Szparagi na kilka sposobów. Sprawdzone przepisy Ani Starmach

Lasagne ze szparagami i łososiem, bruschetty ze szparagami pomidorami i orzechami, śniadaniowe danie szparagowe i wiosenna zupa szparagowa - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach. Rozpoczynamy sezon na szparagi! kto z Was lubi szparagi?

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Lasagne ze szparagami i łososiem

Składniki:

10 płatów makaronu lasagne

pęczek zielonych szparagów

250g filetu z łososia

70g twardego żółtego sera

Sos beszamelowy:

30g masła

30g mąki

500ml mleka

Sól, pieprz

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Łososia obsyp solą i pieprzem i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij go widelcem. Szparagi ugotuj al dente i pokrój je w 2 centymetrowe kawałki. Przygotuj sos beszamelowy: rozpuść mało, wymieszaj je z mąką i powali wlewaj zimne mleko cały czas mieszając i podgrzewając sos. Dopraw go do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu, sos beszamelowy, łososia i szparagi. Zapiekankę zakończ sosem i posyp go tartym serem. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 30-40 minut.

Bruschetty ze szparagami pomidorami i orzechami

Składniki:

8 białych i zielonych szparag

2 pomidory malinowe

2 ząbki czosnku

4 kromki chleba

natka pietruszki

garść orzechów włoskich

garść płatków migdałowych

garść orzechów nerkowca

oliwa z oliwek

sól, piperz

Przygotowanie:

Szparagi ugotuj pozbywając się wcześniej twardych końców, następnie pokrój w 1 cm kawałki. Pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj ze szparagami, natką pietruszki i posiekanym czosnkiem.

Orzechy podpraż na patelni posiekaj i wymieszaj. Kromki chleba polej oliwą i zgriluj wyłóż na nie pomidorowo szparagowa sałatkę, posyp orzechami.

Śniadaniowe danie szparagowe

Składniki:

4 jajka

8 białych i zielonych szparagów

8 plastrów suszonej szynki

Sól, pieprz

masło

Przygotowanie:

Foremki do muffinków wysmaruj masłem i wyłóż plastrami szynki (2 plastry na jeden otwór) następnie ułóż we wgłębieniach kawałki szparagów wcześniej ugotowanych oraz po jednym rozbitym jajku. Całość wstaw na około 10 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni.

Wiosenna zupa szparagowa

Składniki:

2 szalotki

2 ząbki czosnku

2 ziemniaki

4 młode marchewki

2 młode cukinie

3 łodygi selera naciowego

Tuzin białych i zielonych szparagów

1 l bulionu warzywnego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Ggzanki

natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy przysmaż na niej pokrojone szalotki i czosnek, po chwili dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki, cukinie i szparagi, wymieszaj i zalej bulionem. Gotuj około 25 minut, pod koniec gotowanie dopraw do smaku, podawaj z grzankami i natką pietruszki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości