Marchewka zdrowia doda
Marchewka to dobry pomysł na zdrową, niskokaloryczną przekąskę. To ważny element wielu dań i soków. Jest nie tylko pyszna, ale ma też dobroczynne działanie. Czy to prawda, że marchewka może usprawniać pracę mózgu?
- Zdecydowanie tak. Trzeba zauważyć, że marchew zawiera bardzo silny antyoksydant beta-karoten, który jest źródłem witaminy A, co będzie wspomagać procesy układu odpornościowego. Beta-karoten będzie neutralizował nadmiar wolnych rodników. Nasz mózg jest bardzo wrażliwy na nadmiar wolnych rodników, co określamy zwiększonym stresem oksydacyjnym. Beta-karoten będzie chronić nasze komórki nerwowe przed destrukcją i w dalszej perspektywie przed chorobami neurodegeneracyjnymi - powiedziała Małgorzata Pielichowska.
Marchewka a naturalna opalenizna
Czy jedzenie marchewek wpływa na odcień naszej skóry?
- Tak. Było takie badanie, w którym wykazano, że już po czterech tygodniach picia pół litra soku z marchewki, który dostarczał 21 mg beta-karotenu, to skora już nabierała takiego żółtawego, pomarańczowego, bardziej opalonego koloru. (...) Można przesadzić z kolorem i ilością soku, ale jest to efekt przemijający. Wystarczy wtedy odstawić marchewkę. Jeśli jemy jedną lub dwie dziennie, to skóra nie będzie miała zbyt intensywnego koloru - wskazała dietetyczka kliniczna.
W jakie postaci najlepiej jeść marchewkę - surową, gotowaną, pieczoną? Zobacz materiał wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Nietypowe zastosowania czosnku. "Zostawiamy go na kwadrans"
- Dziecko połknęło baterię. Czy trzeba podać mu miód? Ratownik medyczny: "Wytyczne są proste"
- Dieta na zdrowe stawy. Czy jedzenie galaretki faktycznie pomaga?
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/Dzień Dobry TVN