Materiał promocyjny

Wenezuelskie słodkości

Francys Mayela Barraza Sudnicka, polsko-wenezuelska piękność z "Tańca z gwiazdami", reprezentowała zarówno Polskę, jak i Wenezuelę w licznych konkursach piękności, dochodząc do ścisłych finałów. Dziś mogliście ją ujrzeć w naszej kuchni.

Jalea de Mango

Składniki

4 Mango,

1/2 kg Cukru, można zrobić z sokiem jednej cytryny, (jeżeli się lubi bardziej kwaśne) lub Wanilia (jeden olejek)

Sposób przygotowania:

Obrać Mango ze skórki, odkroić cały miąższ, dać do rondelka i dodać cukier, także sok z cytryny lub wanilii. Mieszać drewniana łyżką, gotować przez 30 min aż masa będzie odchodziła od spodu, przelać do szklanego pojemnika do ochłodzenia.

Dulce de Lechoza (papaya)

Składniki:

2 Papaya,

1/2 kg cukru,

1/2 łyżeczki sody,

goździki zapachowe do smaku,

pół szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Obrać Papaye, wyczyścić z pestek, pokroić w cienkie plastry, położyć na talerzyku i posypać soda, pozostawić na godzinę. Cukier podrumienić w garnku do brązowego koloru, dodać wody, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści, wtedy dodać Papaye i goździki, gotować aż papaya stanie się szklista.

Torta de Pan ( tort z bułki)

Składniki:

8 bułek czerstwych bez skórki od spodu,

1 mleko 3,2 %,

5 jajek,

pół kostki masła,

małe opakowanie rodzynek,

2 cukry waniliowe,

pól szklanki cukru ciemnego (brązowego),

szklankę cukru białego.

1/4 Szklanki sera białego twardego tartego

Sposób przygotowania:

Namoczyć bulki w naczyniu w wodzie i odstawić na pół godziny

8 łyżek cukru ciemnego i 10 łyżek wody wlać do rondelka, postawić na małym ogniu, karmel pozostawić do ostudzenia. Wycisnąć bulki rękoma przełożyć do miksera, dodać cukier waniliowy, mleko jajka i ser , miksować aż masa będzie jednolita, przełożyć do wazy, dodać masło stopione i rodzynki obsypane mąką. Tę masę przełożyć do tortownicy przykryć aluminiowym papierem i piec 1.1/4 godz. na 180 Stopni

Besitos de coco ( całuski kokosowe)

Składniki:

3 jajka

200 gr. wiórków kokosowych,

200 gr. cukru pudru

1 łyżeczka mleka w proszku

Składniki:

Produkty należy połączyć i zagnieść z nich kulki.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości