Jakie lody warto kupować
Zaczyna się sezon na lody, a to dobra okazja, aby sprawdzić, co się w nich kryje i jak wybrać te najlepsze dla naszego zdrowia. Tematem zajęła się Katarzyna Bosacka, dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania. Jej zdaniem bardzo ważny jest skład deseru. Radzi więc, by wybierać przysmaki o tzw. "krótkim składzie", bez sztucznych aromatów i syropu glukozowo-fruktozowego. Ten ostatni "nie ma żadnej wartości odżywczej, powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, co może przyczynić się do chorób metabolicznych".
Innym dodatkiem, bez którego lody mogą się obejść, są stabilizatory. - Nie są to substancje szkodliwe (...). Ich zadaniem jest nadanie produktowi kremowej konsystencji, ale np. guma guar spożywana w dużych ilościach może wywoływać nudności, biegunkę czy wzdęcia - zauważa Katarzyna Bosacka.
Czym kierować się przy wyborze lodów
- Kupując lody, warto też sprawdzić gramaturę, a więc wagę tzw. wsadu - podkreśliła Katarzyna Bosacka w swoim poście na Instagramie.
Najdroższe lody na półce, to najczęściej te, które mają największą gramaturę na litr. Spowodowane jest to większą liczbą naturalnych składników, bez spulchniaczy i stabilizatorów, które nadają sztucznej objętości lodom. To właśnie te "najcięższe" będą najlepszym i prawdopodobnie najsmaczniejszym wyborem.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
- Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?
- Lody mogą poprawić pracę mózgu i procesy myślowe? Zjedzone o odpowiedniej porze - tak
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Instagram
Źródło zdjęcia głównego: krblokhin/Getty Images