Zupa z botwinki z przepisu Katarzyny Bukowskiej

Botwinka według przepisu Darii Ładochy
Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska zaprezentowała swój przepis na zupę z botwinki. Maj to sezon na świeże, młode buraczki, czyli boćwinkę, a zaczyna się on już w kwietniu. Sprawdź, jak przygotować to danie. 

Zupa z botwinki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
    • 400 g młodych ziemniaków,
      • 2 młode marchewki,
        • 2 pęczki botwinki (lub 1 pęczek i 1-2 buraki),
          • 1,5-2 litry bulionu warzywnego,
            • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
              • 1/2 pęczka koperku,
                • 100 ml śmietany 30%,
                  • łyżka mąki,
                    • sól i świeżo mielony pieprz,
                      • 3-4 jajka ugotowane na twardo do podania.

                        Sposób przygotowania zupy z botwinki

                        1. Do dużego garnka wkładamy masło i rozgrzewamy je na średnim ogniu.
                          1. Na masło trafiają wyszorowane i pokrojone w kostkę młode ziemniaczki oraz marchewki pokrojone w półplasterki. Wszystko podsmażamy około 4-5 minut. W tym czasie zajmujemy się botwinką.
                            1. Odcinamy buraczki, obieramy je i kroimy w półplasterki lub niedużą kostkę, łodyżki kroimy drobno, również drobno siekamy liście, ale wszystkie 3 części botwinki odkładamy na oddzielne gromadki.
                              1. W pierwszej kolejności do garnka trafiają buraczki.
                                1. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym doprawiamy sokiem z cytryny, lekko solą i świeżo mielonym pieprzem, i gotujemy około 10 minut. Jeżeli nie mamy bulionu możemy użyć wody, ale pamiętajmy, by wtedy do zupy dodać również przyprawy np. ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk itp.
                                  1. Po 5 minutach gotowania do garnka dorzucamy również posiekane łodyżki botwinki.
                                    1. Na koniec do garnka trafiają posiekane liście botwinki i posiekany koperek.
                                      1. Zupę zaprawiamy również śmietaną. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, dopiero wtedy śmietankę wlewamy do garnka i gotujemy całość jeszcze kilka minut.
                                        1. Na koniec zupy należy oczywiście spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
                                          1. Botwinkę tradycyjnie podaje się z jajkiem gotowanym na twardo.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Katarzyna Bukowska

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości