Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Lasagne ze szparagami i łososiem
Składniki:
10 płatów makaronu lasagne
pęczek zielonych szparagów
250g filetu z łososia
70g twardego żółtego sera
Sos beszamelowy:
30g masła
30g mąki
500ml mleka
Sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Łososia obsyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij go widelcem. Szparagi ugotuj al dente i pokrój je w 2 centymetrowe kawałki. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść mało, wymieszaj je z mąką i powali wlewaj zimne mleko cały czas mieszając i podgrzewając sos. Dopraw go do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu, sos beszamelowy, łososia i szparagi. Zapiekankę zakończ sosem i posyp go tartym serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30-40 minut.
Bruschetty ze szparagami pomidorami i orzechami
Składniki:
8 białych i zielonych szparag
2 pomidory malinowe
2 ząbki czosnku
4 kromki chleba
natka pietruszki
garść orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
garść orzechów nerkowca
oliwa z oliwek
sól, piperz
Przygotowanie:
Szparagi ugotuj pozbywając się wcześniej twardych końców, następnie pokrój w 1 cm kawałki. Pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj ze szparagami, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem.
Orzechy podpraż na patelni posiekaj i wymieszaj. Kromki chleba polej oliwą i zgriluj wyłóż na nie pomidorowo szparagowa sałatkę, posyp orzechami.
Śniadaniowe danie szparagowe
Składniki:
4 jajka
8 białych i zielonych szparagów
8 plastrów suszonej szynki
Sól, pieprz
masło
Przygotowanie:
Foremki do muffinków wysmaruj masłem i wyłóż plastrami szynki (2 plastry na jeden otwór) następnie ułóż we wgłębieniach kawałki szparagów wcześniej ugotowanych oraz po jednym rozbitym jajku. Całość wstaw na około 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.
Wiosenna zupa szparagowa
Składniki:
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
4 młode marchewki
2 młode cukinie
3 łodygi selera naciowego
Tuzin białych i zielonych szparagów
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Ggzanki
natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej łyżkę oliwy przysmaż na niej pokrojone szalotki i czosnek, po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, cukinie i szparagi, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj około 25 minut, pod koniec gotowanie dopraw do smaku, podawaj z grzankami i natką pietruszki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN