W kuchni DDTVN: serniki! Takie, że place lizać. Przepisy

W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy dziś Wiktora Dopierałę, cukiernika amatora, ale z sukcesami. Wiktor, kiedy piecze ciasta relaksuje się. Dla nas przygotował swoje ulubione i sprawdzone przepisy na serniki.

BAZA SEROWA

Składniki:

  • 600g zmielonego twarogu
  • 250g mascarpone
  • 250g ricotty
  • 1,5 opakowania budyniu o smaku śmietanka/wanilia.
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią.

SPÓD SERNIKA

  • 110g płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki mąki
  • 150g masla/ lub 4 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie kandyzowanych smażonych skórek pomarańczowych
  • 1/2 opakowania cynamonu.

POLEWA MANGO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 200g białej czekolady
  • 50g masła
  • 100ml śmietanki 30
  • 1 opakowanie świeżych malin
  • 150ml pulpy z mango, lub zamiennie konfitury z owoców egzotycznych lub cytrusowych dobrze zblendowanych.

POLEWA Z CZEKOLADY

200g ciemnej czekolady

100g drazy czekoladowych

100ml śmietanki 30

50g masła

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180'c. Składniki na spód ciasta mieszamy ze sobą i ugniatamy na zbitą masę. Następnie kruszymy ją na dno formy i dogniatamy do dna palcami. Wkładamy na około 15 min do piekarnika, tak aby upiekło się na krucho.

W tym czasie mieszamy na aksamitną masę sery, 2 całe jajka i 4 żółtka, budyń i cukier waniliowy. Wszystko to robimy na wolnych obrotach. Następnie ubijamy na sztywną pianę 4 białka z cukrem. Jeśli chcemy aby sernik był jeszcze bardziej puszysty możemy dodać do ubijania kolejne 2 białka, których nie ma w przepisie. Gotową i sztywną pianę wolno i delikatnie dodajemy i tak samo mieszamy z masą serową.

Do gotowej masy możemy dodać w zależności od polewy jaką będziemy chcieli wykończyć albo draże czekoladowe, które delikatnie rozpuszczą się podczas pieczenia lub kandyzowanej skórki pomarańczowe.

Całość wylewamy na upieczone spody i wstawiamy do piekarnika na 1h / 170'c.

Na blachę w piekarniku można wylać wodę, zapewni ona wilgotność w piekarniku podczas pieczenia i można mieć pewność że brzegi sernika nie będą suche. W trakcie pieczenia po 30 min delikatnie i dosłownie na kilka sekund otwieramy piekarnik nakładając na górę ciasta przygotowane wcześniej arkusze folii aluminiowej, zapewniając w ten sposób, że sernik nie przypali się na wierzchu.

Po godzinie wyłączamy piekarnik, ale Jeszce zostawiamy go zamkniętym na minimum 10 min, a później delikatnie uchylamy i ponownie na minimum 10 min zostawiamy tak aby studził się stopniowo. Taki proces gwarantuje, że sernik nie opadnie i będzie bardziej puszysty. Jeśli jest możliwość zostawiamy sernik w uchylony piekarniku nawet godzinę.

PRZYGOTOWANIE POLEWY.

Do rondelka wkładamy i wlewamy wszystkie składniki, w zależności od rodzaju polewy. Wszystko delikatnie i cały czas mieszając rozgrzewamy na małym ogniu aż do aksamitne go rozpuszczenia. Czasami warto mieć pod ręką dodatkowo wszystkie te składniki aby móc ocenić czy polewą jest na tyle płynna a jednocześnie gęsta aby polać ja nasze serniki. Dobrze jest podać taki sernik jeśli jest schłodzony.

Dodatkowo - czekoladowy można udekorować czekoladą, którą kruszymy na polewę, a świeżymi malinami dekorujemy polewę mango. Dodatki te będą pasowały do siebie idealnie i na pewno będą cieszyć oko eleganckim wyglądem przed podaniem na stół.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości