lat w zależności od miejsca zamieszkania. Maksymalny wiek śpiewaków udokumentowany przez badaczy to 10 lat i 8 miesięcy. Niestety niektóre ptaki giną zagryzione przez koty i w wyniku chorób pasożytniczych. Szczególnie są atakowane przez pasożyty – świdrowce, Splendidofilaria mavis i Haemoproteus. Drozd śpiewak jest też zagrożony krętkowicą kleszczową, w wyniku czego może być nosicielem boreliozy.

Populacja ptaków maleje w Wielkiej Brytanii i Holandii, a także w krainie palearktycznej. W niektórych krajach (w tym w Polsce) drozdy należą do gatunków najmniejszej troski i nie są objęte ochroną prawną, dlatego mogą być zabijane przez cały rok.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: sandra standbridge/Getty Images

Pozostałe wiadomości