Zdrowsze lody mają większą gramaturę? Katarzyna Bosacka radzi

Jakie lody kupować? Katarzyna Bosacka radzi, czym się kierować przy zakupie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Milena Rachid Chehab. Libańskie lody – lekarstwo na trudne czasy
Milena Rachid Chehab. Libańskie lody – lekarstwo na trudne czasy
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza, że chętniej sięgamy po lody. Na co zwracać uwagę podczas ich kupowania? Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest zdrowy? Jak zauważyła Katarzyna Bosacka, ważna jest nie tylko objętość, ale także waga tzw. "wsadu". 

Jakie lody warto kupować

Zaczyna się sezon na lody, a to dobra okazja, aby sprawdzić, co się w nich kryje i jak wybrać te najlepsze dla naszego zdrowia. Tematem zajęła się Katarzyna Bosacka, dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania. Jej zdaniem bardzo ważny jest skład deseru. Radzi więc, by wybierać przysmaki o tzw. "krótkim składzie", bez sztucznych aromatów i syropu glukozowo-fruktozowego. Ten ostatni "nie ma żadnej wartości odżywczej, powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, co może przyczynić się do chorób metabolicznych".

Innym dodatkiem, bez którego lody mogą się obejść, są stabilizatory. - Nie są to substancje szkodliwe (...). Ich zadaniem jest nadanie produktowi kremowej konsystencji, ale np. guma guar spożywana w dużych ilościach może wywoływać nudności, biegunkę czy wzdęcia - zauważa Katarzyna Bosacka.

Czym kierować się przy wyborze lodów

- Kupując lody, warto też sprawdzić gramaturę, a więc wagę tzw. wsadu - podkreśliła Katarzyna Bosacka w swoim poście na Instagramie.

Najdroższe lody na półce, to najczęściej te, które mają największą gramaturę na litr. Spowodowane jest to większą liczbą naturalnych składników, bez spulchniaczy i stabilizatorów, które nadają sztucznej objętości lodom. To właśnie te "najcięższe" będą najlepszym i prawdopodobnie najsmaczniejszym wyborem.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości