BAZA SEROWA
Składniki:
- 600g zmielonego twarogu
- 250g mascarpone
- 250g ricotty
- 1,5 opakowania budyniu o smaku śmietanka/wanilia.
- 6 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.
SPÓD SERNIKA
- 110g płatków migdałowych
- 0,5 szklanki mąki
- 150g masla/ lub 4 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie kandyzowanych smażonych skórek pomarańczowych
- 1/2 opakowania cynamonu.
POLEWA MANGO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 50g masła
- 100ml śmietanki 30
- 1 opakowanie świeżych malin
- 150ml pulpy z mango, lub zamiennie konfitury z owoców egzotycznych lub cytrusowych dobrze zblendowanych.
POLEWA Z CZEKOLADY
200g ciemnej czekolady
100g drazy czekoladowych
100ml śmietanki 30
50g masła
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180'c. Składniki na spód ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy na zbitą masę. Następnie kruszymy ją na dno formy i dogniatamy do dna palcami. Wkładamy na około 15 min do piekarnika, tak aby upiekło się na krucho.
W tym czasie mieszamy na aksamitną masę sery, 2 całe jajka i 4 żółtka, budyń i cukier waniliowy. Wszystko to robimy na wolnych obrotach. Następnie ubijamy na sztywną pianę 4 białka z cukrem. Jeśli chcemy aby sernik był jeszcze bardziej puszysty możemy dodać do ubijania kolejne 2 białka, których nie ma w przepisie. Gotową i sztywną pianę wolno i delikatnie dodajemy i tak samo mieszamy z masą serową.
Do gotowej masy możemy dodać w zależności od polewy jaką będziemy chcieli wykończyć albo draże czekoladowe, które delikatnie rozpuszczą się podczas pieczenia lub kandyzowanej skórki pomarańczowe.
Całość wylewamy na upieczone spody i wstawiamy do piekarnika na 1h / 170'c.
Na blachę w piekarniku można wylać wodę, zapewni ona wilgotność w piekarniku podczas pieczenia i można mieć pewność że brzegi sernika nie będą suche. W trakcie pieczenia po 30 min delikatnie i dosłownie na kilka sekund otwieramy piekarnik nakładając na górę ciasta przygotowane wcześniej arkusze folii aluminiowej, zapewniając w ten sposób, że sernik nie przypali się na wierzchu.
Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale Jeszce zostawiamy go zamkniętym na minimum 10 min, a później delikatnie uchylamy i ponownie na minimum 10 min zostawiamy tak aby studził się stopniowo. Taki proces gwarantuje, że sernik nie opadnie i będzie bardziej puszysty. Jeśli jest możliwość zostawiamy sernik w uchylony piekarniku nawet godzinę.
PRZYGOTOWANIE POLEWY.
Do rondelka wkładamy i wlewamy wszystkie składniki, w zależności od rodzaju polewy. Wszystko delikatnie i cały czas mieszając rozgrzewamy na małym ogniu aż do aksamitne go rozpuszczenia. Czasami warto mieć pod ręką dodatkowo wszystkie te składniki aby móc ocenić czy polewą jest na tyle płynna a jednocześnie gęsta aby polać ja nasze serniki. Dobrze jest podać taki sernik jeśli jest schłodzony.
Dodatkowo - czekoladowy można udekorować czekoladą, którą kruszymy na polewę, a świeżymi malinami dekorujemy polewę mango. Dodatki te będą pasowały do siebie idealnie i na pewno będą cieszyć oko eleganckim wyglądem przed podaniem na stół.
Zobacz też:
- Przepis na słodkie śniadanie wg Beaty Kartowicz
- Ciastka z galaretką – sprawdź, jak łatwo je przygotować
- Prosty przepis na muffinki dla dzieci z owocami, dżemem i czekoladą. Jak ozdobić muffinki dla dzieci?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN