Jalea de Mango
Składniki
4 Mango,
1/2 kg Cukru, można zrobić z sokiem jednej cytryny, (jeżeli się lubi bardziej kwaśne) lub Wanilia (jeden olejek)
Sposób przygotowania:
Obrać Mango ze skórki, odkroić cały miąższ, dać do rondelka i dodać cukier, także sok z cytryny lub wanilii. Mieszać drewniana łyżką, gotować przez 30 min aż masa będzie odchodziła od spodu, przelać do szklanego pojemnika do ochłodzenia.
Dulce de Lechoza (papaya)
Składniki:
2 Papaya,
1/2 kg cukru,
1/2 łyżeczki sody,
goździki zapachowe do smaku,
pół szklanki wody.
Sposób przygotowania:
Obrać Papaye, wyczyścić z pestek, pokroić w cienkie plastry, położyć na talerzyku i posypać soda, pozostawić na godzinę. Cukier podrumienić w garnku do brązowego koloru, dodać wody, mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści, wtedy dodać Papaye i goździki, gotować aż papaya stanie się szklista.
Torta de Pan ( tort z bułki)
Składniki:
8 bułek czerstwych bez skórki od spodu,
1 mleko 3,2 %,
5 jajek,
pół kostki masła,
małe opakowanie rodzynek,
2 cukry waniliowe,
pól szklanki cukru ciemnego (brązowego),
szklankę cukru białego.
1/4 Szklanki sera białego twardego tartego
Sposób przygotowania:
Namoczyć bulki w naczyniu w wodzie i odstawić na pół godziny
8 łyżek cukru ciemnego i 10 łyżek wody wlać do rondelka, postawić na małym ogniu, karmel pozostawić do ostudzenia. Wycisnąć bulki rękoma przełożyć do miksera, dodać cukier waniliowy, mleko jajka i ser , miksować aż masa będzie jednolita, przełożyć do wazy, dodać masło stopione i rodzynki obsypane mąką. Tę masę przełożyć do tortownicy przykryć aluminiowym papierem i piec 1.1/4 godz. na 180 Stopni
Besitos de coco ( całuski kokosowe)
Składniki:
3 jajka
200 gr. wiórków kokosowych,
200 gr. cukru pudru
1 łyżeczka mleka w proszku
Składniki:
Produkty należy połączyć i zagnieść z nich kulki.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN