Zupa rybna jest bardzo treściwą i smaczną potrawą. Co ważne, talerz pysznej zupy rybnej to porcja niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych, takich jak: witaminy D, A i z grupy B, żelazo, białko, jod, wapń oraz kwasy omega-3 .
Warto pamiętać, że ryba gotowana w zupie jest znacznie zdrowsza niż w formie smażonej na tłuszczu – która jest o wiele bardziej kaloryczna, czy wędzonej – z dodatkiem dużej ilości soli. Zupa rybna wydaje się potrawą trudną do przyrządzenia. Często kojarzy nam się z wieczerzą wigilijną, choć zupa rybna z karpia czy zupa rybna z głów karpia to nie jedyna opcja.
Zupa rybna to danie nie tylko od święta . Jeśli uda nam się dostać w sklepie lub na targu świeże ryby, możemy przygotować we własnej kuchni zupę niczym z nadmorskiej tawerny. A opcji jest naprawdę wiele: zupa rybna z pomidorami, węgierska zupa rybna, rosyjska zupa rybna Ucha czy bardziej klasyczne receptury, tj. zupa rybna z karpia czy pikantna zupa rybna. Sprawdźmy przepis na zupę rybną, dzięki któremu przekonamy się, że jest to proste, smaczne i zdrowe danie – powinno dużo częściej gościć na naszych stołach.
Pikantna zupa rybna z dorsza i łososia
Zupa rybna – przepis na potrawę, która będzie smakowała niczym w nadmorskiej tawernie, potrzebny od zaraz? Sekretem zupy rybnej są świeże ryby, ze sprawdzonego źródła. Najlepsza zupa rybna z dorsza czy łososia to taka, która jest treściwa i zawiera dużo dobrej jakości ryby. Dlatego do przygotowania tej zupy rybnej przepis zakłada użycie w sumie blisko kilograma ryby. Sprawdźmy, jak powinna być przygotowana perfekcyjna zupa rybna – pikantna i pyszna. Najbardziej popularnym przepisem na zupę rybną jest ten bazujący na wywarze warzywnym. Co potrzebne jest do przygotowania pikantnej zupy rybnej z dorsza i łososia?
Składniki:
· 0,5 kg filetu z dorsza,
· 0,3 kg łososia,
· 2 marchewki,
· pietruszka,
· 2 cebule,
· pół selera,
· por,
· 2 liście laurowe,
· chilli,
· sól, pieprz.
Sposób przygotowania wywaru:
Przygotowanie tej pikantnej zupy rybnej trzeba zacząć od sporządzenia wywaru warzywnego. Do zagotowanej wody należy włożyć marchewki, pietruszkę, cebulę, seler, por i liście laurowe i gotować przez około 30 minut.
Sposób przygotowania pikantnej zupy rybnej:
Gdy wywar jest już gotowy, należy włożyć do garnka wcześniej przygotowaną i umytą rybę. Aby zupa rybna z łososia i z dorsza prezentowała się najlepiej, trzeba podzielić rybę na stosunkowo duże kawałki – pokrojona na małe kostki zniknie na talerzu, a zupa nie będzie tak wyrazista i zawiesista. Następnie należy doprawić zupę papryczką chilli i wszystko razem gotować aż do momentu, kiedy kawałki ryby będą miękkie.
Dobra rada : Przygotowanie zupy rybnej z fileta będzie najprostszym i najlepszym rozwiązaniem, które zapewni, że w naszej zupie nie znajdą się tak niepożądane ości.
Zupa rybna Ucha – oryginalny rosyjski przepis
Zupa rybna Ucha to zawiesista zupa rybna , popularna w kuchni rosyjskiej. Nazwa potrawy pochodzi od starorosyjskiego określenia ,,jucha’’ – czyli wywar. Zupę według oryginalnego rosyjskiego przepisu przyrządza się z kilku gatunków ryb słodkowodnych .
Najbardziej znane ryby słodkowodne to: karaś, karp, leszcz, lin, lipień, łosoś, miętus, okoń, piskorz, płoć, pstrąg, sandacz, sieja, sum, szczupak, węgorz czy wzdręga. To na ich bazie powstanie najlepsza zupa rybna Ucha.
Składniki:
· kg drobnej ryby słodkowodnej (świeżej, nie mrożonej),
· 50 dag oczyszczonego sandacza, szczupaka lub karpia,
· 2 pęczki włoszczyzny (bez pietruszki),
· listek laurowy,
· sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować zupę rybną Ucha zgodnie z oryginalną rosyjską recepturą, należy najpierw umyć i oczyścić drobną rybę, nie usuwając przy tym łusek. Następnie warto powtórnie ją umyć, włożyć do rondla i zalać dwoma litrami zimnej wody. W kolejnym kroku dodać obrane, umyte i pokrojone w drobną kostkę warzywa. Tak przygotowaną miksturę osolić i gotować na wolnym ogniu ok. 50 minut. Pod koniec dodać listek laurowy i odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
Gotowy wywar należy przecedzić przez gęste sito lub gazę. Następnie zagotować i dodać pokrojoną rybę (sandacza, szczupaka lub karpia). Teraz wystarczy już tylko gotować zupę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż do momentu kiedy ryba będzie miękka. Na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. Zupę podawać w miseczkach, do każdej porcji wkładając po kawałku ryby. Pyszna zupa rybna jest gotowa!
Dobra rada: Pozostałą rybę można wykorzystać do zrobienia sałatki.
Te dwa klasyczne przepisy na zupę rybną powinna poznać i wypróbować każda osoba, która dba o swoją dietę i zdrowie. To sposób na szybki i zdrowy obiad – zupa rybna jest tak treściwa, że może służyć za pierwsze i drugie danie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN