Witamina C - gdzie jest jej najwięcej?
O witaminie C zwykle przypominamy sobie okresie jesienno-zimowych, kiedy częściej łapiemy infekcje. Chętniej wprowadzamy wtedy do diety warzywa i owoce, które są w nią bogate. Wybieramy zwłaszcza cytrynę, która zdaniem wielu z nas jest najlepszym źródłem witaminy C. Tymczasem nie zawiera jej aż tak dużo, jak nam się wydaje. - Znacznie więcej ma jej choćby czerwona papryka, dzika czy rokitnik - mówiła w Dzień Dobry TVN Anna Radowicka, dietetyczka.
Zgodnie z zaleceniami specjalistów w ciągu dnia wolno nam przyjąć maksymalnie 200 mg witaminy C. Jeśli przekroczymy tę wartość, organizm wydali jej nadmiar. - Trzeba podkreślić, że osoby, które suplementują lub spożywają bardzo dużo produktów bogatych w witaminę C, przyswoją ją zaledwie w 50 proc. - wyjaśniała specjalistka. Tym samym sięganie w czasie choroby po preparaty, które zawierają np. po 1000 mg witaminy C, - mija się z celem. - Jeśli mamy objawy infekcji, to witamina C już nam nie pomaga - zaznaczyła nasza rozmówczyni.
Kiedy suplementować witaminę C?
Zdrowa i zbilansowana dieta pozwoli zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Są jednak osoby, które potrzebują jej znacznie więcej i powinny rozważyć ewentualną suplementację. - Jej spożycie, nawet o 35 proc., powinni zwiększyć palacze oraz bierni palacze. Jeden papieros niszczy nawet do 100 mg witaminy - podkreślała dietetyczka.
Więcej witaminy C będą potrzebowały także osoby, które mają problemy z nadciśnieniem tętniczym lub chorują na cukrzycę. Zapotrzebowanie na nią rośnie także u kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
- Werbena – jakie są jej właściwości lecznicze?
- Miłorząb japoński - chińska metoda na długowieczność
- Kriokomora. Kiedy wykorzystuje się leczenie zimnem?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN