Jak uniknąć problemów ze zdrowiem?
Najnowsze badania opublikowane w magazynie "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism" sugerują, że zastąpienie jednego "zwykłego" posiłku wegańskim zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. - Badania te pokazują, że jeśli jemy w niezdrowy sposób, czyli wybieramy tłuste i przetworzone mięsa, zwiększamy ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru czy cukrzycy typu 2. Zmiana takiego sposobu żywienia na bardziej roślinne będzie zdecydowanie lepsza dla naszego zdrowia - mówił w Dzień Dobry TVN Michał Wrzosek, dietetyk.
W ocenie autorów badania tłuste lub przetworzone mięso będzie szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia jeśli spożywamy je na kolację. - Te produkty są ciężkostrawne. Im więcej tłuszczu, tym dłużej organizm go trawi - mówił specjalista. Musimy jednak pamiętać, że zmiana jednego posiłku nie jest rozwiązaniem problemu. - Kluczowe znaczenie ma całokształt naszej diety. Wykluczając z diety jeden składnik, np. gluten lub laktozę nie będziemy zdrowsi. To tak nie działa - dodał dietetyk.
Dlaczego warto przejść na bardziej roślinną dietę?
Mimo to, w ocenie dietetyka, właśnie od takich małych zmian trzeba zacząć, jeśli chcemy nauczyć się jeść zdrowiej. - Osoby, które stosują bardziej roślinną dietę mają niższy wskaźnik masy ciała (BMI), a tym samym nie są zagrożone otyłością czy cukrzycą typu 2 - mówił dietetyk. Warto podkreślić, że dieta roślinna sprzyja także planecie. - Przy wytwarzaniu produktów roślinnych zużywa się dużo mniej wody, a do atmosfery trafia znacznie mniej dwutlenku węgla niż przy produkcji produktów mięsnych - dodał.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.
Zobacz także:
Zapomnij o dietach i zacznij jeść intuicyjnie. Co to oznacza?
Polak zwany "Pasta Man" podbił Wielką Brytanię. "Wszystko zaczęło się na zmywaku"
Ciasto z agrestem - najlepsze, proste przepisy
Autor: Katarzyna Oleksik