Dietetycy wskazali najlepsze produkty 2023 roku. "Zapewnia cenne korzyści zdrowotne"

Kimchi wybrane najlepszym daniem w 2023 roku
Źródło: Dzień Dobry TVN
Seks na talerzu, czyli dieta, która lubi płodność
Seks na talerzu, czyli dieta, która lubi płodność
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Które produkty o bardzo dużej zawartości składników odżywczych będą cenione przez konsumentów w 2023 roku? Dietetycy wzięli udział w ankiecie i wytypowali najbardziej wartościowe posiłki. Wśród nich nie zabrakło wytworów fermentacji.

Najlepsze produkty spożywcze w 2023 roku

W corocznej ankiecie Pollock Communications i Today's Dietitian "What's Trending in Nutrition" mogło wziąć udział nawet 757 dietetyków. Specjaliści wskazali produkty, które według nich zdobędą w 2023 roku popularność wśród konsumentów. Dodatkowym kryterium wyboru miało być bogactwo wartości odżywczych.

Po raz pierwszy od 11 lat listę zdominowały produkty roślinne, np. nasiona, jagody, awokado, orzechy, warzywa liściaste czy zielona herbata. Prawdziwą furorę według ekspertów w najbliższych miesiącach zrobią również wytwory fermentacji z jogurtem, herbatą kombuchą i marynowanymi warzywami na czele, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit.

- Ponieważ konsumenci ponoszą wyższe koszty w sklepie spożywczym, będą szukać przystępnej cenowo żywności i przekąsek, które zapewniają cenne korzyści zdrowotne. Wyniki naszego badania pokazują, jak zmieniają się zachowania konsumentów w miarę poluzowywania ograniczeń związanych z COVID-19, utrzymywania pracy zdalnej i wzrostu inflacji – od priorytetowego traktowania przystępnej cenowo żywności po ciągłe zainteresowanie przekąskami - zaznaczyła Louise Pollock, prezeska Pollock Communications.

Kimchi - koreańskie danie pełne wartości odżywczych

Daniem, które według dietetyków powinno królować na stołach konsumentów, jest kimchi. Ta koreańska potrawa składająca się z fermentowanych lub kiszonych warzyw jest bogatym źródłem właściwości prozdrowotnych - probiotycznych, przeciwutleniających, antymutagennych oraz przeciwnowotworowych.

Według badań z 2020 roku regularne spożywanie kimchi miało wpłynąć w Korei Południowej na niskie wskaźniki śmiertelności na COVID-19. Wykazano również, że to wschodnioazjatyckie danie może powstrzymać nadmierne wypadanie włosów oraz zniwelować stres u młodych osób.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości