Zupa podwójnie groszkowa
Składniki:
2 łyżki oliwy
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
młode pędy groszku
sól i pieprz do smaku
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki posiekanego estragonu
800 g mrożonego zielonego groszku
Sposób przygotowania:
Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie. Dodać groszek i smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem, gotować aż groszek będzie miękki. Dodać estragon, doprawić solą i pieprzem. Następnie zmiksować na gładką masę. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane młodymi pędami groszku i skropione oliwą.
Duszone pędy groszku z polędwicą wieprzową
Składniki:
Polędwica:
sól i pieprz
polędwica wieprzowa
8-10 plastrów wędzonego boczku
Sałatka:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
500 g pędów groszku
Sposób przygotowania:
Polędwicę przyprawić solą i pieprzem. Zawinąć w plastry boczku. Obsmażyć dokładnie na patelni z każdej strony. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150°C na około 20 minut. Na czystej patelni rozgrzać olej, podsmażyć czosnek, dodać pędy groszku, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 30 sekund. Wyłożyć na podłużny talerz. Polędwiczki pokroić w plastry i podawać obok duszonych pędów groszku.
Sałatka z pędów groszku, duszonej marchewki i szparagów
Składniki:
oliwa z oliwek
4-6 łyżek masła
sól i pieprz do smaku
50 g sera dojrzewającego
0,5 pęczka młodej marchewki
1 pęczek zielonych szparagów
3 duże garście pędów groszku
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i dusić na patelni z dodatkiem masła, aż będzie miękka. Końcówki szparagów odciąć. Szparagi pokroić na 3-4 cm kawałki. Dusić na patelni z dodatkiem masła aż będą miękkie. Pędy groszku wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć marchewkę i szparagi. Posypać bardzo cienko pokrojonym serem, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem.
Płaski chleb z zielonymi szparagami
Składniki:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
400 g mąki pszennej
3 łyżki oliwy z oliwek
20 g świeżych drożdży
1 pęczek zielonych szparagów
2-3 łyżki mąki pszennej razowej
Sposób przygotowania:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę pszenną i pszenną razową, oliwę z oliwek i sól. Wyrobić na gładką i elastyczną masę. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować na owalne, wąskie placki o grubości 1 cm. Ułożyć na naoliwionych blachach do pieczenia. Nożykiem do pizzy naciąć każdy z placków na środku, wzdłuż dwa razy, nie rozcinając końców. Po bakach wykonać kilka nacięć „w jodełkę”. Delikatnie rozciągnąć placki tak, aby wszystkie nacięcia się powiększyły. Szparagi obrać, przeciąć na połowę i powciskać w ciasto między nacięciami. Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C, przez 20-25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN