Suszone pomidory domowym sposobem
Składniki:
1 kg podłużnych, mięsistych pomidorów
ziarno fenkuła
sól morska
pieprz czarny młotkowany
cukier puder
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 80 st. C, pomidory przekrawamy wzdłuż, osuszamy na ręczniku. Blaszkę z pieca wykładamy pergaminem, układamy przekrojone pomidory przecięciem do góry, posypujemy pieprzem, solą, delikatnie cukrem pudrem, fenkułem. Wstawiamy do suszenia. Gotowe zalewamy lekko podgrzanym olejem.
Sos pomidorowy idealny do makaronów, ale również do mięsa
Składniki:
1,5 kg dojrzałych pomidorów
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
100 ml białego wina
oregano
tymianek
liście z krzaków pomidora
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy ząbki czosnku, podrumienione usuwamy, dodajemy pokrojone drobno: cebulkę, seler i marchewkę, smażymy kilka minut i zalewamy winem. Po odparowaniu dodajemy pomidory oraz liście, które nadadzą bardzo mocnego pomidorowego aromatu. Dusimy na małym ogniu ok. 50 min., a następnie blendujemy na idealną konsystencję. Doprawiamy skórką z pomarańczy, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem.
Grzanki z pomidorami, malinami i miodem
Składniki:
kilka kromek pieczywa rustykalnego
1 kg pomidorów kolorowych
500 g białego sera niemielonego
1 opakowanie malin
2 łyżki miodu
2 młode szalotki
cząber świeży
sól
pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczywo rwiemy na nieregularne kształty, smarujemy olejem i smażymy na patelni na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku lekko oprószone solą. Pomidory kroimy w nieregularne kształty, dodajemy cebulkę pokrojoną w cienkie paski, olej i kilka kropel octu winnego. Doprawiamy solą, pieprzem oraz delikatnie miodem. Dokładnie mieszamy. Grzanki wysypujemy na duży talerz, posypujemy kawałkami białego sera, sałatką z pomidorów wraz z całym sosem, malinami i całość raz jeszcze polewamy miodem.
Krokiety z kaszy z grzybami do sosu pomidorowego
Składniki:
500 g średniej kaszy jęczmiennej
2 cebule
natka pietruszki
2 jajka
100 g tartego sera dojrzewającego
1 duży oscypek
500 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju rozgrzanym przesmażamy cebulkę, dodajemy pokrojone drobno grzyby, smażymy chwile i dodajemy suchą kaszę, szklimy ja kilka minut i stopniowo zalewamy gorącym bulionem. Kiedy kasza będzie prawie miękka, zdejmujemy ją z patelni, dosypujemy natkę pietruszki, ser tarty, żółtka doprawiamy solą, pieprzem. Z masy porcjujemy nieduże kulki, w każdej zatapiamy kostkę oscypka, panierujemy w białku, bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy usmażone na sosie pomidorowym.
Pomidory kolorowe z makaronem maślanym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g kolorowych pomidorów
drobne listki bazylii cytrynowej
100 g masła
100 g sera dojrzewającego
szpinak baby
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy we wrzątku kilka sekund, wcześniej odcinając szypułki i nacinając czubek w krzyżyk. Sparzone wrzucamy do zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu, a następnie po paru minutach obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki, pozbawiamy pestek a sam miąższ kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane pomidory doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy olejem i aromatyzujemy sporą ilością świeżej bazylii. Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, ugotowany łączymy z zimnym masłem, dodajemy aromatyczne pomidory i sporą ilość sera tartego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN