Fakty i mity na temat marchewki. "Beta-karoten będzie chronić nasze komórki nerwowe"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Obalamy marchewkowe mity
Obalamy marchewkowe mity
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Marchewka jest źródłem witamin i minerałów. Ma prozdrowotne działanie, dlatego wartą ją włączyć do swojej diety. Jednak czy nadmiar tego warzywa może nam szkodzić? O właściwościach marchewki opowiedziała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Pielichowska, dietetyczka kliniczna.

Marchewka zdrowia doda

Marchewka to dobry pomysł na zdrową, niskokaloryczną przekąskę. To ważny element wielu dań i soków. Jest nie tylko pyszna, ale ma też dobroczynne działanie. Czy to prawda, że marchewka może usprawniać pracę mózgu?

- Zdecydowanie tak. Trzeba zauważyć, że marchew zawiera bardzo silny antyoksydant beta-karoten, który jest źródłem witaminy A, co będzie wspomagać procesy układu odpornościowego. Beta-karoten będzie neutralizował nadmiar wolnych rodników. Nasz mózg jest bardzo wrażliwy na nadmiar wolnych rodników, co określamy zwiększonym stresem oksydacyjnym. Beta-karoten będzie chronić nasze komórki nerwowe przed destrukcją i w dalszej perspektywie przed chorobami neurodegeneracyjnymi - powiedziała Małgorzata Pielichowska.

Marchewka a naturalna opalenizna

Czy jedzenie marchewek wpływa na odcień naszej skóry?

- Tak. Było takie badanie, w którym wykazano, że już po czterech tygodniach picia pół litra soku z marchewki, który dostarczał 21 mg beta-karotenu, to skora już nabierała takiego żółtawego, pomarańczowego, bardziej opalonego koloru. (...) Można przesadzić z kolorem i ilością soku, ale jest to efekt przemijający. Wystarczy wtedy odstawić marchewkę. Jeśli jemy jedną lub dwie dziennie, to skóra nie będzie miała zbyt intensywnego koloru - wskazała dietetyczka kliniczna.

W jakie postaci najlepiej jeść marchewkę - surową, gotowaną, pieczoną? Zobacz materiał wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości