Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - przepis Darii Ładochy

Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Daria Ładocha w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Szparagowy sezon w pełni, również w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak zrobić pyszną szakszukę ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym? Sprawdź prosty przepis Darii Ładochy.

Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - przepis

  • 50 g gorgonzoli
    • 6 jajek
      • pęczek szparagów
        • 500 g pomidorów malinowych
          • 500 g świeżych moreli
            • 4 łyżki kaparów
              • 1 papryczka chili
                • 2 szalotki
                  • świeży tymianek
                    • sól, pieprz
                      • 1 łyżka masła

                        Szakszuka ze szparagami w sosie pomidorowo-morelowym - sposób przygotowania

                        1. Na patelni podgrzej masło. Dodaj posiekaną szalotkę, a następnie pomidory oraz morele pokrojone na mniejsze kawałki.
                          1. Obok na patelni grillowej podgrilluj szparagi, przełóż na talerz.
                            1. Duś pomidory z morelami, aż odparują wodę. Następnie dodaj szparagi i wbij jajka na wierzch.
                              1. Przykryj przykrywką i smaż, aż białko się zetnie, a żółtko będzie płynne.
                                1. Na wierzch dodaj gorgonzolę, chili dopraw solą i pieprzem i przed podaniem dodaj tymianek.

                                  Zobacz także:

                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości