W kuchni: grzanki z pomidorami, malinami i miodem

Korzystając z końcówki sezonu pomidorowego, Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne suszone pomidory, sos pomidorowy idealny do makaronów i mięsa, grzanki z pomidorami, malinami i miodem, krokiety z kaszy z grzybami do sosu pomidorowego i pomidory kolorowe z makaronem maślanym. Smacznego!

Suszone pomidory domowym sposobem

Składniki:

1 kg podłużnych, mięsistych pomidorów

ziarno fenkuła

sól morska

pieprz czarny młotkowany

cukier puder

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 80 st. C, pomidory przekrawamy wzdłuż, osuszamy na ręczniku. Blaszkę z pieca wykładamy pergaminem, układamy przekrojone pomidory przecięciem do góry, posypujemy pieprzem, solą, delikatnie cukrem pudrem, fenkułem. Wstawiamy do suszenia. Gotowe zalewamy lekko podgrzanym olejem.

Sos pomidorowy idealny do makaronów, ale również do mięsa

Składniki:

1,5 kg dojrzałych pomidorów

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

100 ml białego wina

oregano

tymianek

liście z krzaków pomidora

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy ząbki czosnku, podrumienione usuwamy, dodajemy pokrojone drobno: cebulkę, seler i marchewkę, smażymy kilka minut i zalewamy winem. Po odparowaniu dodajemy pomidory oraz liście, które nadadzą bardzo mocnego pomidorowego aromatu. Dusimy na małym ogniu ok. 50 min., a następnie blendujemy na idealną konsystencję. Doprawiamy skórką z pomarańczy, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.

Grzanki z pomidorami, malinami i miodem

Składniki:

kilka kromek pieczywa rustykalnego

1 kg pomidorów kolorowych

500 g białego sera niemielonego

1 opakowanie malin

2 łyżki miodu

2 młode szalotki

ocet winny

cząber świeży

sól

pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczywo rwiemy na nieregularne kształty, smarujemy olejem i smażymy na patelni na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku lekko oprószone solą. Pomidory kroimy w nieregularne kształty, dodajemy cebulkę pokrojoną w cienkie paski, olej i kilka kropel octu winnego. Doprawiamy solą, pieprzem oraz delikatnie miodem. Dokładnie mieszamy. Grzanki wysypujemy na duży talerz, posypujemy kawałkami białego sera, sałatką z pomidorów wraz z całym sosem, malinami i całość raz jeszcze polewamy miodem.

Krokiety z kaszy z grzybami do sosu pomidorowego

Składniki:

500 g średniej kaszy jęczmiennej

2 cebule

8 borowików

natka pietruszki

2 jajka

100 g tartego sera dojrzewającego

1 duży oscypek

500 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju rozgrzanym przesmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone drobno grzyby, smażymy chwile i dodajemy suchą kaszę, szklimy ja kilka minut i stopniowo zalewamy gorącym bulionem. Kiedy kasza będzie prawie miękka, zdejmujemy ją z patelni, dosypujemy natkę pietruszki, ser tarty, żółtka doprawiamy solą, pieprzem. Z masy porcjujemy nieduże kulki, w każdej zatapiamy kostkę oscypka, panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy usmażone na sosie pomidorowym.

Pomidory kolorowe z makaronem maślanym

Składniki:

500 g makaronu penne

400 g kolorowych pomidorów

drobne listki bazylii cytrynowej

100 g masła

100 g sera dojrzewającego

szpinak baby

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy we wrzątku kilka sekund, wcześniej odcinając szypułki i nacinając czubek w krzyżyk. Sparzone wrzucamy do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu, a następnie po paru minutach obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy pestek a sam miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i aromatyzujemy sporą ilością świeżej bazylii. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, ugotowany łączymy z zimnym masłem, dodajemy aromatyczne pomidory i sporą ilość sera tartego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości