Babka jak ta Lala
Składniki:
Mąka pszenna 500g
Mleko 250ml
Żółtka 10szt
Drożdże 70g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 150g
Masło 200g
Rum 100ml
Rodzynki, cukier wanilinowy
Szczypta soli
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, zaparzamy i odcedzamy, zalewamy rumem.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka ucieramy z cukrem drobnym białym i cukrem wanilinowym na puszysty kogel mogel. Robimy rozczyn z drożdży w ciepłym, ale nie gorącym mleku. Dodajemy 3 łyżki mąki, odrobinę cukru drobnego białego i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z koglem moglem, wyrośniętymi drożdżami i dokładnie wyrabiamy dodając partiami rozpuszczone masło, a na koniec rodzynki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do foremek. Czekamy aż ciasto wyrośnie, a potem wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni na około 40 minut.
Mała keksowa babeczka z kruszonką i malinami
Składniki:
Masło 200g
Mąka 300g
Cukier drobny biały w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 200g
Wiórki kokosowe 200g
Mleko 100ml
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem drobnym białym, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i masą wypełniamy do 2/3 wysokości foremki do muffinek. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Składniki;
Białka 2szt
Cukier puder 100g
Wiórki kokosowe 100g
Konfitura malinowa 100g
Cukier perlisty „Cukier Królewski” do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i ubijamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Upieczone keksiki smarujemy konfiturą malinową, kładziemy porcje ubitych białek z wiórkami kokosowymi i wstawiamy ponownie do pieczenia na około 10 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem perlistym.
Mała babeczka z kremem serowym
Składniki ciasta:
Mąka 200g
Orzechy włoskie 100g
Cukier drobny trzcinowy w kartonie z zakrętką „Cukier Królewski” 100g
Masło 100g
Żółtka 3szt
Cukier puder w młynku „Cukier Królewski” do dekoracji
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy i łączymy z mąką. Dodajemy masło, żółtka oraz cukier drobny trzcinowy. Wyrabiamy kruche ciasto i wyklejamy nim foremki do babeczek. Wypiekamy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Wypieczone babeczki wypełniamy kremem serowym i dekorujemy cukrem pudrem w młynku „Cukier Królewski”
Składniki masy:
Masło 200g
Serek homogenizowany 300g
Mleko w proszku 400g
Cukier puder 100g
Cukier wanilinowy
Alkohol 100ml
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie partiami dodajemy serek homogenizowany, alkohol , a na koniec mleko w proszku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN