Materiał promocyjny

Szparagi palce lizać!

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze szparagów. Spróbuj sama zrobić te smaczne potrawy!

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Krem ze szparagów

Składniki:

500 g zielonych szparagów

500 ml bulionu warzywnego

100ml śmietanki kremówki

5 łyżek płatków parmezanu

oliwa z oliwek

pęczek bazyli

Przygotowanie:

Jeśli szparagi mają grube twarde końce, odetnij je lub obierz (ale tylko końcówkę, nie ma sensu obieranie całych). Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” tak, by czubki wystawały ponad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Zupę podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.

Babeczki z ciasta francuskiego z musem szparagowym

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

300g mascarpone

4 jaja

150g koziego sera

50g tartego parmezanu

20 szparag

Przygotowanie:

Ciasto pokrój w kwadraty, przełóż do formy na muffinki (prostokątna z wgłębieniami). Ciasto podziuraw widelcem, aby za bardzo nie spuchło i włóż do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 10 minut. W tym czasie odetnij od szparagów twarde końcówki (te wyrzuć) oraz czubki (te zachowaj). Szparagi gotuj około 7 minut we wrzątku, wyciągnij i przełóż do miski zimną wodą, czubki szparag również wrzuć na wrzątek ale gotuj tylko 3 minuty. W misce wymieszaj ser mascarpone, jaja, parmezan i szparagi (bez czubków). Używając blendera zmiksuj całość na gładka masę. Podpieczone spody z ciasta francuskiego wyciągnij z piekarnika, wypełnij je masa szparagową, na wierzch każdej babeczki połóż czubki szparagów oraz kawałki koziego sera. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Biała pizza

Farsz:

200 g mascarpone

50 g kwaśnej śmietany

20 białych szparagów

2 kulki sera mozzarella

2 jaja

Ciasto:

500 g mąki

200 ml wody

30 ml oliwy

15 g świeżych drożdży

7 g cukru

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w wodzie z cukrem. Wymieszaj je z mąką, oliwą i wodą oraz solą, wyrobione ciasto odłóż na 30 min, by urosło. Szparagi obierz, odłam twarda końcówkę, gotuj związane sznurkiem około 8 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną i jajami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 1 duża pizzę lub podziel na mniejsze porcje, by otrzymać 5 małych placków. Każdy z nich posmaruj masą mascarpone, wyłóż na nią pokrojone szparagi, całość posyp pokrojoną drobno mozarellą, odrobiną soli i pieprzu, piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Szparagi z jajkiem w koszulce

Składniki:

10 szparagów (zielone lub białe)

10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej

2 jaja

sól, pieprz

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Każdego szparaga owiń w kawałek szynki. Do kubka/szklanki włóż kawałek folii przeźroczystej (niech jej brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki, foli zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi owinięte w folię przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.

Sałatka z zielonych szparagów z orzeszkami pinii i cytryną

Składniki:

50 g orzeszków piniowych

50 g parmezanu

pęczek zielonych szparagów

oliwa z oliwek

cytryna

Przygotowanie:

Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu, grilluj przez 1-2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce. Weź obieraczkę i za jej pomocą pokrój szparagi w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć pokrojone szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimna wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!